Serbija siūlo nutiesti „Pietų srautą“ iki Kosovo ir Makedonijos

„Pietų srautas“ gali tapti pagrindiniu dujotiekiu, kuriuo rusiškos dujos būtų tiekiamos ne tik į Serbiją, bet ir į Kosovą. Belgradas palaikė ir planus tiesti atšaką per Serbiją, kuria „Pietų srauto“ dujos galėtų būti tiekiamos į Makedoniją. Anksčiau tokią atšaką ketinta tiesti Bulgarijos teritorijoje.

„Pietų srauto“ dujotiekiu planuota transportuoti dujas per Bulgariją, Serbiją, Vengriją, Slovėniją ir Italiją.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Pietų srauto“ dujotiekiu planuota transportuoti dujas per Bulgariją, Serbiją, Vengriją, Slovėniją ir Italiją.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 7, 2014, 5:55 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 4:14 AM

Šiuo metu iš Serbijos teritorijos planuojama tiesti atšakas į kitas dvi Balkanų šalis – Kroatiją ir Bosniją bei Hercegoviną. Taip Serbijos valdžia tikisi paversti šalį regioniniu energetikos mazgu.

Rusiškų gamtinių dujų tiekimas į buvusią Jugoslaviją pradėtas 1978 metais. 2009 m. lapkritį buvo įsteigta bendra įmonė „South Stream Serbia“. „Gazprom“ turi 51 proc., „Serbijagaz“ – 49 proc. šios įmonės akcijų.

2013 metais buvo pasirašytas ilgalaikis kontraktas dėl rusiškų dujų tiekimo į Serbiją, pagal sutarties sąlygas numatyta dešimties metų laikotarpiu kasmet į šalį tiekti iki 1,5 mlrd. kubinių metrų dujų. Šiuo metu dujos tiekiamos dabar galiojančiu maršrutu, o vėliau planuojama jas tiekti dujotiekiu „Pietų srautas“. 2013 metais „Gazprom“ Serbijai pristatė apie 2 mlrd. kubinių metrų dujų.

Rusiškos gamtinės dujos į Makedoniją tiekiamos nuo 1997 metų. 2013 metais Rusijos ir Makedonijos vyriausybės pasirašė sutartį dėl bendradarbiavimo dujotiekio-atšakos statyboje.

„Pietų srauto“ dujotiekiu planuota transportuoti dujas per Bulgariją, Serbiją, Vengriją, Slovėniją ir Italiją. „Pietų srauto“ statybos darbai buvo pradėti 2012 metų gruodžio 7 d. Planuota, kad pirmasis vamzdynas eksploatuoti bus pradėtas 2015 metų pabaigoje, o bendras visų dujotiekio atšakų galingumas viršys 60 mlrd. kubinių metrų dujų per metus.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.