Teks pasimokyti iš lenkų, kaip ieškoti skalūnų dujų

Lietuva mėgina perimti lenkų patirtį ieškant skalūnų dujų, bet ne mokesčių lengvatas. Mūsų kaimynai artimiausiu metu ketina atleisti nuo mokesčių visas gavybos kompanijas. Užtat Lietuvoje bus reikalaujama bent 15 procentų dydžio mokesčio, rašo „Lietuvos rytas“.

Po keleto mitingų skalūnų dujų žvalgai iš Lietuvos pernai buvo išvaryti, tačiau įmanoma, kad jie sugrįš per Lenkiją.<br>V.Balkūno nuotr.
Po keleto mitingų skalūnų dujų žvalgai iš Lietuvos pernai buvo išvaryti, tačiau įmanoma, kad jie sugrįš per Lenkiją.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Apr 3, 2014, 7:15 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:19 PM

Vis daugėja vilčių, kad skalūnų paieška Lietuvoje bus atgaivinta. Gegužės arba birželio mėnesį bus skelbiamas naujas konkursas skalūnų dujų gavybos kompanijoms.

Valdininkai ir geologijos specialistai žada pernykščių klaidų nedaryti ir dairosi į Lenkiją. Viliamasi, kad šioje šalyje skalūnų dujų ieškančios kompanijos savo įrangą permes ir į Lietuvą. Žinoma, jei mūsų politikai apsispręs dėl paprastesnių taisyklių.

Nori lenkų patarimų

Vakar Briuselyje susitikę Lietuvos bei Lenkijos premjerai Algirdas Butkevičius ir Donaldas Tuskas nepraleido progos pakalbėti ir apie skalūnų dujų gavybą.

„Lietuvai įdomi ir svarbi kaimyninės valstybės patirtis tvarkant įstatymų bazę ir telkiant visuomenę atsakingai naudoti nacionalinius išteklius“, – teigiama mūsų šalies Vyriausybės pranešime.

Lenkija Europoje pristatoma kaip šalis, kurioje sėkmingiausiai vyksta skalūnų dujų paieška. Čia išduotos 34 skalūninių dujų gavybos licencijos, praėjusią vasarą išpumpuoti pirmieji kubiniai metrai dujų.

Masinę gavybą čia ketinama pradėti jau vasarą, o dujų ieško didžiausios JAV ir kitų šalių energetikos kompanijos.

Kaimyninėje šalyje veikia ir „Chevron“ kompanijos, pernai pasitraukusios iš konkurso Lietuvoje, padalinys.

Tad pastaruoju metu ypač padažnėjo už energetiką atsakingų Lietuvos valdininkų ir geologijos specialistų vizitų į Lenkiją.

Atleis nuo mokesčių

Šiuo metu Lietuvos geologijos tarnyba rengia naujas sąlygas konkurso dalyviams. Tarnybos vadovas Jonas Satkūnas „Lietuvos rytui“ sakė, kad dairomasi į Lenkijoje galiojančią tvarką. Mokesčiai – viena iš sričių.

„Žinoma, ir Lietuvoje galėtų būti nuliniai mokesčiai gavybai, bet dėl to turi apsispręsti Seimas“, – sakė J.Satkūnas. Tiesa, jis abejojo, ar parlamentarai ryžtųsi taip pasielgti.

Užtat Lenkija siekia nušluostyti nosį visoms kitoms Europos šalims. Praėjusią savaitę Lenkijos premjeras D.Tuskas įregistravo įstatymo pataisą, kuri atleis energetikos kompanijas nuo dujų gavybos mokesčių iki pat 2020 metų.

Lenkijos politikai palaiko šią iniciatyvą, todėl šalis gali tapti viena patraukliausių skalūnų gavybos paieškoms.

Toks kaimynų žingsnis paliko įspūdį Lietuvos diplomatams. Nors dar praėjusiais metais mūsų šalyje buvo svarstoma priimti gavybos mokesčius, kurie būtų didžiausi pasaulyje.

Patirtis – nebe tokia svarbi

J.Satkūnas spėjo, kad mūsų šalyje greičiausiai liks 15 procentų dujų gavybos mokestis.

Praėjusiais metais iš Lietuvos pasitraukusi „Chevron“ kaip vieną sprendimo priežasčių įvardijo ne iki galo sutvarkytus įstatymus. Skelbta, kad iš kompanijos Lietuvoje neva buvo reikalaujama pervesti 150 mln. litų pradinį įnašą.

„Tai netiesa. Minimalus reikalavimas buvo 1,2 mln. litų, o 153 milijonus pasiūlė pats „Chevron“, bet vėliau išsigando savo pasiūlymo“, – pasakojo J.Satkūnas.

Kol kas neaišku, kokie reikalavimai liks naujose konkurso sąlygose. Bet žadama, kad jos bus gerokai supaprastintos.

Pavyzdžiui, pernai reikalauta, kad Lietuvoje kompanijos turėų dešimties metų skalūnų dujų gavybos patirtį. Tuo galėjo pasigirti tik „Chevron“.

Tačiau Lenkijoje dujas žvalgo ir beveik jokios patirties neturinčios bendrovės.

J.Satkūnas leido suprasti, kad šį sąlyga tikrai keisis.

Įranga – kaip JAV

„Iš lenkų mes galime perimti patirtį teisinės bazės liberalizavimo, darbo su visuomene srityse“, – įsitikinęs Užsienio reikalų ministerijos Ekonominio saugumo politikos departamento patarėjas Simonas Šatūnas (nuotr.).

Jis kovą taip pat viešėjo Lenkijoje – šalia Gdansko esančiuose dujų gręžiniuose. Ten jis pamatė tas pačias technologijas kaip ir JAV Pensilvanijos valstijoje.

„Tie patys įrenginiai, tos pačios technologijos, tokie pat griežti darbo saugos ir aplinkosaugos reikalavimai, toks pat dėmesys bendravimui su vietos visuomene, žiniasklaida, verslininkais“, – pasakojo S.Šatūnas, neseniai grįžęs iš JAV, kur dirbo Lietuvos ambasados JAV patarėju.

Tačiau labiausiai lietuvius įkvepia lenkų politikų vienybė – visos partijos pasisako už skalūnų dujų gavybą. Lietuvos Vyriausybė dar tik rengiasi priimti naujas konkurso nuostatas, o vėliau ginčai persikels į Seimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.