Vėjo jėgainės ES pagamina 8 proc. reikiamos elektros

Net trečdalį visų 2013 m. ES įrengtų elektrinių sudarė naujos vėjo elektrinės. Vėjininkai prognozuoja, kad šis skaičius ir toliau augs, nes Europa jau demonstruoja politinę valią sukti link atsinaujinančios energetikos ir taip užsitikrinti energetinį saugumą. Ypač daug elektros energijos iš vėjo 2013 m. pagamino pietvakarių Europa, kur vėjas ir kiti atsinaujinantys ištekliai jau lenkia neatsinaujinančius pagal pagamintos energijos kiekį.

Visame Pirėnų pusiasalyje elektros gamyba iš vėjo pernai patenkino daugiau negu penktadalį energijos poreikio.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Visame Pirėnų pusiasalyje elektros gamyba iš vėjo pernai patenkino daugiau negu penktadalį energijos poreikio.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 3, 2014, 3:06 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:57 PM

Ispanijos vėjo elektrinėse 2013 m. pagaminta daugiau elektros energijos nei bet kurios kitos rūšies elektrinėse, skaičiuojant ne tik atsinaujinančius išteklius. Ispanija iš vėjo 2013 m. pasigamino 21,1 proc. per metus suvartotos elektros energijos, atominiuose reaktoriuose – 21 proc., anglies elektrinėse – 14,6 proc., hidroelektrinėse – 14,4 proc. Bendra elektros energijos generacija iš vėjo sudarė 53 926 GWh, arba 12 proc. daugiau negu 2012 m. Ispanijos vėjo jėgainių asociacijos teigimu, didėjanti elektros energijos gamyba iš vėjo ir kitų atsinaujinančios energijos išteklių šaliai neša įvairiapusę naudą. Dėl vėjo 2013 m. šalis sutaupė 2,7 mlrd. eurų, už kuriuos būtų turėjusi pirkti kurą dujų ar anglies elektrinėms. Be to, šiltnamio dujų išmetimas į orą per 2013 m. Ispanijoje sumažėjo net 23 proc.

Reikšmingų rezultatų 2013 m. plėtodama vėjo ir kitų atsinaujinančių šaltinių energetiką pasiekė ir Portugalija, kurioje iš vėjo pagamintos elektros energijos dalis bendrame šalies energijos katile buvo netgi didesnė negu Ispanijoje. Portugalijoje 2013 m. vėjo elektrinėse pagaminta 11 755 GWh, arba 22,2 proc. šalies suvartotos energijos. Lyginant su 2012 m., elektros energijos gamyba iš vėjo išaugo penktadaliu – 20 proc. Iš viso net 56,7 proc. visos šalies elektros energijos pernai pagaminta iš atsinaujinančių išteklių.

Visame Pirėnų pusiasalyje elektros gamyba iš vėjo pernai patenkino daugiau negu penktadalį energijos poreikio, sumažindama šalių priklausomybę tiek nuo anglimis varomų elektrinių, tiek nuo kuro importo.

Pasak Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos direktoriaus Sauliaus Pikšrio, Ispanija, norėdama pasiekti dabartinę gamybą, turėjo instaliuoti daugiau negu 22,9 GW galingumo vėjo jėgainių, tuo tarpu Lietuvoje, norint, kad vėjas sudarytų ketvirtadalį elektros energijos balanso, užtektų, kad būtų instaliuota papildomai 0,35 GW galingumo jėgainių. Visų Lietuvos vėjo jėgainių galia tuomet siektų 0,85 GW.

Europos vėjo jėgainių asociacijos duomenimis, visos dabar įrengtos ES vėjo jėgainės per metus kartu gali pagaminti vidutiniškai apie 250 TWh energijos, t. y. 8 proc. Europos elektros energijos poreikio. EWEA taip pat skaičiuoja, kad 2013 m. iš visų naujų Europoje įrengtų elektrinių 32 proc. buvo vėjo, todėl iš vėjo pagamintos elektros dalis galutiniame suvartojamos energijos kiekyje turėtų augti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?