Po Naujųjų metų vilniečių butai gali virsti šaldytuvais

Nešildomi butai žiemą ir stingdantis šaltis – tokia baisoka tikrovė Vilniui gresia. Jeigu trečiadienį miesto savivaldybė nepatvirtins „Vilniaus energijos“ investicijų plano, tuomet Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas nepratęs „Vilniaus energijos“ veiklos leidimo 2014-iesiems.

Didelių sąskaitų išvargintiems vilniečiams gresia šaltos dienos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Didelių sąskaitų išvargintiems vilniečiams gresia šaltos dienos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Dec 10, 2013, 2:24 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:43 PM

Jeigu šilumos tiekėjai ir toliau šildys miestą, turės mokėti po 5 mln. Lt per mėnesį.

Tokių baudų „Vilniaus energija“ mokėti neketina, nes nesijaučia kalta, kad sostinės savivaldybė nesugeba patvirtinti investicijų plano. Skolose skendinčiam Vilniui tokios baudos reikštų visišką bankrotą.

Pagal ES aplinkosaugos reikalavimus Vilniaus termofikacinėje elektrinėje iki 2016 m. turi būti įrengti taršą mažinantys filtrai. Tai kainuotų 72,5 mln. Lt. Šią sumą sostinės šilumos tinklus nuomojanti Prancūzijos bendrovė „Dalkia“ sutinka investuoti ir įrengti filtrus.

Investicijų planą Vilniaus miesto taryba svarstė jau ne kartą, bet nuolat pritrūko balsų sprendimui priimti. Šiam sprendimui atkakliai priešinosi opozicija.

Trečiadienio Vilniaus miesto tarybos posėdis bus paskutinė galimybė nesušaldyti vilniečių arba išgelbėti miestą nuo visiško bankroto.

Mat jeigu nebus patvirtintas „Vilniaus energijos“ investicijų į aplinkosaugą planas, Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas (VRAAD) sostinės šilumos tiekėjams nepratęs leidimo veikti. Paprastai tariant, „Vilniaus energijai“ bus uždrausta šildyti miestą. Pačiame žiemos viduryje.

Jeigu „Vilniaus energija“ be VRAAD leidimo po 2014-ųjų sausio 1 dienos ir toliau šildys miestą, turės mokėti baudas - 164 tūkst. Lt per dieną (apie 60 mln. Lt per metus).

„Mūsų įmonė tikrai nemokės tokių milžiniškų baudų, mes niekuo nenusikaltome. Investicijų planas parengtas, sutinkame investuoti, statyti filtrus. Ne mūsų kaltė, kad Vilniaus savivaldybė nesugeba šio plano patvirtinti“, - sakė „Vilniaus energijos“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas.

Tokiu atveju baudą turėtų mokėti savivaldybė, bet meras Artūras Zuokas ne kartą perspėjo investicijų planui besipriešinančius miesto tarybos narius, kad tai neįmanoma.

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento (VRAAD) direktorius Rolandas Masilevičius portalui lrytas.lt patvirtino, jog tikrai neišduos „Vilniaus energijai“ leidimo veikti, jeigu nebus patvirtintas aplinkosaugos investicijų planas.

„Mes jau liepą reikalavome tikslaus plano, aiškaus finansinio projekto, kad būtų matyti, jog bus pastatyti oksidų ir kitų kietųjų dalelių išmetimo į aplinką filtrai. Tokie yra ES aplinkosaugos reikalavimai, už jų nevykdymą gresia ekonominės sankcijos“, - teigė R.Masilevičius.

Sutartis numato, kad pasibaigus Vilniaus šilumos tinklų nuomos sutarčiai 2016-ųjų pabaigoje miestas išpirks įgyvendintą projektą už likutinę vertę. Tai sudarytų apie 60 mln. Lt.

Dėl šio punkto Vilniaus miesto taryboje ir stringa investicijų sutarties pasirašymas. Sutarčiai priešinasi savivaldybės opozicija, sakydama, jog ji žalinga miestui.

„Vilniaus šilumos tinklų nuomininkai yra gavę 150 mln Lt už taršos leidimus. Už šiuos pinigus „Dalkia“ ir turėjo vykdyti aplinkosauginius projektus. Jie neįvykdė investicijų plano, kodėl dabar miestas turi patirti nuostolių?“ - taip opozicijos užsispyrimą aiškino Vilniaus savivaldybės „tvarkietis“ Gediminas Rudžionis.

„Ši problema apskritai nebūtų atsiradusi, jei dar 2010-aisiais, ankstesnės kadencijos savivaldybė būtų pritarusi biokuro konversijos planui. Termofikacinė elektrinė dabar jau būtų kūrenama biokuru, specialiųjų filtrų nebereikėtų. Dabar tokia padėtis, kad negalime elgtis nežmoniškai ir nešildyti butų. Bet ir mokėti milijoninių baudų nebūdami kalti nesirengiame. Vilniečių likimas dabar priklauso tik nuo sostinės politikų atsakomybės“, - sakė „Vilniaus energijos“ atstovas spaudai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.