Baltijos šalyse kyla skandinaviškos elektros apetitas

Pirmąjį šių metų ketvirtį Baltijos regionas iš Skandinavijos importavo 1,21 TWh elektros energijos, arba keturis kartus daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Prognozuojama, kad, 2016 m. pradėjus veikti „NordBalt“ jungčiai su Švedija, elektros kaina Lietuvoje ir Latvijoje supanašės su šiaurietiška.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prognozuojama, kad, 2016 m. pradėjus veikti „NordBalt“ jungčiai su Švedija, elektros kaina Lietuvoje ir Latvijoje supanašės su šiaurietiška.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt

Apr 7, 2014, 1:52 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 8:03 PM

Išaugusį importą lėmė žemos elektros kainos Skandinavijos rinkoje ir praėjusių metų pabaigoje pradėta eksploatuoti „Estlink-2“ elektros jungtis.

Pirmus tris 2014 m. mėnesius Estijoje elektros energijos rinkos kaina mažėjo ir kovo mėnesį vidutiniškai siekė 31,6 euro/MWh. Žemas kainas lėmė šilta žiema, palankios hidrologinės sąlygos ir be remonto ar avarinių prastovų veikusios atominės elektrinės.

Tuo tarpu Latvijoje ir Lietuvoje vidutinė elektros energijos rinkos kaina pirmąjį ketvirtį buvo 32 proc. didesnė nei Estijoje ir siekė 41,6 euro/MWh.

Pasak bendrovės „Elektrum Lietuva“ generalinio direktoriaus Gačio Junghanso, Skandinavijos regiono elektros energijos eksportas iki 2020 metų gali augti iki 50 TWh per metus, o tai – dvigubai daugiau nei viso Baltijos regiono elektros energijos sąnaudos.

Prognozuojama, kad, 2016 m. pradėjus veikti „NordBalt“ jungčiai su Švedija, elektros kaina Lietuvoje ir Latvijoje supanašės su šiaurietiška.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.