„Reenergy“: Vyriausybės nutarimas – diskriminacinis

Skubos tvarka, nepaisant neigiamų Konkurencijos tarybos, Teisingumo ministerijos ir Vyriausybės teisės departamento įvertinimų priimtas LR Vyriausybės nutarimas yra diskriminacinis atliekų jėgainę Vilniuje statančios bendrovės „Reenergy“ atžvilgiu.

"Reenergy" jaučiasi valdžios stumiama iš rinkos.<br>D.Umbraso nuotr.
"Reenergy" jaučiasi valdžios stumiama iš rinkos.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 20, 2014, 11:23 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:38 AM

„Šiuo metu vertiname teisnius aspektus ir svarstome galimybę diskriminacinį nutarimą apskųsti. 51 procentą „Reenergy“ akcijų valdo Olandijoje registruota kompanija „Helvita Holdings“, todėl tai būtų investicinis ginčas dėl Olandijos–Lietuvos investicijų apsaugos sutarties pažeidimo“, - teigė „Reenergy“ vadovas Raimondas Petreikis.

Vyriausybei priėmus nutarimą, „Reenergy“ veikla tampa neįmanoma. „Esame pasirašę sutartis su rangovais, bendrovės nuostolių suma sudaro apie 70 mln. eurų“, - sakė R. Petreikis.

Anot jo, Vyriausybės nutarimas atbuline data įsigaliojo išimtinai „Reenergy“ projektui – vienintelei statyti jau pradėtai jėgainei, turinčiai visus reikalingus leidimus, planuojamai privačiame sklype, nepretenduojančiai į VIAP, neprašančiai iš valstybės nei išskirtinių sąlygų, nei paramos.

„Tai yra akivaizdi diskriminacija. Kaip ir prognozavome, prieš „Reenergy“ ir toliau naudojamas administracinis resursas proteguojant konkurentų interesus. Bendrovės „Fortum“ veikiančiai atliekų jėgainei Vyriausybės nutarimas nėra taikomas“, - teigė R. Petreikis.

Anot jo, nutarimu proteguojama ne tik įmonė „Fortum“, bet ir valstybinis monopolininkas „Lietuvos energija“, kuriai vienintelei šalyje įjungta žalia šviesa statyti atliekų jėgaines.

Vyriausybės nutarimą neigiamai įvertino LR Teisingumo ministerija, LR Vyriausybės teisės departamentas ir LR Konkurencijos taryba, pažymėjusi, kad nutarimas prieštarauja Konstitucinio teismo išaiškinimui.

„Investicinis ginčas bus nesudėtingas - jis būtų grindžiamas būtent Konkurencijos tarybos, Teisingumo ministerijos, Vyriausybės teisės departamento ir Konstitucinio teismo sprendimais bei eile ES direktyvų“, - sakė R. Petreikis.

„Reenergy“ statoma energijos iš atliekų jėgainė yra integrali sostinės atliekų tvarkymo sistemos dalis – kartu su atliekų rūšiavimo fabriku, kurį numato statyti Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras (VAATC). Jėgainė naudos tik po rūšiavimo likusias, energetinę vertę turinčias, atliekas.

Jėgainės atliekų priėmimo mokestis, 99 litai, bus gerokai mažesnis nei sąvartyno mokestis. Šilumos kaina – ne daugiau 12 ct/kWh. Šis projektas bus gyvas priekaištas valstybinių projektų neefektyvumui ir neracionalumui.

Per metus jėgainėje, kuri yra 1,5 karto mažesnė jei „Fortum“ pastatyta Klaipėdoje, planuojama suvartoti iki 170 000 tonų išrūšiuotų komunalinių atliekų, šiluminė galia sudarys 49,9 MW. Į jėgainę, atitinkančią aukščiausius ekologijos reikalavimus, ketinama investuoti 250 mln. litų.

Vilniaus miesto savivaldybė tiesiogiai dalyvauja energijos iš atliekų jėgainę statančios įmonės „Reenergy“ veikloje ir kapitale, valdo 49 proc. įmonės akcijų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.