D.Grybauskaitė: „JAV skalūnų dujos atsiras ir Lietuvoje“

Prezidentė Dalia Grybauskaitė tikisi, kad jau po kelerių metų Jungtinių Valstijų (JAV) skalūnų dujos pasieks Europą. Lietuva jų galėtų įsigyti per suskystintų gamtinių dujų terminalą Klaipėdoje, kurį ketinama baigti statyti 2014 metais.

Suskystintų gamtinių dujų terminalo projektą įgyvendina „Klaipėdos nafta“. Laivas statomas Pietų Korėjos laivų statykloje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Suskystintų gamtinių dujų terminalo projektą įgyvendina „Klaipėdos nafta“. Laivas statomas Pietų Korėjos laivų statykloje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 17, 2014, 11:01 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:27 AM

„Labai tikiuosi, kad, galbūt ne iš karto, bet ypač, kai po 2-3 metų JAV skalūnų dujos atsiras Europoje, mes būsime labai patenkinti, kad Lietuva pirmoji Baltijos šalyse ir regione pasistatė suskystintų gamtinių dujų terminalą. Nes pigesnių dujų revoliucija iš skalūnų telkinių tikrai per dvejus trejus metus jau pasieks ir Europą“, – sakė D. Grybauskaitė LRT radijui prieš išvykdama į Pietų Korėją, kur Prezidentė pakrikštys suskystintų gamtinių dujų terminalo laivą ir suteiks jam vardą „Independence“ („Nepriklausomybė“).

Lietuvos valstybės vadovė suskystintų gamtinių dujų terminalo svarbą prilygino Būtingės naftos terminalui, ir yra įsitikinusi, kad šis projektas turės įtakos derybose su visais potencialiais dujų tiekėjais Lietuvai.

„Pats projektas jau padeda mažinti šilumos kainas vamzdžiuose, jis jau daro įtaką ir pokalbiuose su „Gazprom“. Ne be reikalo mūsų projektui artėjant prie pabaigos ir „Gazprom“ pradėjo su mumis kitaip kalbėti“, – sakė D. Grybauskaitė.

Jos teigimu, terminalas ir ateityje turės įtakos, derantis su kitų pasaulio šalių bei Rusijos kompanijomis, tiekiančiomis dujas vamzdynais arba laivais. 

Suskystintų gamtinių dujų terminalo projektą įgyvendina akcinė bendrovė „Klaipėdos nafta“. Laivas statomas Pietų Korėjos laivų statykloje „Hyundai Heavy Industries Co Ltd“. Klaipėdos uostą jis pasieks šių metų rudenį.

Tiekdama minimalų būtinąjį gamtinių dujų kiekį nepertraukiamą suskystintųjų gamtinių dujų terminalo veiklą Lietuvoje užtikrins UAB LITGAS.

Bendrovė LITGAS, sudariusi sutartį su suskystintųjų gamtinių dujų tiekėju, nuo 2015 m. pradžios turės užtikrint terminalui 540 mln. kubinių metrų dujų per metus.

Šiuo metu Lietuva perka dujas iš vienintelio tiekėjo „Gazprom“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.