EK nutraukė tyrimą dėl SGD terminalo

Europos Komisija (EK) nutraukė daugiau nei pusantrų metų vykdytą pilotinį tyrimą dėl galimai netinkamo ES teisės nuostatų įgyvendinimo vystant suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo projektą. Tyrimas nutrauktas EK atlikus detalų Lietuvos gamtinių dujų sektoriaus patikrinimą ir nenustačius pažeidimų.

R.Masiulis sako, kad per dvejus metus „Klaipėdos nafta“ tikrinta 12 kartų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Masiulis sako, kad per dvejus metus „Klaipėdos nafta“ tikrinta 12 kartų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-03-25 11:21, atnaujinta 2018-02-15 03:36

Tai leidžia manyti, kad SGD terminalo projekto teisinis reguliavimas Lietuvoje parengtas kokybiškai ir atitinka ES teisės normas, o teisinė aplinka projektui įgyvendinti visiškai sutvarkyta.

Patobulinus projekto veiklos schemą, t.y. atsisakius vadinamosios „25 proc. taisyklės“ ir parinkus labiau į rinką orientuotą verslo modelį, EK nutraukė pilotinį tyrimą pripažindama, kad SGD terminalo veikla neturės jokio neigiamo poveikio ES vidaus rinkai.

Baigtas EK pilotinis tyrimas taip pat reiškia, kad projekto įgyvendinimui ir veikiančio SGD terminalo veiklos modeliui užtikrinti parinktos priemonės nediskriminuoja kitų rinkos dalyvių bei yra proporcingos, siekiant Lietuvai užsitikrinti alternatyvų gamtinių dujų tiekimą bei energijos išteklių diversifikavimą.

„Per dvejus metus „Klaipėdos nafta“ tikrinta 12 kartų tiek Lietuvos, tiek ES institucijų. Visų tikrinimų išvados bendrovei ir jos įgyvendinamam SGD projektui yra palankios. Todėl šis EK sprendimas nenustebino“, – teigia „Klaipėdos naftos“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.

Anot jo, EK pateiktuose „Lietuvos dujų“, Lietuvos dujų asociacijos ir „Achemos“ skunduose buvo kvestionuojami visi esminiai ekonominiai ir teisiniai SGD terminalo projekto parametrai ir visus šiuos priekaištus EK detaliai ištyrė ir atmetė.

Ragina baigti diskusijas

Premjeras Algirdas Butkevičius dar kartą paragino politikus baigti spekuliacijas apie SGD terminalo projektą.

„Noriu pabrėžti, kad SGD terminalas bus pastatytas laiku, ir tikrai nei ponas Skardžius, nei ponas Masiulis, „Klaipėdos naftos“ vadovas, negali šiuo klausimu per daug diskutuoti. Turi kiekvienas suprasti, kad tai yra strateginis mūsų projektas ir aš nepateisinsiu jokių nei spekuliacijų, nei kalbų neigiamų iš politikų arba iš atsakingų pareigūnų“, – interviu LRT radijui sakė premjeras.

Anot jo, viešos diskusijos ir neigiami terminalo projekto vertinimai kliudo „Klaipėdos naftai“ sklandžiai jį įgyvendinti.

„Kviesčiau ir prašyčiau visų, kad šituo objektu nebūtų jokių diskusijų ir neigiamų vertinimų, nes reikia suprasti, kad šitą objektą statome per labai trumpą laiką ir kažkokių tyčinių klaidų ar tyčinių norų, kaip buvo spekuliuojama, kažkam pasipelnyti tikrai, manau, nėra. Mes, kaip Lietuva, labai negražiai atrodom, kada viešai kalbama apie šį objektą iš neigiamos pusės. Noriu paprašyti, kad politikai baigtų spekuliaciją šituo objektu, nes jis yra mums nepaprastai reikalingas, svarbus ir turi būti savu laiku įvestas eksploatuoti“, – kalbėjo A.Butkevičius.

„Klaipėdos naftos“ vadovas R.Masiulis pirmadienį pareiškė, kad socialdemokrato Artūro Skardžiaus vadovaujamos komisijos paskelbtos išvados neatitinka tikrovės ir kenkia projektui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.