Į Mažeikių naftos perdirbimo gamyklą dairosi kazachai

Anksčiau Mažeikių naftos perdirbimo gamyklą rimtai ketinę pirkti kazachai gali sugrįžti į Lietuvą. Ties bankroto riba atsidūrusią įmonę lenkai dabar bando įpiršti bendrovei „Kazmunaigaz“.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Jul 8, 2014, 9:13 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 4:02 AM

Mažeikių naftos perdirbimo gamyklą valdantis Lenkijos koncernas „PKN Orlen“ karštligiškai sprendžia, ką daryti su nuostolinga įmone, rašo „Lietuvos rytas“.

Jau ne pirmą mėnesį vyksta derybos su „Kazmunaigaz“. Analitikų nuomone, Kazachstano kompanijai ši gamykla gali labai praversti.

Bandė įkalbėti ir ministrą

Nuo pirmųjų „Kazmunaigaz“ žingsnių Lietuvoje praėjo beveik dešimt metų, o dabar kazachai vėl viliojami žengti į Mažeikius.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, „PKN Orlen“ atstovai šiais metais ne kartą buvo susitikę su Kazachstano bendrovės vadovais ir siūlė pradėti derybas dėl gamyklos perėmimo.

Lenkai bandė įtikinėti ir Kazachstano valdžią.

Tai patvirtino buvęs „Kazmunaigaz“ atstovybės Lietuvoje vadovas Olegas Libmanas.

Šių metų sausį lenkų koncerno savininkai Lietuvoje buvo susitikę su čia viešėjusiu Kazachstano užsienio reikalų ministru Erlanu Idrisovu ir aptarė galimybę parduoti naftos perdirbimo gamyklą.

Prieš kelerius metus „PKN Orlen“ koncerno akcininkai dar buvo patenkinti investicijomis Mažeikiuose. Tačiau nutrūkus pardavimui Amerikai gamykla nugrimzdo į nuostolius, todėl lenkai neslepia ieškantys pirkėjo.

Dar nesutaria dėl kainos?

„Mes svarstome įvairius scenarijus“, – šių metų balandį į „Lietuvos ryto“ klausimą, ar ketinama parduoti Mažeikių gamyklą, atsakė „PKN Orlen“ vadovas Jaciekas Krawiecas. Bet jis pridūrė, kad negauta gero pasiūlymo.

„Orlen Lietuva“ šiuo metu yra nuostolingiausia lenkų koncerno „PKN Orlen“ įmonė.

Tikėtina, kad kazachai laukia, kol lenkai sumažins gamyklos kainą iki itin žemos ribos. „PKN Orlen“ už vienintelę Baltijos šalyse naftos perdirbimo gamyklą 2006 metais sumokėjo 1,49 milijardo JAV dolerių (3,88 mlrd. litų).

„Orlen Lietuva“ šiandien priversta dirbti minimaliu režimu. J.Krawiecas balandį nepaneigė ir galimo gamyklos bankroto.

Anksčiau Rusijos žiniasklaida skelbė, kad „PKN Orlen“ pasirengusi iškeisti Mažeikių gamyklą į teisę išgauti naftą Kazachstano teritorijoje. Mat lenkai priversti naftą pirkti iš Rusijos, o „Orlen Lietuva“ taip pat perdirba rusišką naftą.

Surengė konsultacijas

Atrodo, kad dėl Mažeikių gamyklos „Kazmunaigaz“ atstovai nusiteikę gana rimtai.

Po to, kai „OKN Orlen“ vadovai kelis kartus pateikė pasiūlymus dėl įmonės, kazachai apie tai pradėjo svarstyti kompanijos viduje.

„Kazmunaigaz“ Investicijų projektų departamentas dėl Lietuvos įmonės pirkimo surengė konsultacijas, tačiau kol kas jokių sprendimų nėra priimta.

„Jeigu „Orlen“ pateiktų pasiūlymą, kurio „Kazmunaigaz“ negalėtų atsisakyti, neatmetu, kad Kazachstano kompanija pradėtų derybas dėl Mažeikių gamyklos įsigijimo“, – „Lietuvos rytui“ sakė buvęs „Kazmunaigaz“ atstovybės Lietuvoje vadovas O.Libmanas.

Gamykla būtų svarbi

„Gamyklos įsigijimas „Kazmunaigaz“ būtų reikšmingas – tai būtų didžiausia jų perdirbimo įmonė“, – sakė Lietuvos investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Vytautas Plunksnis.

„Kazmunaigaz“ šiuo metu perdirba daugiau kaip 15 mln. tonų naftos, o pagrindinis verslas – naftos gavyba. Todėl kazachai ieško naujų būdų perdirbti savo naftą.

„Įvykus sandoriui, „Kazmunaigaz“ galėtų užtikrinti stabilų naftos tiekimą Mažeikių įmonei, tačiau jos sėkmę vis vien lemtų perdirbimo maržos, nes nafta toliau būtų parduodama rinkos kaina“, – aiškino V.Plunksnis.

Tačiau kazachai greičiausiai niekada nepirks „Orlen Lietuva“ už rinkos kainą.

Po to, kai jiems buvo užtrenktos durys Lietuvoje, „Kazmunaigaz“ Rumunijoje 2007 metais už 1,75 mlrd. JAV dolerių įsigijo kompaniją „Rompetrol“, o kartu su ja – ir daugiau kaip 1000 degalinių tinklą ne tik Rumunijoje, bet ir Ispanijoje, Prancūzijoje, taip pat kitose šalyse.

Tuo tarpu Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius teigia nieko nežinantis apie galimą naftos koncerno „Orlen Lietuva“ pardavimą Kazachstano valstybinei naftos ir dujų bendrovei „Kazmunaigaz“.

„Neturiu tokios informacijos. Tai yra privačių ūkio subjektų klausimas“, - antradienį interviu LRT radijui sakė A.Butkevičius. 

Pralaimėjo lenkams

* Kazachstano valstybinis koncernas „Kazmunaigaz“ tuometę „Mažeikių naftą“ bandė įsigyti 2005–2006 metais. Kazachų kompanija buvo laikoma realiausia pretendente.

* Kazachai žadėjo nenutrūkstamą naftos tiekimą įmonei, tačiau dabar tai nebėra svarbiausia. Šiuo metu didžiausias iššūkis – rasti pirkėjų lietuviškiems degalams.

* Už 53,7 proc. Mažeikių įmonės akcijų kazachai siūlė 1,2 milijardo JAV dolerių. „Kazmunaigaz“ derėjosi su į Kremliaus nemalonę patekusiu „Jukos“ koncernu.

* „Kazmunaigaz“ žadėjo per metus patiekti 8 milijonus tonų naftos. Lietuvoje buvo atidaryta kompanijos atstovybė, pradėjo veikti interneto puslapis lietuvių kalba, o politikai bei analitikai gana palankiai vertino kazachų ketinimus perimti Mažeikių gamyklą.

* Tačiau 2006 metų gegužę „Mažeikių naftą“ iš „Yukos International“ už 1,49 milijardo JAV dolerių (3,88 mlrd. litų) įsigijo „PKN Orlen“. Vėliau dar dešimt procentų akcijų buvo įsigyta iš Vyriausybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.