Populiariausi šildytuvai - pigūs, bet ar jie nekenkia sveikatai?

Šalčio į ragą stingdomi gyventojai šluoja šildytuvus iš prekybos centrų lentynų. Pačius pigiausius – vienam sezonui. Prekybininkai pastebi, kad per šalčius šildytuvų pardavimai išauga keleriopai. Rankų iš džiaugsmo netrina tik e.parduotuvės. Nors jos siūlo prietaisus su nuolaida, pirkėjai neketina laukti užsisakyto prietaiso dvi tris dienas – šalta dabar, o paskui orai gali pasitaisyti.

Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jarmalis

Jan 21, 2014, 3:46 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:53 AM

„Šildytuvų pardavimai per šalčius išauga pusantro karto. Ir žmonės dažniausiai renkasi pigiausius prietaisus ten, kur juos gali gauti iškart. Dėl to nepasakyčiau, kad elektroninė prekyba šildymo prietaisais klesti.

Gali parduoti tik tuomet, jeigu žmogus po valandos galės atvažiuoti pasiimti, o ne laukti pristatymo dvi tris dienas. Paskui atšils ir nebereikės“, - sakė bendrovės „Rubisolis“, valdančios didžiausią šildytuvų e.parduotuvę šildytuvai.lt, komercijos direktorius Deividas Juška.

Anot jo, pirkėjai šildytuvus laiko sezonine preke, kurią pasibaigus žiemai galima išmest, nes pigūs šildytuvai gana greitai genda.

To neslepia ir „Maxima“ atstovė spaudai Renata Saulytė. Anot jos populiariausi yra ventiliatoriniai šildytuvai, kainuojantys iki 100 litų. Visgi žmonės perka ir brangesnius iki 160 litų kainuojančius tepalinius radiatorius, kurie yra ilgaamžiškesni.

Per sezoną nuo rugsėjo iki kovo „Maxima“ parduoda iki 15 tūkstančių šildytuvų. Lentynos labiausiai šluojamos rugsėjį, kai namuose vėsu, bet būstai dar nešildomi, ir per didžiuosius šalčius, kaip dabar. Tuomet pardavimai per mėnesį pasiekia 8 tūkstančius.

„Būna, kad parduotuvėse prietaisų pritrūksta, bet tai vienos dienos pristatymo problema. Paprastai šildymo prietaisų tiekimą užsitikriname visam sezonui“, - pasakojo R.Saulytė.

D.Juška pastebėjo, kad brangesnius šildymo prietaisus žmonės perka dar prieš sezoną, kai neskuba išsirinkti ir gali pasitarti su konsultantais bei užsakyti norimą prietaisą.

„Bėda ta, kad žmonės galvoja tik apie šildymą, bet nesirūpina mikroklimatu. Patys pigiausi ventiliatoriniais prietaisai labai sausina orą ir be to judina oro srautus. Tai labai džiovina nosies gleivinę ir gali tapti įvairių ligų priežastimi.

Tokių prietaisų nerekomenduočiau ypač jeigu namuose yra mažų vaikų“, - sakė D.Juška. Jis taip pat pabrėžė, kad pigių prietaisų saugumo klasė neleidžia jų palikti be priežiūros. Prietaisus būtina išjungti išėjus.

Elektrą tiekiančios bendrovės „Lesto“, siūlančios ir elektrikų paslaugas, atstovas spaudai Ernestas Naprys teigė, jog dėl šalčių elektrikų iškvietimų nepadaugėjo.

Visgi jis priminė, kad elektros instaliacijos gedimai yra viena dažniausių priežasčių dėl kurių namuose kyla gaisrai. Elektros gedimai sukelia 12 proc. gaisrų.

„Prieš jungiant į tinklą namuose galingus šildymo prietaisus derėtų pasidomėti ir pasirūpinti, kad elektros instaliacija namuose yra tvarkinga. Dėl didesnio nei numatyta apkrovimo laidai gali pradėti kaisti ir gedimai atsiranda silpniausiose, pažeistose vidaus elektros instaliacijos vietose.

Bėdų gali būti ne dėl pačio prietaiso, o dėl elektros instaliacijos būklės. Atsiradus sutrikimams, įtampos svyravimams gali nukentėti ir kita buitinė technika.

Būna, kad daugeliui namo gyventojų įsijungus šildytuvus išmuša visos laiptinės saugiklį“, - pasakojo E.Naprys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.