Egipte smarkiai padidintos elektros ir kuro kainos

Bandydama kovoti su šalies biudžeto deficitu ir mažindama valstybines subsidijas, Egipto vyriausybė smarkiai padidino elektros energijos ir kuro kainas, praneša BBC.

Kai kuriuose Egipto regionuose kuro kainos išaugo daugiau kaip 78 proc.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Kai kuriuose Egipto regionuose kuro kainos išaugo daugiau kaip 78 proc.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 5, 2014, 11:52 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:26 AM

Pranešama, kad kai kuriuose regionuose kuro kainos išaugo daugiau kaip 78 proc., o elektros energijos kaina per ateinančius penkerius metus turėtų padvigubėti. Egipto tiekimo ministras Chalidas Hanafis taip pat pranešė, kad neženkliai padidės ir kitų būtinojo vartojimo prekių kaina.

Pastarieji penkeri politinių neramumų kupini metai Egipte neigiamai paveikė šalies ekonomiką, todėl, analitikų teigimu, naujoji vyriausybė privalės imtis jautrių ir nepopuliarių reformų subsidijuojant kurą, elektros energiją, transporto paslaugas ir žemės ūkį. Šiuo metu valstybė kompensuoja beveik pusę elektros pagaminimo savikainos, o elektros tiekimo pertrūkiai tapo kone kasdieniu reiškiniu Egipte.

2013 finansiniais metais Egipto biudžeto deficitas siekė 14 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) vertės, o viešoji skola šį rodiklį viršijo 100 proc. 2013 m. liepą nuverstas islamistų prezidentas Mohammedas Morsis nesugebėjo gauti 4,8 mlrd. JAV dolerių paskolos iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF), taip pat pasyviai žvelgė į vyriausybės siūlomas taupymo priemones – subsidijų ir viešojo sektoriaus tarnautojų atlyginimų mažinimą bei prekybos mokesčių įvedimą. Šiuo metu beveik ketvirtį šalies biudžeto lėšų „suvartoja“ valstybės tarnautojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.