SGD terminalas – didelis įrankis derybose su „Gazprom“

Jau šių metų pabaigoje planuojamas paleisti suskystintų gamtinių dujų terminalas bus svarbus įrankis derybose su Rusijos dujų milžine „Gazprom“, įsitikinusi prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Vesdama derybas su „Gazprom“ dujų kainos pasiūlymus raštu Lietuva gavo antroje vasario pusėje.<br>123rf nuotr.
Vesdama derybas su „Gazprom“ dujų kainos pasiūlymus raštu Lietuva gavo antroje vasario pusėje.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 5, 2014, 3:04 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:38 AM

Pirmadienį viešėdama Alytaus rajone, Butkūnų kaime, kur dalyvavo jungties su Lenkija „LitPol Link“ statybų pradžios Lietuvoje paminėjimo renginyje, patvirtino esanti informuota apie Vyriausybės derybas su „Gazprom“, tačiau jų eigos nekomentavo.

„Taip, esu informuota, bet apie derybas gali komentuoti, tiktai po to bus galima komentuoti, kai derybos bus užbaigtos“, – sakė šalies vadovė.

Tačiau D.Grybauskaitė pabrėžė, kad SGD terminalas bus svarbus derantis su „Gazprom“ ir lems tenkinantį rezultatą.

„Bet galiu tik viena pasakyti: tai, kad Lietuva jau šiemet turės suskystintų gamtinių dujų terminalą, tai didžiulis įrankis derybose ir aš labai tikiuosi, kad būtent dėl to derybos duos rezultatą, kuris gal ir tenkins“, – sakė prezidentė.

Priminsime, kad portalo vz.lt žiniomis, po balandžio 30 d., įvykusio visuotinio akcininkų susirinkimo AB „Lietuvos dujos“ galėjo sulaukti geros žinios iš „Gazprom“. Rusų dujų eksporto monopolininkė, kuri yra vienintelė „Lietuvos dujų“ tiekėja, siunčia signalus apie būsimą „kainų korekciją“. „Verslo žinių“ šaltiniai tvirtina, esą dujų importo kainos šiuo metu siekiančios apie 1 200 litų už 1000 kub. m, gali būti sumažintos 20 proc., iki maždaug 960 litų už 1000 kub. m. Ši suma panaši į tą (370 JAV dolerių), dėl kurios „Gazprom“ siūlė susitarti Lietuvos Vyriausybei raštu atsiųstuose derybų pasiūlymuose šių metų vasarį ir kovą. Šios derybos dar nėra pasibaigusios.

Vesdama derybas su „Gazprom“ dujų kainos pasiūlymus raštu Lietuva gavo antroje vasario pusėje. Po to, kai juos išnagrinėjo ekspertai, prezidentė D.Grybauskaitė susitikusi su premjeru Algirdu Butkevičiumi, pareiškė, kad jie skiriasi nuo tų, kurie buvo išsakyti Vyriausybės vadovui žodžiu, ir yra nepriimtini. Todėl, pasak valstybės vadovės, derybos turi tęstis.

„Gazprom“ dujas Lietuvai parduoda po maždaug 500 JAV dolerių už 1000 kubinių metrų. Skaičiuojama, kad jei pavyktų susitarti dėl 20 proc. nuolaidos, Lietuva per metus sutaupytų apie 330 mln. JAV dolerių. Lietuva kasmet už rusiškas dujas sumokėdavo apie 2 mlrd. litų.

Savo ruožtu Lietuva yra apskundusi „Gazprom“ Stokholmo arbitražui dėl beveik 5 mlrd. permokų už dujas. „Lietuvos dujų“ akcininkai irgi yra priėmę sprendimą kreiptis į arbitražą dėl „Gazprom“ taikomų dujų kainų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.