„Gazprom“ Lietuvai siunčia signalų apie „kainų korekciją“

Premjero Algirdo Butkevičiaus netenkintų „Gazprom“ pasiūlymas dėl 20 proc. mažesnės kainos už dujas, mainais atsisakant ieškinio arbitraže.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-04-28 09:57, atnaujinta 2018-02-14 11:17

Ministras Pirmininkas nebuvo linkęs kalbėti apie atskirus pasiūlymus derybose su „Gazprom“. „Kol kas vyksta derybos, iš konteksto išėmus pasiūlymą, aš manau, būtų per anksti kalbėti“, – sakė A.Butkevičius žurnalistams Vyriausybėje.

Paklaustas, ar jį tenkintų pasiūlymas dėl penktadaliu mažesnės kainos mainais į ieškinio atsisakymą arbitraže, Vyriausybės vadovas atsakė: „Tada netenkina toks pasiūlymas“.

„Gazprom“ atstovai pirmadienį atsisakė ką nors komentuoti.

Po šią savaitę įvyksiančio visuotinio akcininkų susirinkimo bendrovė „Lietuvos dujos“ gali sulaukti geros žinios iš „Gazprom“ - rusų dujų eksporto monopolininkė, kuri yra vienintelė dujų tiekėja „Lietuvos dujoms“, siunčia signalų apie būsimą „kainų korekciją“.

„Verslo žinių“ šaltiniai tvirtina, esą dujų importo kainos, šiuo metu siekiančios apie 1,2 tūkst. litų už 1 tūkst. kubinių metrų, gali būti sumažintos 20 proc., iki maždaug 960 litų už 1 tūkst. kub. m. Ši suma panaši į tą (370 USD), dėl kurios „Gazprom“ siūlė susitarti Lietuvos Vyriausybei raštu atsiųstuose derybų pasiūlymuose vasarį ir kovą. Šios derybos dar nėra pasibaigusios.

Anot „Verslo žinių“, spėjama, jog už kainos nuolaidą „Gazprom“ mainais gali pareikalauti, kad „Lietuvos dujų“ akcininkai atšauktų sausį inicijuotą arbitražo procesą.

Energetikos ministras nekomentuoja

Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius nekomentuoja derybų su „Gazprom“ eigos ir galimo jų pasiūlymo 20 proc. sumažinti dujų kainas Lietuvai, jei ši atsiimtų savo ieškinį arbitraže.

„Kol kas nekomentuosime. Kai bus susitarimai, bus viskas aišku ir informaciją pateiksime formaliai. Dabar derybos yra ekspertų pokalbių stadijos. Gerai būtų tuos sprendimus turėti kuo greičiau, bet kol kas negaliu pasakyti nieko konkretaus“, – sakė ministras.

Paklaustas, ar tenkintų 20 proc. mažesnės dujų kainos, J.Neverovičius sakė, jog neverta kalbėti apie kažkokius skaičius, tiesiog yra siekiama, kad dujų kaina šalyje būtų konkurencinga.

„Tikrai nemanau, kad reikia kalbėti apie konkrečius procentus. Mūsų pagrindinis tikslas – kad kaina būtų konkurencinga, tokio lygio, kokia ji yra kaimyninėse rinkose ir Europos valstybėse. Aišku, įvertinus tai, kad mes esame arčiau šaltinio, dujos galėtų būti dar pigesnės“, – sakė J.Neverovičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.