Europos Komisija leido skirti 448 mln. EUR pagalbą SGD terminalo statybai

Europos Komisija leido skirti 448 mln. EUR pagalbą suskystintų gamtinių dujų terminalo statybai Lietuvoje. EK nustatė, kad pagalba suskystintų gamtinių dujų terminalo statybai ir eksploatavimui Klaipėdos jūrų uoste atitinka ES valstybės pagalbos skyrimo taisykles. Projektu siekiama padidinti dujų tiekimo Lietuvoje saugumą įtraukiant naujų tiekimo šaltinių. Komisija padarė išvadą, kad pagalba padės įgyvendinti ES energetikos tikslus pernelyg neiškreipdama konkurencijos, nes pastačius naująjį SGD terminalą Lietuva galės integruotis į ES dujų rinką ir bus skatinama Lietuvos dujų rinkų konkurencija.

Europos Komisija leido skirti 448 mln. EUR pagalbą suskystintų gamtinių dujų terminalo statybai Lietuvoje.<br>„Klaipėdos naftos” nuotr.
Europos Komisija leido skirti 448 mln. EUR pagalbą suskystintų gamtinių dujų terminalo statybai Lietuvoje.<br>„Klaipėdos naftos” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-11-20 15:57, atnaujinta 2018-02-20 06:23

„Šia pagalba bus sumažinta Lietuvos priklausomybė nuo vienintelio dujų tiekimo šaltinio ir padidintas dujų tiekimo saugumas, - pabrėžė Komisijos pirmininko pavaduotojas ir už konkurencijos politiką atsakingas Komisijos narys Joaquinas Almunia. - Pastačius naują terminalą atsiras naujų tiekimo šaltinių, todėl padidės dujų tiekėjų konkurencija, o tai bus naudinga vartotojams”.

Europos investicijų banko paskola taps pagrindiniu strateginio projekto finansavimo šaltiniu - ja bus dengiama iki 50 proc. statybų kainos. Kita dalis bus finansuojama „Klaipėdos naftos” ir komercinių bankų paskolomis.

„Šis sprendimas atveria kelią EIB paskolai. Po jo lieka dar keletas procedūrinių dalykų, bet iš esmės tikimės, kad per mėnesį ar kelis galėsime pasinaudoti EIB paskola”, - sakė „Klaipėdos naftos” finansų ir administravimo departamento direktorius Mantas Bartuška.

Skaičiuojama, kad SGD terminalo projektas kainuos apie 200 mln. eurų (690,6 mln. litų). Tikimasi, kad įrengus SGD terminalą Lietuva turės alternatyvų gamtinių dujų tiekimo šaltinį, kuris užtikrins tiekimo saugumą ir patikimumą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.