Prieš skalūnų dujų eksportą laukia namų darbai

Amerikiečiai supranta, kaip svarbu Europai kuo greičiau importuoti skalūnines dujas. Tačiau ir patys europiečiai turi pradėti ieškoti šių dujų savo šalyse, sako JAV atstovai.

Europa norėtų skalūnų dujų iš JAV, tačiau prieš gavybą mūsų žemyne nuolat vyksta aršūs protestai.<br>AP nuotr.
Europa norėtų skalūnų dujų iš JAV, tačiau prieš gavybą mūsų žemyne nuolat vyksta aršūs protestai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius JOKŪBAITIS

Mar 26, 2014, 6:08 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 2:27 AM

Lietuvos energetikos ministro Jaroslavo Neverovičius kalba JAV Senate priminė valdžiai, kad Europa laukia, kol amerikiečiai pradės eksportuoti skalūnines dujas. Tiesa, kad tai pavyks dar negreitai, sako ir didžiausi šio eksporto šalininkai.

Vakarų Europos lyderiai šią savaitę taip pat spaus JAV prezidentą Baracką Obamą, vakar atvykusį į Briuselį, kad šis paskubintų reikalingų įstatymų pakeitimus.

Terminalas – jau kitais metais

J.Neverovičius – ne pirmasis ministras iš Rytų Europos, paraginęs JAV valdžią paskubinti dujų eksportą. Kiek anksčiau tai padarė Lenkijos, Vengrijos, Slovakijos ir Čekijos ambasadoriai JAV, nusiųsdami formalų laišką. Tačiau Lietuvos ministras buvo pirmasis, viešai kreipęsis į abiejų partijų atstovus Senate dėl skalūnų dujų svarbos.

Šią savaitę JAV prezidentui Barackui Obamai turės progą tai priminti ir didžiųjų Europos šalių vadovai.

JAV spauda po J.Neverovičiaus vizito priminė, kokią kainą koncernui „Gazprom“ moka šalys, visiškai ar iš dalies priklausomos nuo rusiškų dujų. Tačiau kaip ir reikėjo tikėtis, politikų parama dar nėra viskas.

Senatorė Mary Landrieu susitikimo metu teigė, kad kol kas tik vienas suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalas pasiruošęs eksportuoti dujas – Sabine Pas, kurį valdys JAV energetikos kompanija „Cheniere“. Su ja „Klaipėdos nafta“ jau buvo pradėjusi derybas dėl galimo suskystintų dujų tiekimo.

Tačiau šis terminalas pradės veiklą tik kitų metų antroje pusėje. Kiti siūlomi terminalai, pasak senatorės, pradės veikti ne anksčiau kaip 2017 metai.

Dar tik projektai

JAV Energetikos departamentas yra patvirtinęs septynių SGD eksporto terminalų projektus.

Įstatymų leidėjai paragino Baracko Obamos administraciją pagreitinti dujų eksportą į Europą. Apie tai JAV prezidentas, kuris vakar atvyko į Briuselį ir tęs kelionę po kitas šalis, kalbės su Europos šalių lyderiais.

Jau anksčiau Lietuvos ir JAV analitikai teigė, kad Rusijos veiksmai Ukrainoje ir dėl to padidėjusi įtampa Europoje, gali amerikiečius paskubinti dujų eksportą į senąjį žemyną. Tačiau dabar viskas priklauso nuo infrastruktūros – jei toks leidimas būtų suteiktas rytoj, išgabenti dujas tanklaiviais į Europą dar nebūtų įmanoma.

JAV analitikai teigia, kad europiečiai turėtų ne tik prašyti amerikiečių pagreitinti eksportą, bet ir patys kažką nuveikti šioje srityje.

JAV Strateginių ir tarptautinių tyrimų centro analitikas Edwardas Chow pastebėjo, kad daugelis Europos šalių vis dar draudžia vykdyti skalūninių dujų paiešką, tačiau daugiau taip tęstis negali.

„Jie turėtų pagerinti savo situaciją prieš prašydami JAV pagalbos“, -- teigė analitikas. Panašiai kalba ir JAV valdžios atstovai.

Didelė dalis Europos šalių vis dar draudžia skalūninių dujų paiešką arba gavybą.

Praėjusiais metais iš Lietuvos pasitraukė JAV energetikos kompanija „Chevron“, ketinusi mūsų šalyje ieškoti skalūnų dujų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.