Dujos buitiniams vartotojams gali atpigti iki 30 proc.

Rusijos dujų koncernui

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 16, 2014, 10:10 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 9:21 PM

„Tikimės, kad iki 30 proc. bus sumažinta buitiniams vartotojams dujų kaina“, - penktadienį interviu LRT radijui sakė Jaroslavas Neverovičius.

J.Neverovičius taip pat priminė, kad nuo šių metų dujų kainos buitiniams vartotojams jau sumažintos apie 10 proc., be to, „Lietuvos dujos“ jau patvirtino maždaug 3 proc. mažesnes kainas nuo liepos, tačiau į jas dar neįskaičiuota „Gazprom“ pasiūlyta nuolaida.

Premjeras Algirdas Butkevičius ketvirtadienį pranešė, kad su Kainų komisijos atstovais jau aptarė būsimus įkainius gyventojams. Anot jo, jie nuo liepos 1 dienos mažės 20-30 proc.

Kainų komisija kol kas neatskleidžia, kiek tiksliai mažės dujų kaina vartotojams - sprendimas turėtų būti priimtas gegužės 29-ąją. Komisijos narys Vygantas Vaitkus BNS ketvirtadienį patvirtino, kad į naujas kainas vartotojams bus įskaičiuota ir kompensacija už ankstesnį laikotarpį, tačiau ji bus paskirstyta per dvejus metus arba 4 pusmečius.

„Lietuvos dujos“ praėjusią savaitę pasiekė susitarimą su Rusijos dujų koncernu „Gazprom“ dėl mažesnės dujų kainos.

Pasak neoficialių šaltinių, „Gazprom“ siūloma 2013-2015-ųjų dujų kaina būtų apie 370 JAV dolerių (apie 921 litas) arba 24 proc. (apie 118 dolerių) mažesnė nei dabar (kovo mėnesį - 1215 litų, arba 488 doleriai už 1 tūkst. kubų).

Nuo liepos 1 dienos buitiniams vartotojams nustatyta dujų kaina galios iki 2015 metų sausio 1 dienos.

 Nepaisant Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ pasiūlytos dujų kainos nuolaidos Lietuvai, Vyriausybė ir toliau reikalaus daugiau nei 4 mlrd. litų kompensacijos už permokėtas rusiškas dujas. Energetikos ministras sako, kad nuolaida, pritaikyta 2013-2015 metų dujoms, neprivers Lietuvos trauktis iš Stokholmo arbitražo. 

„Mums pavyko atskirti tuos dalykus, ir teisine prasme arbitražas lieka galioti, kol nebus arba susitarta, arba teisme neišspręsta, kaip reikia kompensuoti permoką, kuri buvo anksčiau", -  interviu LRT radijui sakė J.Neverovičius. 

Jis teigė, kad dujų kainos sumažinimas - dar ne Lietuvos derybų su „Gazprom“ pabaiga. 

„Susitarimas „Lietuvos dujų“ su „Gazprom“ yra teisingas žingsnis, tačiau tai dar nėra derybų pabaiga. Mums reikia spręsti dar kitus likusius klausimus, visų pirma, kas bus po 2015 metų, kai pasibaigs dabartinė tiekimo sutartis su „Gazprom“, kaip ją reikės pratęsti, kaip reikės pasirašyti naują sutartį“, - kalbėjo J.Neverovičius.   

Buvęs Lietuvos energetikos ministras Arvydas Sekmokas, kuris 2012 metais inicijavo 5 mlrd. litų vertės ieškinį prieš „Gazprom“, mano, kad nuolaidos Lietuvai gali susilpninti šalies pozicijas Stokholmo arbitraže. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.