Patvirtintos naujos dujų kainos – ne tokios džiuginančios

Vartotojams tiekiamos gamtinės dujos pigs, bet gerokai mažiau, nei planuota. Daugumai namų ūkių, suvartojančių iki 500 kub. m dujų per metus, tarifas sumažėjo vos keturiais centais – nuo 2,71 iki 2,67 Lt už kubinį metrą. Pastovioji kainos dalis – 1,95 Lt per mėnesį – nesikeičia. Dujas tiekianti bendrovė „Lietuvos dujos“ siūlė šį tarifą mažinti iki 2,62 Lt. Tačiau Valstybinė energetikos ir kainų komisija patvirtino didesnius tarifus. Kainos įsigalios nuo kitų metų pradžios. 

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 28, 2013, 1:11 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:41 AM

"Komisija pagal galiojančius įstatymus įstatymus negalėjo priimti tokio sprendimo, kokį siūlė „Lietuvos dujos“. Visa esmė ta, jog priėmus šį sprendimą, tie 5 centai būtų nukeliavę į 2014 m. antrąjį pusmetį", - "Lietuvos ryto" televizijai sakė Kainų komisijos atstovas Vygantas Vaitkus.

Individualių namų gyventojai, kurie dujas naudoja šildymui, irgi šypsosis ne taip plačiai. Jiems dujos pinga ne 27 ct už kub. m, kaip planuota, o 22 ct – iki 1,87 Lt. Dujomis šildomų namų savininkams mažėja ir abonentinis mokestis – nuo 13,81 iki 13,76 lito už mėnesį.

Didžiausiems dujų vartotojams, sunaudojantiems daugiau nei 20 tūkst. kub. m dujų per metus, jos atpigs 24 centais už kub. m, o abonentinis mokestis sumažės iki 13,76 Lt per mėnesį.

Komisijos duomenimis, vidutiniškai namų savininkai per metus suvartoja po 2 tūkst. kubinių metrų dujų. Iki šiol per metus jų vidutinė sąskaita už šildymą siekė 4345 litus, o dabar dujos atsieis 3905 litus. Tad pavyks sutaupyti apie 440 litų.

Kiekvienas galės apskaičiuoti

Ar atpigus dujoms namų savininkai gali nusisukti nuo brangstančių malkų ir įjungti dujas?

„Lietuviai gudrūs. Kiekvienas apskaičiuos, kas jam labiau apsimoka. Jei kubinis metras dujų atpigtų iki lito, tada gyventojai tikrai šildytųsi jomis“, – sakė Nacionalinės pasyvaus namo asociacijos direktorius Aidas Vaičiulis.

Juolab, kad pastaruoju metu brangsta malkos.

Tiesa, sunku pasakyti, kiek tos dujos kainuos vėliau. „Galbūt monopolininkas po metų jas vėl pabrangins“, – svarstė A.Vaičiulis.

Europos kainų vidurkis

Lietuvos individualių namų savininkai už dujas šildymui pernai mokėjo tiek, kiek vidutiniškai Europoje, – 0,05 euro cento už šilumos kilovatvalandę. Arba maždaug tiek pat, kiek danai.

Dujos mums kainavo brangiau nei latviams ir estams. Iš Baltijos šalių pigiausiai jas perka Estijos buitiniai vartotojai.

Dar mažiau už dujas mokėjo vengrai, vokiečiai, lenkai, kitų Rytų ir Vidurio Europos šalių gyventojai. O užvis mažiausiai – rumunai: 0,015 euro/kWh, arba 4–5 kartus pigiau, negu moka švedai ar italai.

Stambioms įmonėms - pavojus

Dujas naudojančioms pramonės įmonėms prognozės ne tokios džiugios. Kai kurie energetikos ekspertai sako, kad to priežastis - suskystintų dujų terminalas, kuris gali nepateisinti vilčių.

"Prognozės dėl dujų rinkos yra tokios, kad dujos, kurias dabar ir per artimausius keletą metų galima nusipirkti per suskystintų dujų terminalus, kuriuos turėtumėme turėti kitais metais, tikrai nebus pigesnės negu importuojamos vamzdynais", - "Lietuvos ryto" televizijai kalbėjo energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas.

Jis nuogąstauja, kad negavę pigesnių dujų iš terminalo, Lietuvos vartotojai turės už jį mokėti. Tai skaudžiai palies stambias įmones.

"Pavyzdžiui, didžiausias mūsų vartotojas – trečdalį dujų vartojanti "Achema" - už visą infrastruktūrą turės mokėti 80 mln. Lt daugiau negu dabar. Ji jau dabar laviruoja ant ribos ir buvo kalbėjusi, kad gal nutrauks gamybą, kadangi dujų kainos tokios aukštos, jog ji su savo produkcija negali konkuruoti Vakaruose", - teigė V.Jankauskas.

Pigimo priežasčių – ne viena

* „Lietuvos dujos“ nurodė, kad per šiuos metus importuojamos dujos atpigo 9 procentų. Dujų kaina vartotojams menksta ir dėl kitų metų prognozių: neva mažės vartojimas, pigs nafta, kuri tiesiogiai veikia dujų kainą.

* Taip pat nebelieka į 2013 m. tarifą buitiniams vartotojams įtrauktos bendrovės 2012 m. negautų pajamų kompensacijos, susidariusios dėl neigiamo prognozuojamų ir faktinių dujų importo kainų skirtumo.

* Be to, iki 2014 m. gruodžio 3 dienos nebus taikomas Suskystintųjų gamtinių dujų terminalui mokamas tiekimo saugumo mokestis.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.