Po poros savaičių gyventojai sužinos, kiek jiems kainuos dujos

Jis neatskleidė, kiek mažės dujų kaina nuo liepos. 

Gyventojai už dujas mokės galbūt mažiau.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gyventojai už dujas mokės galbūt mažiau.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 15, 2014, 10:23 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 10:37 PM

„Šita kaina bus aiški birželio pirmajai dienai. Šią savaitę man buvo pateikti paskaičiavimai, o kitą savaitę juos perduosime Kainų komisijai.

Taip pat tame svarstyme dalyvavo ir Kainų komisijos atstovai, atlikti skaičiavimai, keli variantai ir įvertinta infrastruktūra, kuri atsiranda nauja dėl to, kad mes investavome į dujotiekį iki Klaipėdos uosto, kur bus suskystintų gamtinių dujų terminalas“, - Žinių radijui ketvirtadienį sakė A.Butkevičius.

Kainų komisija teigia dar negavusi „Lietuvos dujų“ skaičiavimų, todėl negali pasakyti, kiek mažės dujų kaina. Tikimasi, kad naujos kainos vartotojams bus paskelbtos gegužės 29-ąją, kai komisija jas patikrins ir patvirtins. 

A.Butkevičius antradienį ryte teigė, kad dujų kainos gyventojams nuo liepos 1 dienos mažės ne mažiau kaip 20 proc. Vėliau Seime jis pareiškė, kad kainos mažės 20-30 proc.  Kainų komisijos narys Vygantas Vaitkus patvirtino, kad į naujas kainas vartotojams bus įskaičiuota ir kompensacija už ankstesnį laikotarpį, tačiau ji bus paskirstyta per dvejus metus arba 4 pusmečius. 

„Nuo liepos 1 dienos į tarifą jau bus įskaičiuota mažesnė gamtinių dujų kaina, taip pat dar bus įskaičiuota ta vadinama kompensacija už praeitą terminą, nes tokią galimybę numato pasirašyta importuotojo, - „Lietuvos dujų“ sutartis “, - sakė V.Vaitkus. 

Jis aiškino, kad kompensaciją planuojama paskirstyti per dvejus metus, kad vartotojai nejaustų didelių kainų šuolių ateityje.

Pasak V.Vaitkaus, mažesnė jos dalis bus įtraukta į šių metų antrojo pusmečio, didesnė dalis - visų 2015 metų, o likusi dalis - į 2016 metų pirmojo pusmečio kainą. Kitąmet ji turėtų kompensuoti kainos augimą dėl didėsiančių transportavimo kaštų. 

„Tarifai nuo šito pusmečio mažes, o po to - iki 2015 metų pabaigos - didelių kitimų neturėtų būti, tarifai išsilaikys panašiame lygyje, jei nebus naujų faktorių, kurie ženkliai įtakos gamtinių dujų rinką“, - sakė komisijos atstovas. 

Anot V.Vaitkaus, susitikime su premjeru buvo aptarti tik preliminarūs skaičiai ir Kainų komisijos požiūris, kaip būtų galima sumažinti kainas buitiniams vartotojams. 

„Kol kas dar buvo tie skaičiai preliminarūs, buvo keičiamasi nuomonėmis, nes problema, kad laikas - ribotas. Todėl dirbama kartu ir dar negavus oficialių skaičių.  Įstatymas numato, kad buitiniams vartotojams tarifai nustatomi du kartus per metus, tad birželio 1 dieną turime turėti tarifus, kad prieš mėnesį vartotojai būtų informuoti“, - aiškino komisijos atstovas. 

V.Vaitkus tikino, kad Kainų komisija yra nepriklausoma, o politikai tiesiog buvo informuoti apie komisijos požiūrį: „Tas nepriklausomumas yra labai svarbus, bet mes gyvename valstybinėje sistemoje ir privalome teikti informaciją politikams, kad jie, gavę mūsų išvadą, galėtų priimti teisingus politinius sprendimus“. 

Jis neatskleidė, kiek mažės dujų kaina nuo liepos. 

„Tų detalių dar kol kas nebūtų tikslinga atskleisti, nes jos nėra iki galo patvirtintos. Tiesiog kalbėta apie pačią galimybę, kad yra toks pasiektas susitarimas dėl dujų importo kainos sumažinimo, kad tai yra netradicinis sprendimas, kad tam reikia mums pasiruošti, įsivertinti, kaip kompensacinį mechanizmą įgyvendinsim, kad naudą vartotojai pajustų kaip įmanoma greičiau“, - teigė V.Vaitkus. 

Portalo eversus.lt duomenimis, namus dujomis šildantiems gyventojams kaina turėtų būti mažesnė nei 1,50 lito už kubą - apie 0,4 lito pigiau nei šiuo metu. Kainos nebuitiniams vartotojams gali keistis jau nuo gegužės 1-osios. 

Nuo liepos 1 dienos buitiniams vartotojams nustatyta dujų kaina galios iki 2015 metų sausio 1 dienos.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.