„Chevron” - Ukrainos ginklas dujų kare su Rusija

Kremlius išvien su koncernu „Gazprom” nusprendė paspausti Ukrainą. Tačiau Kijevas į pagalbą pasikvietė amerikiečių kompaniją „Chevron”.

Lietuvoje nusvilusi amerikiečių kompanija „Chevron” skalūnų dujų gavybą netrukus tikisi pradėti Ukrainoje.<br>AP nuotr.
Lietuvoje nusvilusi amerikiečių kompanija „Chevron” skalūnų dujų gavybą netrukus tikisi pradėti Ukrainoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka

2013-11-07 07:06, atnaujinta 2018-02-20 13:25

Pirmadienį Ukrainos „Naftogaz” pradėjo mokėti skolą rusų „Gazprom” koncernui už rugpjūčio mėnesį patiektas dujas. Pinigai kol kas kapsi lėtai, tačiau užtikrintai.

Kitaip neįmanoma, nes rusai ėmė spausti ukrainiečius: „Gazrom” apskaičiavimais, skola siekia 882 milijonus dolerių, o pagal galiojančią sutartį dėl vėlavimo tiekėjas gali pareikalauti išankstinio apmokėjimo. Ir visa tai – žiemos išvakarėse.

Paskolų ir lengvatų neliks

„Gazprom” valdybos pirmininko pavaduotojas Valerijus Golubevas įspėjo, kad iš anksto mokėti už dujas ukrainiečiams teks nuo gruodžio.

Tačiau kol kas toks sprendimas oficialiai nepriimtas.

Vis dėlto jo greičiausiai bus sulaukta. Mat ir Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas pareiškė, kad Ukrainai neverta tikėtis „dujų komunizmo”. Jis įspėjo, kad Rusija vargu ar sutiks Ukrainai suteikti paskolą, kaip buvo anksčiau.

„Jie visą laiką į mus kreipiasi kreditų. Tačiau jeigu jų santykiai su Europos Sąjunga taip pasistūmėjo, tegul paskolomis apsirūpina Briuselyje”, – sakė D.Medvedevas.

Be to, Rusijos premjeras jau ne kartą rėžė, kad dėl savo siekio integruotis į ES Ukraina turi pasirengti nuostoliams ekonominio bendradarbiavimo su Rusija srityse.

„Dabar su jais mūsų santykiai išskirtiniai. Jie yra pagrįsti galybe nuolaidų ir lengvatų, kurios taikomos tiekiant prekes iš Ukrainos Rusijos rinkai”, – kalbėjo D.Medvedevas.

Sukirto rankomis su „Chevron”

Vis dėlto Kijevas irgi turi nemenkų kozirių. Šią savaitę Ukrainos ministrų kabinetas, nacionalinė įmonė „Nedra Ukrainy” ir amerikiečių kompanija „Chevron” pasirašė susitarimą dėl produkcijos padalijimo išgaunant skalūnų dujas Oleskos ruože Vakarų Ukrainoje.

Ukrainiečiai gali tikėtis 17–40 proc. dalies, nelygu gavybos apimtis ir projekto pelningumas.

Energetikos ministras Eduardas Stavickis sakė, kad dėl to dujų gavyba Ukrainos teritorijoje ūgtelės bent trečdaliu.

Pagal realistinį scenarijų kasmet Oleskos teritorijoje turi būti išgaunama ne mažiau kaip 5 milijardai kubinių metrų dujų, o pagal optimistinį – 8–10 mlrd. kubinių metrų. 2012-aisiais Ukrainoje iš viso išgauta 20,2 milijardo kubinių metrų dujų.

Tikisi tapti eksportuotoja

Be to, ukrainiečiai viliasi, kad skalūnų dujos bus bent tris kartus pigesnės nei dabar iš rusų perkamos gamtinės.

„Mes gilinomės į „Chevron” patirtį Kolorado valstijoje. Ten kaina siekia apie 80 dolerių už tūkstantį kubinių metrų.

Mes tikimės maždaug tokių pat rodiklių”, – pažymėjo ministras E.Stavickis.

Beje, tai tik pradžia. Pagal Ukrainos energetikos strategiją iki 2030 metų skalūnų dujų gavybos apimtis padidės iki 25 milijardų kubinių metrų per metus.

Tikimasi, kad Juodosios jūros šelfo gamtinių dujų telkiniuose jų gavyba irgi ūgtelės nuo dabartinio 1,5 milijardo iki 12 milijardų kubinių metrų per metus.

Ministro pirmininko Nikolajaus Azarovo nuomone, tai leis Ukrainai ne tiktai visiškai apsirūpinti dujomis, bet ir jas eksportuoti.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.