Rusiškų dujų Lietuvai reikia vis mažiau

Net ir be Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo Lietuva iš „Gazprom“ strateginės rusų prekės perka vis mažiau. Praėjusių metų pabaigoje dujų importas sumenko net trečdaliu, palyginti su pernai ir užpernai, rašo „Lietuvos rytas“.

„Achema“ jau kuris laikas importuoja vis mažiau gamtinių dujų. Tačiau tai – blogas ženklas, reiškiantis, kad didžiausioje trąšų gamykloje padėtis prastėja.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Achema“ jau kuris laikas importuoja vis mažiau gamtinių dujų. Tačiau tai – blogas ženklas, reiškiantis, kad didžiausioje trąšų gamykloje padėtis prastėja.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Mar 14, 2014, 7:14 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 10:51 AM

Neįprastai šilta žiema, mažesni pramonės poreikiai ir auganti biokuro rinka smukdo gamtinių dujų poreikį.

Praėjusiųjų metų spalio–gruodžio mėnesiais dujų Lietuva importavo 32,5 procento mažiau nei tuo pat metu pernai.

Panašus nuosmukis ir palyginti su 2012 metų pabaiga.

Kaina gerokai nusmuko

Priežasčių buvo ne viena. Pirmaisiais šildymo mėnesiais laikėsi teigiama vidutinė temperatūra. Vis mažiau dujų reikia ir šilumos gamintojams, jie dažniau renkasi biokurą.

Taip pat beveik dešimtadaliu smuko ir pačių dujų kaina. Tai nulėmė ir euro (sykiu – ir lito) atžvilgiu nusilpęs JAV doleris.

Vasarį Lietuva mokėjo po 1364 litus už tūkstantį kubinių metrų dujų (be pridėtinės vertės mokesčio). Tai žemiausia kaina nuo 2011 metų vidurio.

Išsiskyrė tik elektrinė

Mažiau dujų importavo visi rinkos dalyviai, išskyrus Kauno termofikacinę elektrinę (KTE).

Verslininkui Rimandui Stoniui priklausanti jėgainė pirko beveik 50 procentų daugiau dujų nei užpernai tuo pat metu. Taip atsitiko todėl, kad Rusijos koncernas Kauno termofikacinei elektrinei suteikė papildomų teisių.

„Pernai elektrinė gavo „Gazprom“ leidimą dujas importuoti ne tik savo poreikiams, bet ir parduoti. Todėl dujas galime parduoti biržoje“, – „Lietuvos rytui“ sakė KTE generalinis direktorius Evaldas Paulavičius.

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos duomenimis, praėjusių metų pabaigoje gamtinių dujų biržose buvo parduota 9 proc. viso į Lietuvą importuoto dujų kiekio.

Tuo tarpu „Lietuvos dujos“ per paskutinius tris metų mėnesius importavo 28,2 proc., „Haupas“ – 37,2, „Dujotekana“ – 42,1 proc. mažiau nei užpernai tuo pat metu.

Kai kurie tiekėjai pernai importavo trečdaliu mažiau dujų nei užpernai. Kritimą jie prognozuoja ir šiais metais, užtat kitąmet dujos jau bus perkamos ir iš būsimo terminalo Klaipėdoje.

„Achema“ jau buksuoja

Didžiausias nuosmukis – „Achemoje“, kuri dujas perka tiesiogiai. Ji praėjusių metų paskutinį ketvirtį dujų importą sumažino 48,6 proc., palyginti su tuo pačiu 2012-ųjų laikotarpiu.

Tai rodo, kad didžiausia trąšų gamykla lėtina gamybos apsukas. Jonavos įmonė jau anksčiau mažino importuojamų dujų kiekį.

Pernai spalį „Achemos“ vadovybė kreipėsi į valstybės institucijas ir perspėjo, kad artimiausius dvejus metus trąšų rinkoje nesitikima teigiamų pokyčių, o jei nebus pakeista dujų kainos skaičiavimo formulė, teks stabdyti gamybą ir atleisti žmones.

Trąšų gamintojai Kinijoje ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose turi savo dujų šaltinius, tad jų produkcija pigesnė nei lietuviška.

Praėjusių metų paskutinio ketvirčio „Achemos“ dujų importo duomenys rodo, kad įmonės negelbėja ir anksčiau suderėtos nuolaidos.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.