Šiauliečiai trina rankomis: pigs ir karštas vanduo, ir šiluma

Šiauliečiams karštas vanduo šią vasarą kainuos pigiau, o rudenį pigs ir šiluma. Bet vartotojams kaina galėtų mažėti dar labiau, jeigu ne miesto valdžios troškimas pasireklamuoti prisidengiant rūpinimusi mokyklomis, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

2014-05-22 08:25, atnaujinta 2018-02-13 16:05

Savivaldybei pavaldi įmonė „Šiaulių energija“ pranešė, kad nuo birželio 1 d. šilumos energija pigs net 23 proc. – nuo 22,8 iki 17,5 cento už kilovatvalandę (be PVM). Tad iki rudens vartotojai sutaupys apie 2 mln. litų.

Jei siūlomą įkainį patvirtins Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija, šiauliečiai mokės mažiausiai tarp didmiesčių gyventojų.

Klaipėdoje už šilumos energiją mokama 17,87, Vilniuje – 18,48, Panevėžyje – 20,54, o Kaune – 21,97 cento už kilovatvalandę (be PVM).

Šią žinią ištrimitavusi Šiaulių valdžia pareiškė, kad atėjo „metas dalintis pelnu su gyventojais“. Suskubta pranešti, kad iš įmonės „Šiaulių energija“ pelno bus keičiami kai kurių mokyklų langai.

2013 m. šilumininkai uždirbo 11,2 mln. litų pelno. Didžioji dalis jo naudojama investicijoms – rudenį ketinama paleisti dar du biokuro 20 megavatų galios katilus. Tada jau du trečdaliai šilumos bus pagaminama deginant triskart pigesnį biokurą.

Apskaičiuota, kad naujosios investicijos dar labiau sumažins šilumos kainą. Pasak „Šiaulių energijos“ direktoriaus Česlovo Kaspučio, rudenį vartotojams reikės mokėti tik po 16,84 cento už kilovatvalandę (be PVM).

Kaina būtų galėjusi mažėti dar daugiau, bet anksčiau į „Šiaulių energijos“ pelną nesikėsinti žadėję savivaldybės vadovai persigalvojo – nutarė paimti 2,5 mln. litų dividendų ir juos panaudoti mokyklų langams keisti.

Opozicijos atstovai sukritikavo šį sprendimą – iki savivaldos rinkimų neliko nė metų, o valdantieji brangiau mokėjusių gyventojų sąskaita darys gerus darbus.

Šiauliai iki šiol nėra patvirtinę mokyklų pertvarkos plano, tad nėra aišku, kurios mokyklos dėl vis mažėjančio mokinių skaičiaus bus uždaromos.

Be to, pakeitus langus pagerės energetiniai rodikliai, todėl šios mokyklos nebegalės pretenduoti į europinę paramą renovacijai atlikti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.