Vėjo jėgainių statytojai turės tartis su kariuomene

Vėjo elektrinių statybos teritorijose, kuriose, atsižvelgiant į nacionalinio saugumo klausimus, taikomi apribojimai, iš anksto, teritorijų planavimo metu, turės būti derinamos su Lietuvos kariuomene ir kitomis institucijomis.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 24, 2014, 12:38 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:13 PM

Tai numato ketvirtadienį priimtos Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pataisos. Už jas balsavo 98 parlamentarai, 3 susilaikė.

Seimas nustatė teisinį reguliavimą, leisiantį ūkio subjektams kompensuoti valstybės institucijų investicijas, reikalingas nacionalinio saugumo funkcijos užtikrinti, ir statyti teritorijų planavimo dokumentuose suprojektuotas vėjo elektrines.

Pagal įstatymą, vėjo elektrinių statybos vietoms nebus pritariama, jei planuojamų statyti vėjo elektrinių keliamų trukdžių nebus galima išvengti panaudojant papildomas priemones.

Jei bus nustatyta, kad planuojamų statyti vėjo elektrinių keliamų trukdžių galima išvengti panaudojant papildomas priemones, vėjo elektrinių statybos vietos bus derinamos su sąlyga, kad gamintojas ne vėliau kaip iki statybą leidžiančio dokumento išdavimo derinimo išvadoje nurodytai institucijai pateiks patvirtintą statybos projektą ir su šia institucija pasirašytų sutartį dėl kompensacijos, skirtos daliai investicijų ir kitų išlaidų, kurios reikalingos nacionalinio saugumo funkcijų vykdymui užtikrinti, sumokėjimo ir pateiks šios prievolės įvykdymo užtikrinimą.

Kompensacijos dydis bus apskaičiuojamas dauginant leidime plėtoti elektros energijos gamybos pajėgumus iš atsinaujinančių energijos išteklių numatomų įrengti elektrinės pajėgumų dydį (kW) iš 65 litų už 1 kW. Kompensacijų mokėjimo tvarką nustatys Vyriausybė.

Pataisos įsigalios 2014 m. liepos 1 d. Iki to laiko Vyriausybė turės priimti šio įstatymo įgyvendinamuosius teisės aktus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.