SGD terminalą finansuos Europos investicijų bankas (papildyta)

„Be paties terminalo paleidimo, tai antras pagal svarbumą įvykis, - spaudos konferencijoje sakė „Klaipėdos naftos“ generalinis direktorius Rokas Masiulis. - Ir įmonė, ir valstybės reguliuojančios institucijos išlaikė labai rimtą egzaminą. 

"Klaipėdos naftos" vadovas R.Masiulis (kairėje) bei įmonės finansų ir administracijos departamento direktorius M.Bartuška.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
"Klaipėdos naftos" vadovas R.Masiulis (kairėje) bei įmonės finansų ir administracijos departamento direktorius M.Bartuška.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 19, 2013, 1:51 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:58 AM

„Be paties terminalo paleidimo, tai antras pagal svarbumą įvykis, - spaudos konferencijoje sakė „Klaipėdos naftos“ generalinis direktorius Rokas Masiulis. - Ir įmonė, ir valstybės reguliuojančios institucijos išlaikė labai rimtą egzaminą. 

Neįsivaizduoju, kas dar be EK galėtų padaryti tokį detalų tyrimą.

Tai įrodo, kad kai mes, lietuviai, susikaupiame vietoj to, kad susipyktume, bet ką galime padaryti. Net Europoje sakė, kad tas darbas, kurį mes, padedami valstybinių institucijų atlikome, padarytas labai profesionaliai".

Europos Komisija (EK) antradienį paskelbė, jog valstybė gali garantuoti už paskolą vienam svarbiausių šalies energetikos projektų.

Anot R.Masiulio, toks EK vertinimas reiškia, kad SGD terminalas pagrįstas ir atitinkantis ES pamatinius principus.

Kaip aiškino R.Masiulis, EK įvertino terminalo ekonominį modelį, patikrino ir kainų reguliavimo modelį. O žinios iš EK leis terminalo veiklą vystyti taip, kaip numatyta. EK pateiktam verslo ir finansavimo modeliams, technologiniam pasirengimui nesiūlo jokių patobulinimų.

EK išvada sako, kad valstybės garantija EIB nėra laikoma ES sutartyje numatyta valstybės pagalba arba yra laikoma su vidaus rinka suderinama valstybės pagalba.

EK atstovybės Lietuvoje spaudos skyriaus vadovas Giedrius Sudikas sakė, jog EK šiuo klausimu komentarų neteikia.

„Komisija nekomentuoja, ar bus priimtas sprendimas ir kada jis bus priimtas visais konkurencijos klausimas. Tai apima ir valstybės pagalbą. Kai bus priimtas sprendimas, apie tai bus išplatintas pranešimas“, - BNS sakė G.Sudikas.

Klaipėdos nafta“ ir EIB liepą pasirašė 20 metų trukmės iki 87 mln. eurų paskolos sutartį, kurios preliminarios metų palūkanos yra 0,67 proc. Paskola užtikrins iki 50 proc. SGD terminalo projektui reikalingų lėšų. Likę pinigai - pačios "Klaipėdos naftos" lėšos ir kitų bankų lėšos.

Mantas Bartuška, „Klaipėdos naftos“ finansų ir administravimo departamento direktorius, tikisi, kad „Klaipėdos nafta“ EIB paskola pasinaudoti galės per kelis mėnesius.

Iki šiol „Klaipėdos nafta“ negalėjo gauti banko paskolos - tam buvo būtinas EK vertinimas.

Gavus EK išvadą, „Klaipėdos nafta“ pasirašys 280 mln. litų vertės garantijos sutartį su Finansų ministerija - ji garantuos už EIB paskolą. Už garantiją įmonė ministerijai turės įkeisti tokios pat vertės turto - dėl to akcininkai balsuos gruodžio 4 dieną.

Tokia garantijos suma numatyta šių metų valstybės biudžete. Dar 20 mln. litų bus paskolinta kitąmet.

Be to, „Klaipėdos nafta“ ieško banko, kuris suteiktų 50 mln. JAV dolerių (apie 130 mln. litų) garantiją, skirtą užtikrinti plaukiojančios dujų saugyklos nuomos sutartį su Norvegijos „Hoegh LNG“.

„Klaipėdos nafta“ projektą finansuoja savo, dujų vartotojų ir skolintomis lėšomis. Terminalas turi būti baigtas iki 2014 metų gruodžio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.