„Achema“ merdi be pigių dujų, premjeras žada padėti

Nuolat puikiais santykiais su „Gazprom“ garsėjusi „Achema“ yra priversta stabdyti dalį gamybos, nes iš rusų negauna pigesnių dujų. Kaip tai galėjo nutikti?

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Jul 4, 2014, 10:05 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:08 AM

„Achema“ yra didžiausia šalyje rusiškų gamtinių dujų vartotoja. Tačiau iš „Gazprom“ ji nesulaukė jokios nuolaidos, nors kiti tiekėjai gavo nemenkų, rašo „Lietuvos rytas“.

Buvę gamyklos vadovai ir pramonininkai ragina Vyriausybę ištiesti pagalbos ranką sunkumų slegiamai įmonei.

Buvęs vadovas stebisi

Beveik pusę amžiaus „Achemoje“ dirbęs ir ilgai jai vadovavęs Jonas Sirvydis negalėjo atsistebėti, kad didžiausia dujų vartotoja Lietuvoje iki šiol negavo „Gazprom“ nuolaidos.

Nors sunkumų „Achemoje“ būta ne vieno, jau anksčiau stabdyta dalis gamybos, tačiau dar tokių ilgų derybų su rusais nė karto nebuvo.

„Gazprom“ jau pritaikė 20 procentų nuolaidas visiems didiesiems vartotojams Lietuvoje, išskyrus „Achemą“.

Grupės valdybai priklausantis J.Sirvydis teigė nežinantis, kodėl „Achemos“ derybos su dujų tiekėju iki šiol tebėra nesėkmingos. Tačiau neneigė, kad dažna vadovų kaita grupėje deryboms nesuteikė postūmio, rašo „Lietuvos rytas“.

„Pasikeičia vadovas ir vėl pradeda derybas. Keistai atrodo ir „Gazprom“ pozicija“, – stebėjosi J.Sirvydis.

„Achemos grupėje“ pastaraisiais metais išties dažnai keičiasi vadovai. Po Bronislovo Lubio mirties grupės vairas buvo atsidūręs Arūno Laurinaičio rankose, vėliau iš jo postą perėmė Valdemaras Vareika, o dabar grupei vadovauja B.Lubio žentas Romualdas Žadeika.

Buvęs ilgametis „Achemos“ vadovas J.Sirvydis įsitikinęs, kad trąšų gamyklą smukdo prievolė mokėti visuomenės interesus atitinkančių paslaugų mokestį bei nemenkas sumas įmonei „Litgrid“.

„Padėtis sudėtinga, o „Achema“ spaudžiama iš visų pusių. Vyriausybė turėtų padėti į tokią padėtį patekusiai įmonei“, – įsitikinęs J.Sirvydis. Tiesa, jis neabejojo, kad trąšų gamykla šį kartą vėl išsikapstys ir pradės dirbti visu režimu.

Neįvykdė įsipareigojimų?

„Lietuvos ryto“ duomenimis, „Achemos“ derybos su „Gazprom“ stringa ne tiktai dėl dažnos vadovų kaitos. Gamykla esą anksčiau yra pasižadėjusi suvartoti tam tikrą gamtinių dujų kiekį, tačiau to nepadarė.

Panašiai spėjo ir investicijų banko „Finasta Asset Management“ fondų valdytojas Vaidotas Rūkas.

„Gali būti pasirašyta sutartis su tam tikrais „Achemos“ įsipareigojimais, o tai įmonei neleidžia išsiderėti nuolaidų“, – svarstė pašnekovas.

V.Rūkas spėjo, kad trąšų gamyklos sutartis su „Gazprom“ galbūt turi griežtą terminą, pavyzdžiui, galioja iki 2015 metų.

Negali planuoti ateities

Nors „Achemos“ vadovai pastaruoju metu ne kartą lankėsi Maskvoje, kol kas nėra jokių žinių apie sėkmingas derybas.

Stabdoma gamyba kelia nerimą ir „Achemos“ darbuotojams.

