Ukrainiečiams – brangu, o lietuviai gali tik pavydėti

Už dujas vėluojančiai atsiskaityti Ukrainai rusai nustatė naują – gerokai didesnę jų kainą. Tiesa, Lietuvos vartotojai ukrainiečiams galėtų tiktai pavydėti.

„Gazprom“ vadovas A.Mileris pranešė, kad nuolaidų Kijevas nebesulauks.<br>„Gazprom“ nuotr.
„Gazprom“ vadovas A.Mileris pranešė, kad nuolaidų Kijevas nebesulauks.<br>„Gazprom“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Apr 2, 2014, 6:43 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:57 PM

Brangiau nei Europa, bet pigiau nei Lietuva. Ukraina jau žino, į ką gali lygiuotis lygindama dujų kainą, rašo „Lietuvos rytas“.

Kaip ir reikėjo tikėtis, Rusija paskelbė, kad gamtinės dujos Ukrainai gerokai pabrangs. Iki šiol galiojusi nuolaida šaliai daugiau nebus taikoma, tad Ukraina už 1000 kubinių metrų dujų mokės 385,5 JAV dolerio (962,5 lito).

Apie tai paskelbė pats koncerno „Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris.

Šįmet išvis nemokėjo

Tai šiek tiek daugiau nei vidutinė kaina, pernai ir šįmet taikoma Vakarų Europos šalims. Bet gerokai pigiau, nei už dujas moka Lietuva.

Mūsų valstybė praėjusį vasarį už importuojamas dujas mokėjo 545 JAV dolerius (1384 litus).

Praėjusių metų antroje pusėje Ukraina buvo sutarusi su „Gazprom“ dėl nuolaidos.

Tad šįmet šalis mokėjo po 268,6 JAV dolerio (671 litą) už tūkstantį kubinių metrų, arba beveik dvigubai pigiau, nei moka Lietuva.

Beje, praėjusių metų rugsėjį Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė ir tuometis Ukrainos vadovas Viktoras Janukovyčius susiginčijo, kuri šalis daugiau moka už rusiškas dujas.

Vakar A.Mileris teigė, jog nuolaida daugiau nebus taikoma todėl, kad išaugo Ukrainos skola.

Esą ukrainiečiai dar nepadengė dalies praėjusių metų skolos, o šįmet išvis dar nemokėjo. Galutinė skola siekia 1,7 milijardo JAV dolerių.

Nuolaida – tik trumpam

Ukraina ir anksčiau nuolat įlįsdavo į skolas už dujas koncernui „Gazprom“. Ne sykį pasitaikė, kad rusai grasindavo apriboti dujų tiekimą, tačiau paskutinę minutę būdavo susitariama dėl skolos išdėstymo.

Tačiau Rusijai okupavus Krymą „Gazprom“ tonas iškart atšalo. Daugelis analitikų jau senokai prognozavo, kad Rusija bandys susilpninti ukrainiečius pakeldama dujų kainas.

Kaip tai paveiks Ukrainą? Anot ekspertų, padėtis grėsminga, tačiau tai – ne nuosprendis.

„Nauja dujų kaina yra vis tiek mažesnė nei ta, kurią Ukraina mokėjo pernai. Juk ta nuolaida galiojo tik kelis mėnesius“, – sakė Lietuvos pramonininkų konfederacijos energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas.

„Gazprom“ dujos Ukrainoje patenkina pusę šalies poreikio. Pasak V.Jankausko, kur kas skausmingiau bus šios valstybės gyventojams. Mat šalies vyriausybė jau paskelbė, kad dujos gyventojams nuo gegužės brangs 50 procentų.

Teks atsisakyti subsidijų

Iki šiol nemenką dalį kainos už ukrainiečius sumokėdavo vyriausybė. „Subsidijas dujoms Ukrainoje gaudavo daug kas. Ir gyventojai, ir pramonė. Tačiau Tarptautinis valiutos fondas spaudžia Kijevą to atsisakyti“, – aiškino V.Jankauskas.

Tarptautinis valiutos fondas tai įvardijo kaip vieną būsimos paskolos sąlygų, tad teks gerokai apkarpyti įvairias subsidijas.

Pavyzdžiui, dalį pramonei tiekiamų dujų kainos irgi sumokėdavo vyriausybė, o tai biudžetui kainuodavo milijardus grivinų kasmet.

V.Jankauskas su Pasaulio banko misija netrukus ketina vykti į Ukrainą domėtis, kaip šalies valdžiai sekasi įgyvendinti šį sprendimą.

Didins tranzito mokestį?

Užtat Ukrainos analitikai optimizmu netrykšta.

„Nieko panašaus į tokį šoką nėra buvę“, – naujienų agentūrai „Bloomberg“ teigė Kijeve veikiančio Investicijų banko „Dragon Capital“ energetikos analitikas Denisas Sakva. Tačiau jis neslėpė, kad kaina grįžta į praėjusių metų lygį.

Naujasis Ukrainos energetikos kompanijos „Neftogaz“ vadovas Andrejus Kobolevas šią savaitę vyks į Maskvą derėtis dėl dujų tiekimo.

Per šalį driekiasi svarbi vamzdyno atšaka, per kurią „Gazpom“ dujos pumpuojamos į Europą.

Ukrainos valdžia jau pranešė pakelsianti tranzito mokestį rusiškoms dujoms.

Naujoji Ukrainos valdžia tikisi dujų iš ES, pirmiausia iš Slovakijos, iš kurios dujos galėtų atitekėti reversiniu būdu.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.