Lietuvos energetinėje perspektyvoje – prošvaistės

Šeštadienį Seime tebesitęsiančioje NATO Parlamentinės Asamblėjos (NATO PA) pavasario sesijoje vyksta darbas komitetuose. Ekonomikos ir saugumo komiteto dalyviams pristatyta Lietuvos energetinė situacija.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 31, 2014, 1:43 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:07 AM

Pranešimą skaitęs bendrovės „Lietuvos energija“ valdybos pirmininkas, generalinis direktorius Dalius Misiūnas džiaugėsi, kad jam pavyko ir apžvelgti, ir padiskutuoti apie Lietuvos bei mūsų kaimynų artimiausius planus energetikos srityje – tiek elektros energetikos, tiek dujų tiekimo srityje, ir pristatyti esminius strateginius projektus bei diskutuoti apie galimą poveikį energijos išteklių vartojimui, jų kainoms, bendram energetiniam saugumui.

Kaip pažymima pranešime, pernai 65 procentai elektros energijos, kurią suvartojo Lietuva, buvo importuota. Tai – didžiausias importo kiekis Europoje. 2010 m. uždarius Ignalinos atominę elektrinę daugiausiai energijos importuota ir Rusijos.

Dabar, pasak „Lietuvos energija“ valdybos pirmininko, šis balansas keičiasi, vis daugiau energijos gauname iš Skandinavijos valstybių: „Lietuva šiuo metu labai tvirtais žingsniais žengia didesnės energetinės nepriklausomybės ir didesnio tiekimo saugumo kryptimi. Visų pirma, išskirčiau elektros jungtis, Suskystintų gamtinių dujų terminalą kaip tuos esminius projektus, kurie leis gerokai diversifikuoti mūsų energetikos situaciją ir, be abejo, mes esame didelių sprendimų laikotarpyje, kalbant apie tolimesnį mūsų bazinės elektros energijos gamybos likimą.

2016 m. mes turėsime jungtį su Švedija, dar vienas Lietuvos ir viso regiono strateginis projektas ir tikslas – atsijungimas nuo Rusijos sistemos, sinchronizuojantis su Europos kontinentiniu tinklu. Tai galima pasiekti susijungiant su Lenkija ir tą jungtį mes ketiname sukurti per metus.“

Praėjusiais metais Lietuva už gamtines dujas mokėjo daugiausiai Europoje. Šią situaciją D.Misiūnas vadino paradoksalia, nes Lietuva geografiškai yra arčiausiai tiekimo šaltinio.

Imamasi rimtų sprendimų, siekiant mažinti priklausomybę nuo rusiškų dujų: tai ir minėto Suskystintųjų dujų terminalo statyba, prisijungimas prie Lenkijos dujotiekio. Pasak D.Misiūno, tokie žingsniai leis apsirūpinti gamtinėmis dujas iš kelių šaltinių, suteiks papildomas kortas derybose su Rusija.

Pirmieji rezultatai jau pasiekti: nuo balandžio Lietuvai tiekiamų rusiškų gamtinių dujų kaina sumažėjo 20 proc.

„Lietuvos energija“ valdybos pirmininko pranešimas sulaukė nemažo NATO Parlamentinės Asamblėjos dalyvių susidomėjimo, kas, pasak D.Misiūno, patvirtino, kad Europos Sąjungos (ES) pakraštyje esančių Baltijos šalių siekis integruotis į ES sistemą yra aktualus klausimas visoms valstybėms.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.