Premjeras: „Gazprom“ neskuba derėtis su Lietuva

Rusijos dujų kompanija „Gazprom“

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-05-21 18:43, atnaujinta 2018-02-13 16:23

„Derybose vyko įvairių pokalbių. Tačiau tvirtos pozicijos iš „Gazprom“ neišgirdome. Jie vis sako, kad šį klausimą svarstys vėliau, nes į darbotvarkę šis klausimas nebuvo įtrauktas. Bet manau, jog pagal visą tvarką dabar bus pasiūlyta (parduoti lietuviškų kompanijų akcijas - ELTA)“, - sakė Ministras Pirmininkas.

Pasak UAB „EPSO-G“ vadovo Virgilijaus Poderio, spalio mėnesį Lietuva turės baigti Trečiojo energetikos paketo įgyvendinimą, o jeigu „Gazprom“ iki to laiko neparduos savo akcijų, iš jo gali būti atimta balso teisė.

„Paskutinė data, kada „švariai“ turi būti įgyvendintas Trečiasis energetikos paketas, yra spalio 31 d. Tada reikalą perims Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK), kuriai yra suteikti įrankiai ir priemonės spręsti šį klausimą, panaudojant jau administracines priemones. Viena iš jų - balso atėmimas iš to asmens, dėl kurio yra netenkinami Trečiojo paketo reikalavimai“, - sakė jis.

Kaip ELTA jau skelbė, „Lietuvos energija“ ir Energetikos ministerijos valdoma bendrovė „EPSO-G“ trečiadienį pasirašė sutartis su Vokietijos koncernu „E.ON Ruhrgas International“ dėl jo turimų Lietuvos energetikos įmonių „Lietuvos dujos“, „Amber Grid“ ir „Lesto“ akcijų išpirkimo.

„E.ON Ruhrgas International“ visose įmonėse valdomų akcijų paketas bus išpirktas už 147,3 mln. eurų (508,6 mln. litų), įskaitant sukauptas palūkanas ir „Lesto“ išmokėtus dividendus.

Ši suma yra mažesnė už pateiktą nepriklausomų vertintojų ir apskaičiuotą pagal vidutinę svertinę akcijų kainą biržoje. Remiantis 6 mėnesių vidutinėmis svertinėmis „Lietuvos dujų“, „Amber Grid“ ir „Lesto“ akcijų NASDAQ OMX biržoje kainomis, bendra paketo kaina sudarytų 185,2 mln. eurų (639,46 mln. litų).

Suderėta 38,9 proc. „Lietuvos dujų“ akcijų paketo kaina yra 63,43 mln. eurų (219,01 mln. litų), 11,76 proc. „Lesto“ akcijų - 34,14 mln. eurų (117,89 mln. litų), 38,9 proc. „Amber Grid“ - 49,76 mln. eurų (171,8 mln. litų).

Lietuvos derybininkams taip pat pavyko sutarti dėl 2002 metų „Lietuvos dujų“ privatizavimo sutartyje numatyto, bet užginčyto ir sulaikyto 12,7 mln. eurų (43,85 mln. litų) „E.ON“ mokėjimo Lietuvai. Ši suma bus pervesta į Lietuvos biudžetą.

„Lietuvos dujoms“ įsigijus iš „E.ON“ 38,9 proc. „Lietuvos dujų“ akcijų, po šio sandorio „Lietuvos energija“ valdys 56,6 proc. „Lietuvos dujos“ akcijų, „Gazprom“ - 37,1 proc. akcijų, smulkieji akcininkai - 6,3 proc. akcijų.

„E.ON“ turimas „Amber Grid“ akcijas išperka valstybės valdoma bendrovė EPSO-G. Ji valdys 56,6 proc. „Amber Grid“ akcijų.

Pagal „Lesto“ akcijų pirkimo-pardavimo sutartį „Lietuvos energija“ įsigijo iš „E.ON Ruhrgas International GmbH“ 11,76 proc. visų „Lesto“ akcijų. Po akcijų įsigijimo „Lietuvos energija“ valdys 94,39 proc. „Lesto“ akcijų, likusias akcijas (5,61 proc.) valdys kiti akcininkai.

Iki šiol „E.ON Ruhrgas International“ valdė 38,9 proc. gamtinių dujų tiekimo ir skirstymo bendrovės „Lietuvos dujos“ ir gamtinių dujų perdavimo sistemos operatoriaus „Amber Grid“ ir 11,76 proc. skirstomojo elektros tinklo operatoriaus „Lesto“ akcijų.

Ministro Pirmininko spaudos tarnyba skelbia, kad „Gazprom“ ir smulkiesiems akcininkams ateityje bus teikiamas oficialus pasiūlymas išpirkti likusias „Lietuvos dujų“ ir „Amber Grid“ akcijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.