Dėl atliekų deginimo toliau kunkuliuoja aistrų katilas

Jau trejus metus dirbti nepradedantis įmonės „Toksika“ pavojingų atliekų deginimo įrenginys tapo tikru mūšio lauku, kuriame pasitelkiami vis kitokie ginklai, rašo „Lietuvos rytas“.

Baiminamasi, kad gali nuplaukti iš ES fondų „Toksikai“ skirti milijonai.<br>G.Šiupario nuotr.
Baiminamasi, kad gali nuplaukti iš ES fondų „Toksikai“ skirti milijonai.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

2013-12-31 08:00, atnaujinta 2018-02-19 15:55

„Toksika“ skandalo sūkuryje atsidūrė paaiškėjus, kad sumontuota deginimo krosnis daug galingesnė, nei numatyta projekte. Bandymų metu nustatyta, kad dioksinų ir furanų kiekis net 3,4 karto viršijo leistiną ribą.

Ekspertai jau anksčiau skelbė, kad statant padaryta aibė klaidų, bet į tai metų metus mota ranka. Tik dabar įmonės vadovai ir projekto rangovas pripažino, kad klaidų išties buvo.

Tačiau jos netaisomos, nes baiminamasi, kad Lietuvai nereikėtų sugrąžinti ES paramos. Šiam projektui iš ES Sanglaudos fondo gauta 52,3 mln. litų.

Rado aibę pažeidimų

Aukštrakiuose (Šiaulių r.) iškilusi pavojingų atliekų deginimo gamykla turėjo pradėti veikti dar 2010 metų rudenį, bet jos iki šiol negalima naudoti.

Mat bendrovės „Senovė“ ir italų kompanijos „Hafner SRL“ pastatyta gamykla neatitinka projekte numatytų pirkimo sąlygų. Specialistų nuosprendis buvo negailestingas – rasti net 33 įrenginio trūkumai.

Negana to, labai prasti buvo ir bandymų rezultatai: į atmosferą išmetamų pavojingų teršalų koncentracija gerokai viršijo didžiausią leistiną ribą.

Atsakymų ieško pareigūnai

Informacija apie aferą pasklido, kai į teisėsaugininkus kelis kartus kreipėsi buvęs „Toksikos“ vadovas Ramūnas Peciulevičius.

Gavę pusmetį įmonei vadovavusio ir trauktis priversto vilniečio pareiškimą, tyrimą dar 2011 metais pradėjo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai. Šis tyrimas iki šiol nebaigtas.

Prieš kelis mėnesius tuo susidomėjo ir Specialiųjų tyrimų tarnyba. Pareigūnai keliems asmenims pareiškė įtarimus, bet istorijos pabaigos dar nematyti.

Šūsnis dokumentų išnagrinėjęs ir teisėsaugai perdavęs R.Peciulevičius tikino, kad esminių trūkumų pašalinti tikrai nepavyks, o kosmetinės priemonės nebus efektyvios.

Gresia milžiniški nuostoliai

Specialistai nustatė, kad gamykloje įrengti netinkami kranai atliekoms maišyti, sumontuotas reikalavimų neatitinkantis smulkintuvas, pasigesta ir deginimo temperatūrą fiksuojančių termovizorių.

Tačiau didžiausias pažeidimas – nupirkta ir sumontuota ne 20, o 70 kubinių metrų talpos deginimo krosnis. Ji kelis kartus galingesnė, bet joje nepasiekiama projekto sąlygose numatyta saugi 1200 laipsnių deginimo temperatūra.

Pagal dabartinius aplinkosaugininkų reikalavimus, per valandą įrenginyje galima sudeginti ne daugiau kaip 1100 kilogramų atliekų. Bet tokio kiekio maža – turbinai nepakaks garo. Tad reikėtų į krosnį pilti daugiau dyzelino arba deginti didesnį atliekų kiekį.

„Techninę priežiūrą vykdanti įmonė „Statybų strategija“ apskaičiavo, kad dėl brokdarių kaltės per 20 metų „Toksikos“ nuostoliai gali siekti per 93 mln. litų, – sakė Šiaulių tarybos narys Artūras Visockas. – Vadinasi, pirkome „Mercedes-Benz“ limuziną, o gavome senutėlį VAZ.“

Valdininkai sumanė gudrauti

Padaryti pažeidimai prieštaravo atliktai Poveikio aplinkai vertinimo (PAV) programai, todėl bandyta gudrauti.

Valdininkai užsimojo atlikti naują PAV procedūrą, bet ne vienam, o iškart dviem objektams – pavojingų atliekų deginimo įrenginiui ir šioms atliekoms skirtam sąvartynui.

Dabar sumanytas dar vienas būdas išvengti atsakomybės: įmonei „Toksika“ siekiama parūpinti neperkančiosios organizacijos statusą.

„Jei tai pavyktų padaryti, mes negalėtume tikrinti, kas daroma su pavojingų atliekų deginimo įrenginiu“, – iškart įspėjo Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas Žydrūnas Plytnikas.

Jei statusas būtų pakeistas, nebūtų pagrindo tęsti ir FNTT tyrimą. Be to, nebereikėtų vykdyti privalomų 6 mėnesių deginimo bandymų.

„Toksikos“ valdybai vadovaujantis ūkio ministro patarėjas Marius Busilas atkirto, kad pakeisti įmonės statusą neva siekiama ne dėl įstrigusių statybų, o dėl susikaupusių atliekų išvežimo formalumų.

Iš skandalų neišbrendanti įmonė netgi pasisamdė viešųjų ryšių agentūrą ir per ją teikia informaciją.

Pagrindinė bėda – skaidrumo stygius

Šiaulių rajone išrinkta parlamentarė Rima Baškienė džiaugėsi, kad šios istorijos pagaliau ėmėsi Seimo Antikorupcijos komisija. Jai vadovauja buvęs FNTT vadovas Vitalijus Gailius.

„Man nekyla abejonių, kad ši istorija yra neskaidri. Įtarimų kelia ir ankstesni karštligiški bandymai neigti problemas. Abejonių kelia ir virtinė užsakomųjų straipsnių, kuriais bandoma raminti visuomenę“, – sakė R.Baškienė.

Parlamentarės nuomone, svarbiausia išnagrinėti ne tik praeities, bet ir dabartinius veiksmus: „Išleista didžiulė suma mokesčių mokėtojų pinigų, gamykla neveikia, o kaltų nėra.“

Skandalo sūkuryje atsidūrusi „Toksikos“ įmonė pasiskelbė, kad trūkumai jau pašalinti, ir vėl pradėjo įrenginio bandymus. Tačiau vėl pasėjo abejonių, mat bandymai kažkodėl bus atliekami vos mėnesį – 6 kartus trumpiau, nei buvo numatyta sutartyje.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.