Detektyvas dėl dujų kainų – be pabaigos

Gyventojai permoka už dujas, nes to norėjo Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK). O dujų tiekimo įmonės siūlo tik simboliškai sumažinti kainas ir tvirtina, kad derybos su Rusijos koncernu „Gazprom“ tarifo kol kas visiškai neveikia. 

Gyventojai už dujas moka daugiau, nei norėjo bendrovė „Lietuvos dujos“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gyventojai už dujas moka daugiau, nei norėjo bendrovė „Lietuvos dujos“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

May 3, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:17 AM

Prieš pusmetį VKEKK priėmė nuostabą sukėlusį nutarimą – neleisti mažinti dujų kainos tiek, kiek prašė „Lietuvos dujos“.

Šiandien vis daugėja abejonių dėl tuomečio sprendimo, nes pažadai, kad dujos gerokai atpigs vėliau, jau baigiami pamiršti.

Pažėrė skambių pažadų

VKEKK pirmininkei Dianai Korsakaitei tąkart teko aiškintis Seime, kodėl kubinis metras dujų atpigo 5 centais mažiau, nei siūlė pats tiekėjas. Tai buvo pirmas kartas, kai komisija paskelbė didesnes kainas, nei siūlė tiekėjas.

Individualaus namo savininkui toks sprendimas kainavo papildomai mažiausiai 12 litų per mėnesį.

VKEKK atstovai aiškino, kad dujos per pusmetį gali brangti, o ne pigti, todėl protinga pasilikti tam tikrą rezervą.

Šiandien aiškėja, kad „Lietuvos dujos“ buvo teisios – dujos tebepinga, nors ne taip sparčiai, kaip norėtųsi.

Atpigs, tačiau nedaug

„Lietuvos dujos“ pasiūlė dujas atpiginti tik simboliškai: įmonės valdyba nusprendė gamtinių dujų tarifą nuo liepos mėnesio sumažinti 3,2 procento.

Kaina apskaičiuota remiantis dujų kainų ir valiutų kursų prognozėmis. „Lietuvos dujos“ skelbia, kad importuojamos dujos pinga 24 litais už 1000 kubinių metrų – nuo 1181 iki 1157 litų.

Tačiau ar gyventojai gali tikėtis, kad prieš pusmetį sutaupytas rezervas ir dar labiau atpigusios dujos pradžiugins Lietuvos vartotojus?

Kol kas tokių ženklų nematyti, o VKEKK tokiais pažadais jau nebesižarsto. „Komisija analizuoja pateiktus dokumentus, tikrina, ar pateikti tarifai neviršija nustatytų viršutinių kainų ribų, nediskriminuoja paskirų vartotojų grupių“, – skelbiama „Lietuvos rytui“ atsiųstame atsakyme.

Sprendimą rinkos prievaizdai ketina priimti gegužės pabaigoje. Tačiau dėl rezervo kol kas nieko nekomentuoja.

Susirūpino dėl permokos

Vartotojų teisių gynėjai dėl to širsta ir laido strėles į VKEKK daržą.

„Komisija turi atsižvelgti į tai, kiek vartotojai permokėjo. Juk už dujas visą pusmetį mokame daugiau, nei prašė „Lietuvos dujos“. Vadinasi, permokėjome. Kas dabar grąžins šią permoką?“ – retoriškai klausia Lietuvos nacionalinės vartotojų federacijos ekspertas Rimantas Zabarauskas.

Jis įsitikinęs, kad dujų kaina gyventojams turėtų mažėti gerokai daugiau nei trimis procentais.

„Tąsyk komisija pasielgė nekorektiškai. Juk buvo ir taip akivaizdu, kad dujų kaina mažės, tai kam dar reikėjo pasilikti tą rezervą?“ – piktinosi R.Zabarauskas.

Derybos dar nepadėjo

„Lietuvos dujų“ atstovai teigė, kad į klausimą dėl rezervo turėtų atsakyti kainų prievaizdai – jie tvirtina galutines kainas.

„Praėjus pusmečiui bendrovės pateikti skaičiavimai, atrodo, būtų buvę logiškesni, tačiau komisijai 2013 metų pabaigoje atrodė kitaip“, – teigė „Lietuvos dujų“ atstovė Jolita Butkienė.

Pasak jos, iki gegužės 1 dienos „Lietuvos dujos“ neturėjo galimybių reikšmingai sumažinti gamtinių dujų tarifų vartotojams.

„Nors viešai diskutuojama apie vykstančias derybas su koncernu „Gazprom“, rezultatų kol kas dar nėra ir jie nevertinami skaičiuojant galimą kainą“, – teigė dujų įmonės atstovė.

Analitikai „Lietuvos dujų“ siūloma dujų kaina linkę patikėti.

„Negalima sakyti, kad gamtinių dujų importo kaina daug sumažėjusi.

Juk mazuto kaina Roterdamo biržoje nuo metų pradžios yra paaugusi 3 proc., dyzelinis kuras atpigo 4,7 proc., JAV doleris euro atžvilgiu beveik nepakitęs“, – vardijo investicijų banko „Finasta“ analitikas Tadas Povilauskas.

Tad dujų kainų prognozė, pasak jo, yra logiška. Kainų prievaizdai prie dujų tiekėjų, T.Povilausko manymu, gali prikibti dėl anksčiau negautų pajamų, tad kompensacinis tarifas tebeįtraukiamas į dujų kainą.

Mainais už nuolaidą neteks ieškinio?

„Gazprom“ sumažinus dujų kainą importo ir transportavimo bendrovei „Lietuvos dujos“, pastaroji nebesikreiptų į arbitražą dėl per didelės jai taikomos kainos, nes neliktų priežasties.

Tai agentūrai BNS vakar teigė ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Iki šiol tik neoficialiai teigta, kad pasiūlęs dujų kainos nuolaidą mainais už tai vienintelis jų tiekėjas Lietuvai reikalauja „Lietuvos dujų“ nebepradėti naujo ieškinio, dėl kurio sprendimą įmonės akcininkai priėmė šių metų sausį.

Tačiau premjeras vakar negalėjo tvirtai pasakyti, ar „Gazprom“ ir „Lietuvos dujoms“ pavyks susitarti dėl mažesnės kainos.

Tikėtina, kad „Lietuvos dujos“ su „Gazprom“ galėtų susitarti ir greičiau, kad Lietuvos bendrovė iki gegužės pabaigos dar spėtų patvirtinti naujas kainas vartotojams.

A.Butkevičius praėjusią savaitę teigė, kad „Gazprom“ siūloma 20 proc. kainos nuolaida būtų teisinga. Vėliau jis minėjo, kad skaičius gali būti ir kitoks.

Pasak neoficialių šaltinių, „Gazprom“ siūloma trejų pastarųjų dabartinės sutarties metų – 2013–2015-ųjų – dujų kaina būtų apie 370 JAV dolerių už tūkstantį kubinių metrų, arba 20 proc. (apie 100 dolerių) mažesnė nei dabar.

Šios nuolaidos vertė, skaičiuojant „Lietuvos dujų“ nuperkamų dujų apimtį, būtų apie 750 mln. litų.

Pasak šaltinių, dujų kainos formulė nebus keičiama, išliks ir sutarties sąlyga „imk arba mokėk“.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.