Energetikai ieško alternatyvų rusiškai naftai

Tikimybė, kad gali sutrikti rusiškos naftos tiekimas į Lietuvą, nėra pernelyg didelė. Bet energetikai jau svarsto galimas alternatyvas, rašo „Lietuvos rytas“.

Nafta į Lietuvą jau seniai keliauja ne vamzdynais, o tanklaiviais.<br>„Orlen Lietuva“ nuotr.
Nafta į Lietuvą jau seniai keliauja ne vamzdynais, o tanklaiviais.<br>„Orlen Lietuva“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Mar 25, 2014, 7:11 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 3:45 AM

Lietuvos naftos sektorius yra neblogai apsaugotas nuo galimų nemalonių Kremliaus staigmenų.

Žaliavos, taip pat degalų galima atsigabenti iš kitų šalių.

Tiekėjų yra daugiau

Bendrovė „Orlen Lietuva“ pritaikyta perdirbti rusišką „Urals“ tipo naftą, kuri atgabenama iš Primorsko uosto. Bet Mažeikių gamykloje įmanoma perdirbti ir „Brent“ tipo naftą, išgaunamą Šiaurės jūroje.

Energetikos ministerijoje vykusiame pasitarime „Klaipėdos naftos“ komercijos direktorius Sigitas Zakalskis aiškino, kad įmanoma atsigabenti ne tik naftos, bet ir degalų iš kitų šalių.

„Negaudama naftos įprastomis komercinėmis sąlygomis iš Rusijos tiekėjų, „Orlen Lietuva“ turi galimybių ja apsirūpinti iš kitų tiekėjų, galinčių tiekti naftą iš Šiaurės jūros arba kitų telkinių.

Taip pat turime galimybę importuoti degalus iš Vakarų Europos naftos perdirbėjų jūrų transportu per jau egzistuojančią infrastruktūrą – „Klaipėdos naftą“, – kalbėjo S.Zakalskis.

Kalba ir apie „Brent“

Tiesa, tokiu atveju Mažeikių gamykla veikiausiai įbristų į dar didesnius nuostolius. Todėl kritiniu atveju pirmiausia būtų svarstoma naftos, o ne degalų atsigabenimo galimybė.

„Orlen Lietuva“ technologai teigė, kad gamykla gali perdirbti bet kokio tipo naftą. Tiesa, dabar naudojamoje „Urals“ naftoje yra nemažai sieros, tad jos atitikmenų reikėtų ieškoti Saudo Arabijoje ar kitose to regiono šalyse.

Anksčiau manyta, kad perdirbti „Brent“ naftą Mažeikiuose būtų sudėtinga, tačiau dabar apie tai kalbama jau lanksčiau. Juolab kad naftos pardavėjų šiuo metu netrūksta ir artimesnėse šalyse.

Skirtumas – keli doleriai

„Žinoma, „Urals“ nafta yra šiek tiek pigesnė, nors tas skirtumas nedidelis, keli doleriai už barelį.

Todėl atsigabenti naftos iš kitur tikrai nebūtų rūpesčių“, – sakė Lietuvos pramonininkų konfederacijos generalinio direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Jankauskas.

Pasak jo, naftos požiūriu Lietuva yra labiausiai apsaugota, palyginti su dujų ir elektros importu.

Lietuvos naftos agentūros vadovas Vytautas Aranauskas pranešė, kad šiuo metu yra sukaupta pakankamai naftos produktų atsargų – jų užtektų ne mažiau kaip 30 dienų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.