Lietuvą iš „Gazprom“ vergijos gelbės JAV?

Kremliaus agresija ir neprognozuojami veiksmai Europoje paskubins JAV dujų eksportą į mūsų žemyną. To jau siekiama abiejose Atlanto pusėse.

Kompaniją „Chevron“ išvijusi Lietuva gali sulaukti skalūnų dujų iš JAV.<br>T.Bauro nuotr.
Kompaniją „Chevron“ išvijusi Lietuva gali sulaukti skalūnų dujų iš JAV.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Mar 21, 2014, 8:41 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 6:03 AM

Kainų revoliuciją sukėlusios JAV skalūnų dujos turėtų kuo greičiau pasiekti Europą, tarp jų ir Lietuvą. O „Gazprom“ įtaką reikia mažinti kuo skubiau, rašo „Lietuvos rytas“.

Taip mano politikai ekspertai ir JAV, ir Europoje.

Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius viliasi pirmąjį tanklaivį su amerikietiškomis dujomis Klaipėdoje pamatyti jau kitų metų pabaigoje.

Bet energetikos ekspertai nežino, ar taip greitai galėsime vartoti amerikietiškas dujas. Nors įvykiai Ukrainoje ir paskubins procesą.

Ragina greičiau apsispręsti

JAV skalūnų dujas į Europą ketina pradėti gabenti kitų metų pabaigoje, nors tam dar reikia valdžios pritarimo. Pirmieji tanklaiviai atplauks į Didžiąją Britaniją, kitas šalis, kuriose jau veikia suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalai.

Plačiau skalūnų dujos bus importuojamos nuo 2017 metų, tačiau tiek Vašingtone, tiek Briuselyje politikai ragino paankstinti šią datą.

Respublikonas senatorius Cory Gardneris pristatė teisės aktą, kuris galėtų paspartinti dujų eksportą ir padėti išsilaisvinti Ukrainai bei kitoms Europos šalims nuo Rusijos įtakos.

Iš Europos Komisijos irgi ne kartą skambėjo raginimai amerikiečiams greičiau apsispręsti dėl dujų eksporto.

Kol kas stinga terminalų

Politikai abiejose Atlanto pusėse norėtų, kad Europoje „Gazprom“, o kartu ir Kremliaus, viešpatavimas būtų mažesnis.

Tačiau greitai pastatyti eksportui ir importui tinkamus terminalus nėra taip paprasta.

Dauguma šalių, į kurias tiekiamos rusiškos dujos, įskaitant ir Ukrainą, neturi SGD terminalų.

„Pastatyti tokių terminalų per trumpą laiką yra neįmanoma“, – sakė JAV strateginių ir tarptautinių studijų centro energetikos ir saugumo ekspertas Edwardas Chow.

Tiesa, Lietuva laikoma išimtimi, nes čia statomas terminalas, o jau kitais metais turėtų atplaukti pirmasis tanklaivis su suskystintosiomis dujomis.

Kliūčių yra ir pačiose Jungtinėse Valstijose.

Energetikos departamentas patvirtino 6 dujų eksporto terminalų statybas, tačiau dauguma jų yra skirti parduoti dujas į Azijos šalis, kuriose kainos didesnės.

Kaip paskelbė JAV naftos perdirbėjų ir dujų išgavėjų asociacija, ten kompanijos uždirbtų daugiau nei pardavusios dujas Europoje.

„Neaišku, kiek JAV skalūnų dujos pabrangtų Europoje, įskaičiavus į kainą ir jų atgabenimą.

Be to, Amerikos koncernai ten konkuruos su tiekėjais iš Rusijos, Norvegijos, Alžyro, netgi Olandijos ir Didžiosios Britanijos“, – nerimavo energetikos sektoriaus analitikas iš JAV Brookingo tyrimų centro Vašingtone Tomas Boersma.

Techninių kliūčių pastebėjo ir Lietuvos energetikai ekspertai. Tačiau jie neabejojo, kad Rusijos agresija Ukrainoje ir nenuspėjama Kremliaus politika Europoje paskubins amerikiečius eksportuoti skalūnų dujas į Europą.

„Dabartinė politinė aplinka tikrai gali paskatinti eksportą. Įtampa ir spaudimas yra didelis“, – sakė Lietuvos energetikos instituto Energetikos kompleksinių tyrimų laboratorijos vadovas Vaclovas Miškinis.

Stipriai dirba

Kada galima tikėtis amerikietiškų dujų Lietuvoje?

Premjero A.Butkevičiaus nuomone, po poros metų.

„Dėl dujų įsigijimo iš JAV, aišku, nereikia tikėtis nei šiais, nei kitais metais, nes jie eksportui dar nėra įrengę terminalo.

Tai galėtų prasidėti maždaug 2015 metų pabaigoje arba 2016 metų pradžioje“, – vakar Žinių radijui sakė A.Butkevičius.

Energetinės nepriklausomybės temą pabrėžė ir Lietuvoje viešėjęs JAV viceprezidentas Joe Bidenas.

JAV kompanija „Cheniere“ nuo 2015 metų pabaigos jau žada pradėti eksportuoti dujas. Valstybinė įmonė „Klaipėdos nafta“ su šia kompanija memorandumą pasirašė 2011 metų gegužę.

Anksčiau skelbta, jog tarp norinčiųjų tiekti dujas Lietuvos SGD terminalui yra ir ši Jungtinių Valstijų įmonė.

Tiesa, dar nežinia, ar amerikiečiai atplukdys mums dujų. Priežastis – pernelyg maža rinka.

„Ekonominiu požiūriu visos Baltijos šalys amerikiečiams yra labai maži pirkėjai. Kitos Europos šalys galėtų įsigyti didesnį kiekį“, – sakė V.Miškinis.

Tačiau jis neatmetė, kad politinė parama gali paskatinti amerikiečius į savo maršrutą įrašyti ir Klaipėdą.

Britai jau suskaičiavo būsimą naudą

Jungtinės Karalystės nacionalinės kompanijos „British Gas“ antrinė įmonė „Centrica“, užsiimanti dujų prekyba, pernai pasirašė sutartį su JAV tiekėjais dėl skalūnų dujų importo.

Britai JAV kompanijai „Cheniere“ įsipareigojo per 20 metų sumokėti 10 milijardų svarų sterlingų (40 milijardų litų). Už tai amerikiečiai patieks 89 milijardus kubinių metrų skalūnų dujų.

Apskaičiuota, kad tokio kiekio užteks 1,8 milijono namų Didžiojoje Britanijoje šildyti.

Dar daugiau dujų pirkėjų yra Japonijoje, kurioje ir kainos didesnės nei Europoje.

„Amerikiečiai Europoje didelių nuolaidų tikrai nedarys, tačiau prognozuojamas dujų kainų mažėjimas 15–20 proc. Negaliu tikėtis, kad skalūnų dujos bus labai pigesnės nei iš kitų šaltinių, tačiau nuosekliai kaina turėtų mažėti“, – spėjo Lietuvos energetikos instituto mokslininkas V.Miškinis.

Kai kurie kiti mūsų šalies ekspertai prognozavo, kad amerikietiškos skalūnų dujos Lietuvą pasieks ne anksčiau kaip 2018-aisiais.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.