Skandinaviškos elektros banga prigesino jos kainas Lietuvoje

Net ir trumpalaikis gedimas elektros perdavimo linijose netrunka didesnių kainų aidu atsiristi iki biržos. Vasario 17–19 dienomis, remontuojant Estijoje elektros perdavimo liniją, biržoje sumažėjo iš Skandinavijos šalių bei Estijos atitekančios elektros pasiūla.

Šiuo metu elektros kaina yra beveik šeštadaliu mažesnė nei buvo prieš savaitę.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Šiuo metu elektros kaina yra beveik šeštadaliu mažesnė nei buvo prieš savaitę.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt inf.

Feb 24, 2014, 1:14 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 11:58 PM

Tai ir karto padidino elektros importą per Baltarusijos–Lietuvos tarptautinę jungtį. Ir pabrangino elektrą Lietuvos prekybos zonoje. Baigus remontą ir vėl įjungus liniją Estijoje, padidėjo iš šiaurės valstybių importuojamos elektros srautas.

„Rusiškos“ elektros importą keitė elektra iš šiaurės, o elektros kaina „Nord Pool Spot“ biržos Lietuvos prekybos zonoje nukrito. Vasario 24 d. didmeninė elektros kaina Lietuvos prekybos zonoje yra 14,3 cento už kilovatvalandę (ct/kWh).

„Šiuo metu elektros kaina yra beveik šeštadaliu mažesnė nei buvo prieš savaitę. Tai lemia nešaltas oras, mažesnė paklausa ir tuo pačiu - neaukštos elektros kainos Suomijos ir Estijos prekybos zonose.

Maksimaliai išnaudojamos importo iš Estijos ir Suomijos galimybės didina nebrangios šiaurietiškos elektros pasiūlą“, – sako „Litgrid“ Rinkos plėtros skyriaus vadovas Robertas Staniulis.

Tarptautiniai Lietuvos–Latvijos ir Latvijos–Estijos elektros jungčių pralaidumai vasario 17–23 dienomis vidutiniškai buvo išnaudojami 99,6 proc., Lietuvos-Baltarusijos – 20 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.