Kijevas su Slovakija susitarė dėl dujų tiekimo

Slovakija ir Ukraina pasiekė susitarimą, leisiantį iš centrinės Europos tiekiamoms dujoms per Slovakijos teritoriją pasiekti Kijevą. Pagal sutartį Slovakija aktyvuos nebenaudojamą dujotiekį, kuriuo Ukraina galės per metus gauti iki 3 mlrd. kub. metrų dujų, praneša BBC.

Rusiškų dujų kaina Slovakijai mažesnė, negu Maskva reikalauja iš naujosios Kijevo valdžios.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusiškų dujų kaina Slovakijai mažesnė, negu Maskva reikalauja iš naujosios Kijevo valdžios.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf, Vykintas Pugačiauskas, LRT televizijos naujienų tarnyba, lrt.lt

Apr 28, 2014, 9:46 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:17 AM

Pastaruoju metu Ukraina ieško alternatyvų iš Rusijos tiekiamoms dujoms, kurių iš Maskvos praėjusiais metais gavo daugiau kaip 27 mlrd. kub. metrų.

Balandį per Lenkijos teritoriją dujas Ukrainai tiekti pradėjo ir vokiečių koncernas RWE - jis per metus Kijevui gali suteikti iki 10 mlrd. kub. metrų dujų.

Antrąjį šių metų ketvirtį Rusija beveik dvigubai pakėlė dujų kainą Kijevui, be to, šalis Maskvai šiuo metu skolinga 2,2 mlrd. JAV dolerių už anksčiau tiektas dujas - Rusija, jei įsiskolinimai bus nesumokėti, grasina pereiti prie išankstinio apmokėjimo sistemos.

Savaitgalį dvi kaimynės baigė sudėtingas derybas ir sutarė, kad Slovakija pritaikys nebenaudojamą dujotiekį, kuriuo „Gazpromdujos, atitekėjusios per Ukrainą pagrindiniu vamzdynu, nuo spalio bus tiekiamos atgal Ukrainai.

Rusiškų dujų kaina Slovakijai mažesnė, negu Maskva reikalauja iš naujosios Kijevo valdžios. Ukraina jau pasirašė panašius susitarimus su Vengrija ir Lenkija, nors „Gazprom“ teigia, kad toks dujų srauto apgręžimas neatitinka sutarčių.

Slovakijos vamzdynu po metų bus galima patenkinti apie penktadalį Ukrainos poreikio, dar apie 10 proc. reikalingų dujų Ukraina galėtų gauti iš Lenkijos ir Vengrijos. Derybas dėl dujų srauto apgręžimo rėmė Europos Sąjunga.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.