Sostinė nusprendė sutaupyti elektros už milijonus litų

Sostinės taryba trečiadienį pritarė sutarčiai, pagal kurią Vilniuje per dvejus metus bus modernizuotas gatvių apšvietimas. Sostinėje bus sumontuoti taupūs ir modernūs LED šviestuvai, o elektros suvartojimas mažės daugiau nei 70 proc.

Vilniuje ketinama pakeisti dešimtis tūkstančių šviestuvų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniuje ketinama pakeisti dešimtis tūkstančių šviestuvų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 2, 2014, 4:30 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:31 PM

Investuotojas įsipareigos į Vilniaus gatvių apšvietimo ūkį investuoti 108 milijonus litų, savivaldybė 18 metų kasmet įmonei mokės po 19 milijonų litų. Skaičiuojama, kad iš jų 9 milijonai bus skiriami vien už elektrą. Tad įmonei per 18 metų Vilniaus savivaldybė atseikės 180 milijonų litų. 

„Tai pirmas toks projektas ne tik Lietuvoje, bet ir regione, kai modernizuojama viso miesto apšvietimo sistema. Pažangi technologija, kuri bus įgyvendinta viešos iš privačios partnerystės pagrindu, leis kasmet sutaupyti beveik 7 mln. litų už elektros energiją.

Dokumentų derinimas užtruko beveik penkerius metus, tad didžiulė padėka visiems prisidėjusiems prie šio sudėtingo projekto įgyvendinimo“, – sakė Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas.

Projektas, kurį viešos ir privačios partnerystės pagrindu įgyvendins tarptautinė kompanija „Gemmo S.p.A.“ iš Italijos, yra laikomas vienu geriausiu Europos Sąjungoje dėl planuojamų rezultatų.

Konkurse dalyvavo trys pasaulinės įmonės, o jas vertino tarptautiniai ekspertai iš Danijos ir Lietuvos.

Vilniaus tarybos posėdyje šiam klausimui prireikė netgi dviejų balsavimų, nes po pirmojo balsavimo pritariančių ir nepritariančių sutarčiai buvo po lygiai. Visgi antru balsavimu projektui pritarta. 

Projekto oponentai stebėjosi, kad savivaldybė nesugeba gatvių apšvietimui šiuo metu skirti numatytų 15 milijonų litų per metus - didėja įsiskolinimas už elektrą, Vilniaus gatvių apšvietimo elektros tinklų darbuotojai negauna algų. Tad iš kur ji paims 19 milijonų litų. 

Konservatorius Valdas Benkunskas siūlė projektą įgyvendinti pačiai savivaldybei nesamdant užsienio įmonių ir taip sutaupyti 100 milijonų litų, tačiau pirmiau dar užsitikrinti ES paramą.

Sutariama, kad be ES paramos šis projektas Vilniaus savivaldybei yra per brangus, tačiau tą paramą gauti tikimasi. 

Savo palaikymą šiam projektui yra pareiškusi ir Europos Komisijos Energijos direktorato direktorė Marie Donnelly. Komisijos atstovė pažymėjo, jog toks projektas yra geras pavyzdys ES, kaip taupyti energiją, diegti geriausius aplinką tausojančius sprendimus. 

Projekto komandoje dirbo „Investuok Lietuvoje“ ir Centrinės projektų valdymo agentūros atstovai, dokumentus vertino Finansų ministerija.

Šiuo metu Vilniuje esami 44 tūkstančiai šviestuvų pastarąjį kartą buvo atnaujinti 1997–2000 metais. Miesto gatvių apšvietimo įrenginių nusidėvėjimas viršija 89,5 proc. Daugumos šviestuvų eksploatacijos laikas baigsis po metų.

Įdiegus modernų apšvietimą sumažės aplinkos tarša, geriau apšviestos gatvės taps nusikalstamumo prevencijos priemone, tamsiu paros metus sumažės eismo įvykių tikimybė. Projektą įgyvendinanti kompanija visus darbus privalės atlikti per 2 metus. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.