Rastas geriausias būdas taupyti energiją

Renovuojant senus daugiabučius namus visada svarstoma, kada atsipirks investuoti pinigai ir kiek reikės mokėti už šildymą.

Daugiau nuotraukų (1)

Mindaugas Katilius

Jun 7, 2014, 11:29 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 2:32 AM

Bendrovės „Elsis TS“, kuri užsiima inžineriniais duomenų surinkimo, telemetrijos ir valdymo sprendimais ir dalyvauja daugiabučių namų renovacijos programoje, atstovai pažymi, kad gyventojai ir būstų priežiūros kompanijos, siekdamos geresnių energijos taupymo rezultatų, labai atidžiai renkasi energijos sunaudojimo apskaitos ir automatizavimo priemones.

Gyventojus rinktis automatizuotos apskaitos sprendimus skatina ir valstybė, kuri pagal daugiabučių namų atnaujinimo programą kompensuoja 40 procentų šių išlaidų.

Įvertinus, kad namo renovacijos 1 kv. m vidutinė skaičiuojamoji kaina – 550 litų, apskaitos sprendimas su valstybės kompensacija sudaro nedidelę šios kainos dalį – maždaug 6–8 litų už 1 kv. m.

Bendrovė „Elsis TS“ statybos darbų rangovams ir gyventojams siūlo optimalų individualios apskaitos sprendimą – išteklių apskaitos ir valdymo sistemą renovuojamiems daugiabučiams.

Sistema paprasta, lanksti ir leidžia kiekvienam gyventojui nuolat sekti išteklių sąnaudas ir mokėti tik už realiai sunaudotą šilumos energiją.

Sąnaudos – kompiuterio ekrane

Tikslas patiems bute reguliuoti šildymą, planuoti sąnaudas įgyvendinamas pertvarkius šildymo sistemą, įdiegus termoreguliatorius prie radiatorių ir įmonės siūlomą apskaitos sistemą.

Internetu prisijungus prie serverio ir naršyklės lange įvedus prisijungimo vardą bei slaptažodį galima matyti savo sunaudotų išteklių rodmenis.

Nereikia rankiniu būdu nurašinėti sunaudoto vandens, elektros energijos rodmenų – duomenys kas mėnesį automatiškai perduodami išteklių tiekėjams, telieka apmokėti jų pateiktas sąskaitas.

Galima prognozuoti išlaidas

Bendrovės „Elsis TS“ sukurta sistema suteikia galimybę kompiuterio ar išmaniojo telefono ekrane aiškiai suprantamų lentelių arba grafikų forma matyti bet kokio pasirinkto periodo skaitiklių rodmenis – dienos, savaitės ar mėnesio, peržvelgti ataskaitų archyvus, analizuoti sąnaudų kaitą dėl oro temperatūros svyravimų, prognozuoti būsimas išlaidas.

„Pagrindinis šios sistemos privalumas – galimybė mokėti tik už savo buto sunaudotą šilumą. Reguliuojant radiatorių kaitrą kompiuterio ekrane matomas sunaudotos energijos kiekis.

Todėl kiekvienas žmogus pagal savo poreikius ir finansines išgales gali rinktis, kas jam priimtiniau – taupyti šilumą ar mokėti daugiau ir namuose vaikščioti tik su marškinėliais“, – pasakojo modernią sistemą įsidiegęs Panevėžyje, Anykščių gatvėje, esančio 5-uoju numeriu pažymėto daugiabučio bendrijos pirmininkas Gediminas Vezbergas.

Pasak panevėžiečio, kai kurie jo vadovaujamos bendrijos gyventojai įdiegus modernios apskaitos sistemą ir apšiltinus pastatą už butų šildymą moka net iki 50 procentų mažiau.

Duomenys siunčiami radijo bangomis

Sistema veikia labai paprastai. Archajiški vandens, dujų bei elektros skaitikliai renovuojant namą pakeičiami modernesniais, gebančiais nuskaityti ir perduoti rodmenis į serverį.

