Elektros kaina: didinti negalima mažinti

Iš vienos pusės – premjero pažadas atpiginti elektrą, iš kitos – elektros tiekėjo spaudimas didinti kainą. Į tokią nepavydėtiną padėtį pakliuvo Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK).

Lietuvos elektrinei Elektrėnuose skiriamos VIAP lėšos kitąmet gali sumenkti daugiau nei perpus, tačiau elektra šalies gyventojams vargu ar atpigs.<br>P.Lileikio nuotr.
Lietuvos elektrinei Elektrėnuose skiriamos VIAP lėšos kitąmet gali sumenkti daugiau nei perpus, tačiau elektra šalies gyventojams vargu ar atpigs.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

2013-10-30 07:31, atnaujinta 2018-02-20 17:56

Brangs ar pigs elektra gyventojams 2014-aisiais, paaiškės jau kitą savaitę. Šiuo metu kainų prižiūrėtojai skaičiuoja visas galimybes.

Premjeras Algirdas Butkevičius neseniai pareiškė, kad kitais metais Lietuvos gyventojai už elektrą mokės maždaug 3 centais už kilovatvalandę mažiau nei dabar.

Elektros tiekėja LESTO nenusiteikusi taip optimistiškai.

Nevaldoma padėtis šį rudenį gerokai sumaišė kortas: ūgtelėjusios energijos kainos ir pasiekti rekordai privertė tiekėjus prašyti didinti elektros įsigijimo kainą dviem centais už kilovatvalandę.

Ruduo sujaukė planus

„Premjeras neturėtų mėtytis pažadais, kad tuoj pigs šildymas ar elektra. Gyventojų lūkesčiai lieka apvilti, o geri norai atsitrenkia į realybę”, – teigė Lietuvos nacionalinės vartotojų federacijos energetikos ekspertas Rimantas Zabarauskas.

A.Butkevičius šiemet vylėsi, kad iki šildymo sezono pradžios galbūt pavyks išsiderėti mažesnes dujų kainas. Tačiau susitarimų su „Gazprom” kol kas nėra.

Neseniai premjeras pareiškė, kad nuo kitų metų gyventojams pigs ir elektra. Mat ketinama sumažinti Visuomenės interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) mokesčio dalį elektrinėms. Kitaip tariant, dujomis kūrenamos elektrinės bus remiamos mažiau, nes VIAP sudaro dalį elektros kainos.

Tačiau ir to gali nebeužtekti. Šį rudenį gerokai pakilusios elektros kainos rinkoje sujaukė elektros tiekėjų planus.

Gyventojams elektrą tiekianti bendrovė LESTO jau kreipėsi į VKEKK su žinia, kad kitais metais elektrą greičiausiai pirks brangiau nei šįmet.

Nuostoliai – į kitus metus

„Skaičiavimai buvo pagrįsti tuo, kad LESTO trūkstamą elektros energijos kiekį įsigis biržoje”, – „Lietuvos rytui” sakė bendrovės generalinis direktorius Aidas Ignatavičius.

Jei įmonei kitais metais teks pirkti daugiau elektros biržoje, tai visuomeninis tiekėjas tampa labiau priklausomas nuo rinkos kainos. Pastarosios linkusios gana dažnai šokinėti.

Tai parodė ir padėtis šį rudenį, kai kaina buvo pakilusi net iki 72 centų už kilovatvalandę.

Pasak A.Ignatavičiaus, jei tiekėjas elektrą pirks brangiau, nei nustatė VKEKK, trūkumą teks padengti dar po metų. Tad jeigu kainų prievaizdai numos ranka į LESTO prašymą, elektrą teks branginti 2015 metais.

„Šiuo metu kartu su Energetikos ministerija ir VKEKK ieškome sprendimų, kaip būtų galima sumažinti kitų metų elektros energijos įsigijimo kainą efektyviau panaudojant pagal kvotas gaminamą elektros energiją, todėl skaičiavimai gali keistis”, – teigė A.Ignatavičius.

Siūlo mažiau remti

Kol kas žinoma, kad elektrą gyventojams kitąmet bus stengiamasi piginti mažinant VIAP. Gyventojai ir verslas už kiekvieną sudegintą kilovatvalandę primoka 9,37 cento VIAP.

Tačiau kitais metais ši našta gali sumenkti iki 6,16 cento.

Dėl to Elektrėnų elektrinės rėmimas gali sumažėti perpus – nuo 500 milijonų litų šįmet iki 220 milijonų kitąmet.

Nacionalinės vartotojų federacijos energetikos eksperto R.Zabarausko manymu, VIAP reikėtų dar labiau mažinti – bent tris kartus. „Dabar jis priklauso nuo simpatijų ir antipatijų”, – sakė R.Zabarauskas.

Iš VIAP surinktomis lėšomis kasmet remiama ne tik Elektrėnų, bet ir termofikacinės elektrinės, saulės, vėjo bei vandens energetika.

„Mano nuomone, šie elektros gamintojai turėtų labiau konkuruoti, o ne būti nuolat remiami. Tegul varžosi dėl geriausių kainų, o iš to išloš vartotojai”, – įsitikinęs specialistas.

Šiais metais VIAP biudžetas yra 860 mln. litų, o kitąmet siūloma numatyti 596 mln. litų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.