Aiškėja rusiškų dujų kaina Kinijai

Kinija pasirengusi sumokėti Rusijos dujų bendrovei „Gazprom“ pagal dujų sutartį 25 mlrd. dolerių avansą, žurnalistams pranešė „Gazprom Eksport“ vadovas Aleksandras Medvedevas per tarptautinį Sankt Peterburgo ekonominį forumą.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-05-23 11:15, atnaujinta 2018-02-13 14:58

A.Medvedevas taip pat pareiškė, kad Kinijai tiekiamų dujų kaina bus didesnė nei anksčiau kai kurių analitikų skelbta kaina – 350 dolerių už tūkstantį kubinių metrų.

Rusijos dujų bendrovė „Gazprom“ ir Kinijos kompanija CNPC gegužės 21 d. pasirašė sutartį dėl gamtinių dujų tiekimo rytų maršrutu. Sutartis sudaryta trisdešimčiai metų, pagal susitarimą numatoma eksportuoti į Kinijos rinką 38 mlrd. kubinių metrų dujų per metus. Jos bus transportuojamos rytų maršrutu dujotiekiu „Sila Sibiri“.

Iškart po sutarties pasirašymo Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas pareiškė, kad Kinija gali sumokėti „Gazprom“ iki 25 mlrd. dolerių avansą.

„Tai tik vienas iš galimų variantų, bet galutinai nuspręs pati Kinija“, – sakė A.Novakas.

Manoma, kad gautas avansas už dujas bus skirtas dujotiekiui „Sila Sibiri“ finansuoti. Bendras dujotiekio ilgis sieks apie 4 tūkst. kilometrų. Praleidžiamasis dujotiekio pajėgumas sudarys 61 tūkst. kubinių metrų per metus. Pirmoji „Sila Sibiri“ dalis turėtų būti pradėta eksploatuoti 2017 metais.

Turės įtakos Europai

Rusijos dujų bendrovės „Gazprom“ sutartis su Kinija turės įtakos Europai skiriamų dujų kainai. Apie tai ketvirtadienį Sankt Peterburgo ekonominiame forume pareiškė dujų koncerno direktorių tarybos pirmininkas Aleksejus Mileris.

„Mūsų manymu, ši sutartis turės įtakos dujų kainai Europos rinkoje“, – sakė „Gazprom“ vadovas. Jis taip pat pridūrė, kad „Gazprom“ sutartis su Kinijos naftos ir dujų kompanija CNPC atvėrė konkurencijos dėl dujotiekiais tiekiamų rusiškų dujų epochą.

„Europa jau pralaimėjo kovą prieš Azijos-Ramiojo vandenyno regiono šalis dėl suskystintų gamtinių dujų rinkos“, – pridūrė A. Mileris. Pasak jo, dabar Europoje pastebimas nuosavos dujų gavybos sumažėjimas ir tiekimo iš Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų mažėjimas. Penktadienį „Gazprom Eksport“ vadovas Aleksandras Medvedevas tarptautiniame Sankt Peterburgo ekonominiame forume pareiškė, kad Kinija pasirengusi sumokėti Rusijos dujų bendrovei „Gazprom“ pagal dujų sutartį 25 mlrd. dolerių avansą.

A. Medvedevas taip pat pareiškė, kad Kinijai tiekiamų dujų kaina bus didesnė nei anksčiau kai kurių analitikų skelbta kaina – 350 dolerių už tūkstantį kubinių metrų.

Rusijos dujų bendrovė „Gazprom“ ir Kinijos kompanija CNPC gegužės 21 d. pasirašė sutartį dėl gamtinių dujų tiekimo rytų maršrutu. Sutartis sudaryta trisdešimčiai metų, pagal susitarimą numatoma eksportuoti į Kinijos rinką 38 mlrd. kubinių metrų dujų per metus. Jos bus transportuojamos rytų maršrutu dujotiekiu „Sila Sibiri“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.