Brazilų rūpestis – milijonams nutrūkstantis elektros tiekimas

Vasario 2-oji San Paule prasidėjo įprastai. Šimtai tūkstančių žmonių ryte metro traukiniais vyko į darbą ar mokslus. Kol viskas staiga sustojo net 38 minutėms. Lygiai tiek laiko didmiestis neturėjo elektros. Ar nenutiks kas nors panašaus kitą mėnesį?

Baigiamuose statyti stadionuose pirmenybių rengėjams nurodyta įrengti generatorius, jei mačo metu dingtų elektra.<br>AP nuotr.
Baigiamuose statyti stadionuose pirmenybių rengėjams nurodyta įrengti generatorius, jei mačo metu dingtų elektra.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 16, 2014, 9:51 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 9:21 PM

Brazilijoje tai nėra retas reiškinys. Tą pačią vasario 2-ąją dar apie 6 milijonus žmonių iš 11 šio regiono valstijų irgi turėjo verstis be elektros, rašo „Lietuvos rytas“.

Tačiau juk San Paule jau kitą mėnesį vyks pasaulio futbolo čempionato finalinio etapo rungtynės.

Sutrikimų pasitaiko nuolat

Brazilai jau seniai kritikuojami dėl to, kad pernelyg lėtai stato arba remontuoja pirmenybėms skirtus stadionus.

Tačiau elektros tiekimas – ne ką mažesnis galvos skausmas.

Tiesa, šalies energetikos ministras Marcio Zimmermannas po vasario įvykio užtikrino: „Jokių sutrikimų per čempionatą nebus.“ Ir net subūrė tam skirtą darbo grupę.

Tik ar galima tikėti šiais žodžiais? Atvejai, kai milijonai žmonių lieka be elektros energijos, šioje Pietų Amerikos valstybėje kartojasi jau ne pirmą dešimtmetį. Antai 2001 metais netgi teko tiekti elektrą ribotai – po kelias valandas per dieną.

O pernai vasarą dėl gaisro be energijos trims valandoms buvo likusios net 8 valstijos iš 27. Gal kam nors tai atrodo menkniekis, tačiau šiose valstijose yra Resifė, Fortaleza ir Salvadoras, kurių stadionuose birželį taip pat ims kunkuliuoti aistros, rašo „Lietuvos rytas“.

Teko pirkti generatorius

Futbolas tamsoje? Tarptautinei futbolo asociacijų federacijai FIFA tokia sporto rūšis ne prie širdies. Todėl pirmenybių rengėjams buvo duotas nurodymas kiekviename stadione pastatyti autonominius generatorius.

Brazilams tai milžiniškos papildomos išlaidos, tačiau kitokios išeities nėra.

Juk už teisę transliuoti futbolo varžybas 130 pasaulio televizijos kompanijų FIFA sumokėjo apie 3 milijardus eurų.

Todėl ši organizacija rengėjus įpareigojo: jei dingtų elektros tiekimas iš tinklo, automatiškai įsijungę generatoriai energiją turi tiekti ne tik aikštėje esantiems šviestuvams, bet ir į komentatorių kabinas bei spaudos centrą.

Vargas dėl vandens

Greičiausiai šios atsargos priemonės būtinos, nors dėl elektros tiekimo sutrikimų nuolat kenčiančios Brazilijos energetikos ministras ir žarsto skambius pažadus.

Mat visa šios šalies energetikos sistema yra pernelyg priklausoma nuo milžiniškų hidroelektrinių, kurios tiekia apie 70 procentų visos energijos.

Tokių, kaip esanti Itaipu, kur užtvenkta Paranos upė. Jos galia – net 14 tūkst. megavatų. Maždaug tiek pat, kiek sudėjus dvylikos nemenkų anglimis kūrenamų elektrinių galią.

Tačiau šie milžinai – molinėmis kojomis. Mat jeigu nėra vandens, nėra ir kam sukti turbinų. O pastaruosius pusantrų metų Brazilijoje lyg tyčia lyja gerokai mažiau nei iki tol. Pastarieji metai išvis sausiausi nuo 1931-ųjų.

Kai vasario mėnesį M.Zimmermannas žadėjo ramias pirmenybes, jis dar galėjo tikėtis, kad prapliups lietūs ir vandens saugyklos bus sklidinos.

Dabar aišku, kad tai neįvyko ir vargu ar įvyks iki birželio 12osios, kai prasidės pirmosios rungtynės.

Anot rinkos tyrimų bendrovės IHS analitiko Paulo Timponi, tokiu metų laiku įprasta, kad saugyklos užpildytos 85 procentais.

Deja, dabar šis rodiklis siekia vos 40 proc. („Welt.de“, LR)

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.