„Kiekvieno buto mokesčiams už šildymą apskaičiuoti butuose ant radiatorių įrengiami specialūs elektroniniai prietaisai, netiesiogiai matuojantys šildymo prietaiso atiduodamos aplinkai šilumos kiekį, – dalikliai. Laiptinės aikštelėse įrengiamos kompaktiškos antenos, kurios priima iš šalia esančių butų siunčiamus duomenis.

Jie perduodami valdikliui, sujungtam su serveriu“, – pasakojo bendrovės „Elsis TS“ specialistai.

Duomenis apdorojantis serveris gali būti pačiame name. Jeigu jo valdytojai neturi sąlygų rūpintis nepertraukiamu jo programinės įrangos veikimu, už nedidelį mokestį galima pasinaudoti duomenų centro serverio nuomos paslauga.

Bendrijai nereikės rūpintis tarnybinės stoties priežiūra – duomenų centre nuolatos daromos atsarginės kopijos, be to, užtikrinama apsauga nuo duomenų praradimo dingus elektrai ar įvykus aparatūros gedimams.

Šiluma neišleidžiama per langus

Bendrovės „Elsis TS“ sukurtą išteklių apskaitos sistemą įsidiegusios renovuoto daugiabučio bendrijos pirmininkas G.Vezbergas pasakojo, kad ji padeda išvengti piktybinių vartotojų daromos žalos.

Neretai pasitaiko atvejų, kai renovavus namą ir kiekviename bute įrengus termostatinius ventilius, kai kurie žmonės, bandydami taupyti šilumą, ją stipriai sumažina.

Dėl tokio elgesio kenčia kaimynai, jie priversti plačiau atverti radiatorių sklendes, sunaudoti daugiau šilumos energijos.

„Mūsų name kiekviename bute įrengti temperatūros davikliai leidžia kontroliuoti, ar gyventojai namuose palaiko visuotiniu namo gyventojų sutarimu nustatytą minimalią temperatūrą.

Jos specialiai mažinti nėra tikslo – mūsų susitarimu sistema vis vien skaičiuos vidutinį tarifą“, – sakė bendrijos pirmininkas.

Galimybė reguliuojant šildymo intensyvumą mokėti už sunaudotą šilumos kiekį, bet ne už buto plotą ypač pasiteisina šildymo sezono pradžioje ir pabaigoje. Saulės spinduliams per langus šildant kambarius, gyventojai gali tiesiog sumažinti šildymą ir už jį mokėti kur kas mažiau.

Taip sutaupomos ne tik individualios, bet ir visos namo bendrijos lėšos.

Galimybes gali plėsti

Apskaitos sistemos įdiegimas daugiabučiame name kainuoja ne itin daug.

Ją įsidiegusios bendrijos pirmininkas G.Vezbergas sakė, kad šios sistemos kainos dalis sudaro vos 2,5 proc., palyginti su visų daugiabučio modernizavimo priemonių kaina, o vien dėl individualaus šildymo valdymo ir apskaitos sistemos sutaupoma net iki 25 proc.

Sistema veikia dar efektyviau, kai prie jos prijungiami butų bei namo karšto vandens apskaitos prietaisai.

„Sistemos valdiklis sukurtas numatant galimybę atsiradus poreikiams išplėsti jo funkcionalumą. Šis prietaisas leidžia visiškai automatizuoti būsto valdymą, naudotis išmaniojo namo teikiamais privalumais ir pridėtine verte“, – sakė bendrovės „Elsis TS“ atstovai.

Pavyzdžiui, buto patalpose automatiškai palaikyti norimą temperatūrą pagal savininko nustatytą grafiką, valdyti sistemą nuotoliniu būdu.

Taip pat prijungti priešgaisrinės, apsaugos signalizacijų bei perėjimo kontrolės sistemas.

Integravus dujų ir vandens nuotėkio daviklius, buto, kuriame įvyko avarija, savininkas būtų nedelsiant informuojamas SMS žinute.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.