Dar vienas A.Butkevičiaus pažadas: dujos nebrangs

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius ir energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius sutartinai teigia, kad bendrovių „Amber Grid“ ir „Lietuvos dujos“ planai branginti gamtinių dujų perdavimą nesulauks jų palaikymo.

Vyriausybė skuba pažadėti, kad dujos nebrangs.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Vyriausybė skuba pažadėti, kad dujos nebrangs.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 5, 2013, 3:29 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:18 PM

Antradienį žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad dujų perdavimo sistemos operatorė „Amber Grid“ ketina kitąmet padidinti šios paslaugos tarifus. 28 proc. pakelti skirstymo paslaugos kainą norėtų ir „Lietuvos dujos“, šį pageidavimą motyvuojančios dėl biokuro plėtros sumažėjusiu skirstomų dujų kiekiu.

Tačiau nei energetikos ministras, nei Premjeras tokiems planams pritarti nežada. Ministras Pirmininkas po antradienį įvykusio Vyriausybės pasitarimo tokius įmonių pageidavimus pavadino naujiena.

„Apie jokį kainų didinimą negali būti jokios diskusijos, nes (...) norint kalbėti apie kainos mažinimą arba didinimą turi būti aiškiai pateikta informacija, dėl kokių priežasčių tai reikia daryti“, – pareiškė A. Butkevičius.

Savo ruožtu J. Neverovičius sakė, kad sumažėjusio dujų vartojimo pasekmes turi prisiimti pats neadekvačia kaina dujas tiekiantis rusų koncernas „Gazprom“.

„Mes nematome pagrindo tam, kad kainos būtų didinamos dėl labai paprastos priežasties – dujų suvartojimo kritimas yra tiesioginė pasekmė tų kainų, kurios yra taikomos mūsų monopolistinio tiekėjo. Todėl manome, kad mūsų monopolistinis tiekėjas turėtų prisiimti atsakomybę, kad vartotojai yra nepasiruošę tokiomis kainomis vartoti dujas. Nesąžininga tą naštą perkelti ant tų, kurie liko šioje sistemoje. Atsakomybę už dujų vartojimo sumažėjimą ir atitinkamai padidėjusius kaštus turėtų prisiimti „Gazprom“, – kalbėjo J. Neverovičius.

Energetikos ministras mano, kad šiuo atveju yra veikiama prieš pačių įmonių interesus. Tuo pačiu Premjeras pastebėjo, kad šalyje formuojasi tendencija, kad monopolininkų teikiamos paslaugos Lietuvoje tik brangsta, tačiau nuo konkretesnių vertinimų susilaikė.

„Interesų gali būti įvairiausių – tiek vidinių, tiek išorinių, bet aš tikrai nenorėčiau nieko įtarinėti, spėlioti ar daryti kitokias išvadas“, – kalbėjo A. Butkevičius.

Nors Lietuvai, kaip bendrovių dalininkei, atstovaujanti Vyriausybė nepritarė minėtiems kainų pokyčiams, juos įteisinti dar gali Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija. Vis dėlto energetikos ministras tikina, kad net ir tokiu atveju dujų kaina labai nedidėtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.