„Mes negalime planuoti savo ateities, kai stabdomas darbas“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo „Achemos“ profesinių sąjungų administracijos vadovė Birutė Daškevičienė.

Pasak jos, apie atleidimus gamyklos vadovybė neužsiminė, tačiau vyksta derybos dėl trečiojo šių metų ketvirčio – ką daryti darbuotojams, kai stabdoma gamyba.

„Mes stengiamės išsaugoti specialistus, kad jie neišsibėgiotų. Nežinome, ar ilgai nedirbs cechai, o darbuotojai nori suplanuoti pajamas, atostogas. Derybos tebevyksta“, – teigė B.Daškevičienė.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos generalinis direktorius Gediminas Rainys tvirtino, kad „Achemos“ bėdos gali skaudžiai atsiliepti visam Lietuvos ūkiui, ypač jei padėtis negerės.

„Čia jau reikėtų valstybės pagalbos, žinoma, prižiūrint, kad tai nesikirstų su ES teise ir kad tokiai pagalbai neprieštarautų Europos Komisija“, – kalbėjo vienas konfederacijos vadovų.

Premjeras palaiko

Premjeras Algirdas Butkevičius teigia palaikantis vieną didžiausių šalies koncernų „Achemos grupė“ derybose su Rusijos dujų milžinu „Gazprom“ dėl pigesnių dujų.

„Vyriausybė palaiko ir visokeriopai rems koncerno pastangas išspręsti problemas, su kuriomis susidūrė „Achema“. Koncerno valdomos įmonės yra svarbios valstybei, juk jam priklauso ne tik azoto trąšų gamykla, bet ir logistika, krova, dalis energetikos, didelė šaliai svarbaus Klaipėdos uosto dalis. Tai ir tūkstančių darbo vietų, ir eksporto klausimai“, – penktadienį po susitikimo su „Achemos grupės“ vadovais teigė A.Butkevičius, pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba.

Laikinasis „Achemos grupės“ valdybos pirmininkas Romualdas Žadeika BNS po susitikimo teigė, kad konkrečių pažadų iš premjero neišgirdo ir tiesiog informavo ministrą pirmininką apie padėtį.

„Daugiau pasikeitėm informacija, premjeras apie ankstesnę padėtį žinojo iš ankstesnių pokalbių, informavom apie dabartinę padėtį. Iš esmės nieko konkretaus nepažadėjo, nes kažin, ar galėjo pažadėti. Tik esant progai žadėjo atsižvelgti į mūsų rūpesčius, o kokia forma - negalim reikalauti, džiaugiamės, kad rūpinasi Lietuvos verslu“, - po susitikimo su premjeru sakė R.Žadeika.

Anot jo, situacija taptų aiškesnė, jei „Achemos“ atstovai susitiktų su „Gazprom“ vadovais.

„Pagrindinis dalykas, reikia susitikimo su „Gazprom“ ir išsakyti nuomonę, nes dabartiniu metu mes esam kaip ir paskutiniai - visi yra gavę nuolaidas, tačiau įvykiai Maskvoje paskutiniai - Aleksandro Medvedevo (buvęs „Gazprom“ viceprezidentas - BNS) pasikeitimas - gali šiek tiek procesą sulėtinti. Tačiau tikimės, kad viskas bus gerai“, - aiškino R.Žadeika.

Koncerno vadovas teigė, kad šią  savaitę iš dalies sustabdytą gamybą Jonavos trąšų gamykla visu pajėgumu atnaujins ketvirtąjį ketvirtį, o jei pavyktų gauti nuolaidą - galbūt ir trečiąjį ketvirtį.

„Dabar mums gaminti tikrai neapsimoka ir mes, atsižvelgiant į perspektyvas trąšų rinkoje, gaminsime pagrindinę produkciją ketvirtą ketvirtį, o trečio ketvirčio gamyba priklausys nuo to, gausim nuolaidas ar negausim. Gavus nuolaidą, galbūt pradėsim gaminti ir po mėnesio“, - tikino R.Žadeika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.