Ukraina nori dujų iš Slovakijos dujotakių

Itin sunkioje ekonominėje padėtyje atsidūrusi Ukrainos vadovybė ieško alternatyvių būdų, kaip apsirūpinti dujomis, ir vienas realiausių variantų – gauti jų iš Slovakijos dujotakių. Tačiau dėl teisinių niuansų „Gazprom“ blokuoja šį projektą, todėl Kijevo atstovai tikis, kad penktadienį ar artimiausioms dienoms Europos Sąjungai pavyks suorganizuoti derybas, į kurias atvyktų ir „Gazprom“ atstovai.

Formaliai dujos, kol jos nepasiekė Europos Sąjungos, tai yra Slovakijos sienos, yra „Gazprom“ nuosavybė.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Formaliai dujos, kol jos nepasiekė Europos Sąjungos, tai yra Slovakijos sienos, yra „Gazprom“ nuosavybė.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Masalskas, LRT televizijos naujienų tarnyba, lrt.lt

Apr 25, 2014, 10:05 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:05 PM

Susidūrusi su atvira Rusijos agresija, Ukraina priversta per vasarą rasti realių alternatyvų rusų dujoms, ir vienas realiausių variantų yra pasinaudoti vienu iš keturių dujotakių, kuriais „Gazprom“ per Ukrainos teritoriją eksportuoja dujas į Slovakiją ir toliau į Europos Sąjungą. Ukrainiečiai jau aptarė šį projektą su Europos Komisijos ir pačios Slovakijos atstovais, bet „Gazprom“, bent jau teisine prasme, galėtų jį užblokuoti. Formaliai dujos, kol jos nepasiekė Europos Sąjungos, tai yra Slovakijos sienos, yra „Gazprom“ nuosavybė, todėl jų atiduoti ar parduoti Ukrianiečiams negalima.

Slovakai siūlo pastatyti trumpą dujotakį nuo pirmosios jų dujų perpumpavimo stoties Velke Kapušany atgal į Ukrainą, bet tai nemažai kainuos ir vargu ar bus padaryta iki rudens. Kaip tarpinį variantą jie siūlo panaudoti tam mažesnio skersmens nenaudojamą dujotakį į Užgorodą Ukrainoje, bet tada dujų bus per mažai. Ukrainiečiai tikis, kad su Europos Sąjungos pagalba jiems pavyks pasiekti susitarimą su „Gazprom“, bet Maskva, smarkiai pakėlusi dujų kainą Kijevui, dabar dar papildomai pareikalavo milijardinių kompensacijų už neva pažeistą dujų teikimo kontraktą. Kol rusai neatvyko į Briuselį, taip ir neaišku, dėl kurio varianto bus deramasi.

„Kalbant apie sprendimą, kurį mes siūlome ir kuris turėtų būti įgyvendintas, – aišku, kad jis bus teisėtas“, – tikina EK energetikos komisaro atstovė Sabine Berger.

„Gazprom“ tvirtina, kad laikysis visų sutartinių įsipareigojimų Europos šalims, todėl jam neturėtų būti svarbu, kas mokės už nupirktas dujas: Ukrainiečiai ar kitos Europos Sąjungos šalys, bet Maskvos politiniai interesai gali būti ir kitokie.

Sutartis - pirmadienį?

Slovakija ir Ukraina gali pasirašyti susitarimą dėl dujų tiekimo iš Europos į Kijevą jau pirmadienį, nurodo derybose Briuselyje dalyvavę pareigūnai. Apie tai, kaip skelbia ELTA, rašo portalas „EUbusiness“.

„Ukraina dujų nori gauti reversiniu būdu, kai tik tai taps įmanoma, tačiau norint užtikrinti savo energetinį saugumą šaliai reikia didesnio dujų kiekio, nei jai gali suteikti Slovakija“, – kalbėjo žurnalistams Ukrainos energetikos ministras Jurijus Prodanas. Šaliai reikalingo dujų kiekio ministras nenurodė, tuo tarpu iš Slovakijos Ukraina gautų daugiau kaip 10 mlrd. kub. metrų kuro per metus.

„Manau, kad sutartį pasirašyti mes galėsime pirmadienį Bratislavoje, jei iki to laiko suderinsime likusius neaiškius aspektus“, – teigia J.Prodanas.

Derybose taip pat dalyvavo ES energetikos komisaras Guentheris Oettingeris bei Slovakijos ekonomikos ministras Tomas Malatinskis, kuris taip pat sakė tikįs, kad sandoris bus pasirašytas pirmadienį.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.