„Fortum Klaipėda“ ir toliau lieka nereguliuojama šilumos gamintoja

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija pirmadienį priėmė nutarimą, kuriuo vienuolika nepriklausomų šalies šilumos gamybos įmonių pripažino nereguliuojamais gamintojais. Tapti nereguliuojamais gamintojais pretendavo iš viso 19 įmonių, tačiau ne visos atitiko tokiam statusui keliamus kriterijus.

29 proc. Klaipėdai reikalingos šilumos pagaminanti "Fortum Klaipėda" išlieka nereguliuojama gamintoja.<br>E.Petkutės nuotr.
29 proc. Klaipėdai reikalingos šilumos pagaminanti "Fortum Klaipėda" išlieka nereguliuojama gamintoja.<br>E.Petkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Dec 23, 2013, 12:43 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:27 PM

Iš naujo svarstyti, kuriuos nepriklausomus gamintojus pripažinti nereguliuojamais komisiją paskatino nuo liepos 20 dienos įsigaliojusios Šilumos ūkio įstatymo pataisos.

Tarp nereguliuojamų gamintojų išlieka nuo balandžio Klaipėdoje veikianti, šilumą ir elektrą iš atliekų ir biokuro gaminanti Suomijos koncerno „Fortum“ jėgainė.

Nereguliuojamais gamintojais taip pat pripažintos dar 10 įmonių: „Pramonės energija“, „Baisiogalos bioenergija“, „Izobara“, „Klaipėdos baldai“, „Guartis“, „GECO Kaunas“, „Lorizon Energy“, „Baltijos elektrinių investicijos“, „Geoterma“, „Axis Industries“.

„Tie gamintojai, kurie atitinka bent vieną iš trijų Šilumos ūkio įstatymo 10 straipsnyje numatytų kriterijų, komisijos nutarimu pripažinti reguliuojamais gamintojais. Pasikeitus įstatymui komisija užklausė visų gamintojų ir institucijų, ar šie atitinka reikalavimus, sulaukėme patvirtinimų ir sprendėme, ar gamintoją pripažinti reguliuojamu ar ne“, - aiškino komisijos Teisės skyriaus vedėja Vilma Adamavičiūtė.

Vienas iš reikalavimų, siekiant pripažinti gamintoją reguliuojamu – šis turi tenkinti ne mažiau kaip trečdalį rinkos šilumos poreikio. „Fortum Klaipėda“ jėgainė šiuo metu pagamina 29 proc. Klaipėdai reikalingo šilumos kiekio.

Įmonės atstovas spaudai Andrius Kasparavičius teigė, jog nereguliuojamo gamintojo statusas nereiškia, kad įmonė veikia savavališkai ir nustato tokias kainas, kokias nori.

„Galutinė kaina, tenkanti vartotojams, vis tiek yra reguliuojama, ją nustato Kainų komisija. O didmeninę kainą, už kurią šilumą parduodame tiekėjui „Klaipėdos energijai“, reguliuoja aukcionai ir konkurencija rinkoje. Ateityje, manau, turėtume diskutuoti apie tai, kad šilumos kaina būtų grindžiama tik konkurencija, kaip yra daugelyje Europos šalių“, - kalbėjo A.Kasparavičius.

„Fortum Klaipėda“ pirmadienį paskelbė, kad praėjusią savaitę vykusiame aukcione pasiūlė vieną mažiausių kainų - 13,39 ct/kWh. Palyginus su praėjusių metų gruodžio mėnesiu, kuomet „Fortum Klaipėda“ kaina buvo 13,60ct/kWh, šio sausio kaina yra 1,5 proc. mažesnė.

2013 metų sausį šilumą iš nepriklausomų šilumos gamintojų buvo siūloma supirkti už kilovatvalandę mokant nuo 14,10 ct iki 17,61 ct arba vidutiniškai už 16,83 ct. Taigi šių metų gruodį „Fortum Klaipėda“ šilumą parduos penktadaliu pigiau nei pernai.

Suomijos koncerno „Fortum“ jegainė Klaipėdoje pajėgi pagaminti ir patiekti iki 40 proc. viso Klaipėdai reikalingo šilumos kiekio.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.