J.Neverovičius JAV politikus ragins liberalizuoti SGD eksportą

Energetikos ministras Jaroslavas

Energetikos ministras J.Neverovičius kitą savaitę išvyksta į JAV.<br>M.Kulbio nuotr.
Energetikos ministras J.Neverovičius kitą savaitę išvyksta į JAV.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 21, 2014, 4:29 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:38 AM

„Aš esu gavęs JAV Senato energetinių resursų komiteto pirmininkės kvietimą kitą antradienį JAV kongrese dalyvausiu liudijimuose dėl suskystintų gamtinių dujų (eksporto - BNS) liberalizavimo Amerikoje. Pristatysiu mūsų situaciją ir kalbėsiu apie poreikį užsitikrinti alternatyvą Lietuvoje ir mūsų regione, kokį vaidmenį tame vaidins mūsų statomas terminalas. Tam, kad pasinaudoti šios investicijos ir apskritai atsirandančios rinkos potencialu, turi įvykti ir suskystintų gamtinių dujų rinkos liberalizavimas Amerikoje“, - penktadienį žurnalistams sakė J.Neverovičius.

Anot jo, tai būtų naudinga Amerikai, nes sukurtų darbo vietų ir papildomų pajamų į biudžetą. Be to, tai būtų naudinga ir Lietuvai - šalis turėtų alternatyvų dujų tiekimą.

„Tai būtų pagaliau naudinga ir strateginiu kontekstu, kur būdami sąjungininkais NATO, mes galėtume pasinaudoti JAV turimais privalumais - skalūnų dujų potencialo atžvilgiu“, - kalbėjo J.Neverovičius.

Pasak ministro, vykstant diskusijoms JAV kongrese, svarstoma liberalizuoti ne tik valstybių, turinčių laisvos prekybos sutartį su JAV, bet ir NATO valstybių rinką.

„Tai būtų mums labai naudinga ir tai reiškia, jog tiesiogiai galėtume įsigyti (dujų - BNS)“, - sakė jis.

Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ šiuo metu yra vienintelis dujų tiekėjas Lietuvai. Statydama SGD terminalą Klaipėdoje, šalis šiuo metu derasi su trimis potencialiais SGD tiekėjais dėl penkerių metų tiekimo sutarties.

Anksčiau skelbta, kad Lietuva dėl dujų tiekimo derasi ir su JAV energetikos kompanija „Cheniere“. Šios bendrovės prašymą leisti eksportuoti dujas į šalis, kurios neturi laisvos prekybos sutarties, šiuo metu nagrinėja JAV Energetikos departamentas, sprendimas dar nepriimtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.