Elektros biržoje - vidurvasario ramybė

Praėjusią savaitę, liepos 6–13 dienomis vidutinė elektros kaina buvo 17,7 cento už kilovatvalandę. Pakankama elektros pasiūla regione, veikiant Lietuvos elektrinės 9 blokui, Kruonio hidroakumuliacinei elektrinei ir Latvijos šiluminėms elektrinėms, užtikrino stabilią vidutinę praėjusios savaitės elektros kainą rinkoje. Iki savaitės pabaigos pratęsus Karaliaučiaus elektrinės remontą, žymesnio elektros pasiūlos rinkoje augimo šią savaitę neplanuojama.

Balandžio–birželio mėnesių vidutinė elektros kaina „Nord Pool Spot“ biržos Lietuvos prekybos zonoje buvo 17,4 ct už kilovatvalandę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Balandžio–birželio mėnesių vidutinė elektros kaina „Nord Pool Spot“ biržos Lietuvos prekybos zonoje buvo 17,4 ct už kilovatvalandę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt inf.

Jul 14, 2014, 7:15 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:55 PM

Tarptautiniai Latvijos–Estijos elektros jungčių pralaidumai liepos 6–13 d. vidutiniškai buvo išnaudojami 97 proc., Lietuvos–Latvijos – 31 proc., Lietuvos–Karaliaučiaus – 96 proc., Lietuvos–Baltarusijos tarptautinių jungčių pralaidumas buvo išnaudojamas 44 proc.

Balandžio–birželio mėnesių vidutinė elektros kaina „Nord Pool Spot“ biržos Lietuvos prekybos zonoje buvo 17,4 ct už kilovatvalandę. 

Kainos vidurkis nepakito

Pirmadienį, liepos 14-ąją, su elektros rinka susiję ekspertai ir specialistai antrą sykį šiais metais rinkosi į Elektros rinkos komiteto posėdį. Susitikime komiteto nariams pristatyta 2014 m. antro ketvirčio elektros rinkos apžvalga. Balandžio–birželio mėnesių vidutinė elektros kaina „Nord Pool Spot“ biržos Lietuvos prekybos zonoje buvo 17,4 ct už kilovatvalandę.

Balandį ir birželį elektros kainos buvo panašios, lyginant su praėjusių metų tais pačiais mėnesiais, tik gegužę kaina šiek tiek didėjo dėl linijų remontų ir mažesnės elektros gamybos kaimyninėse šalyse. Paskutinį pavasario mėnesį buvo remontuojama Karaliaučiaus elektrinė ir Skandinavijos atominės jėgainės, be to mažėjo gamyba Latvijos hidroelektrinėse. Dėl šių priežasčių antro ketvirčio vidutinė elektros kaina buvo beveik 1 centu didesnė už vidutinę kainą tuo pačiu laikotarpiu 2013 m.

Importavo daugiau

Pirmą metų ketvirtį fiksuotas didesnis elektros importas į Lietuvą nei antrą ketvirtį, kai elektros buvo daugiau gaminama vietos elektrinėse. Ilgainiui išryškėjo pokyčiai importo struktūroje.

„Pirmą pusmetį statistiškai paklausiausias elektros importas biržoje buvo iš Skandinavijos ir Estijos. Šią elektrą biržos dalyviai išpirkdavo praktiškai visą tiek, kiek būdavo galimybių importuoti. Per tą laiką galimybės importuoti elektrą iš Rytų buvo didesnės nei šios elektros parduota biržoje“, – sakė „Litgrid“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Daivis Virbickas.

Komiteto posėdyje elektros rinkos ekspertai ir specialistai taip pat aptarė Baltijos šalių tarpsisteminių pralaidumų skaičiavimo ir paskirstymo metodikos rengimo projekto eigą bei patvirtino komiteto reglamentą, kuris buvo svarstytas pirmajame tokiame susirinkime.

Elektros rinkos komitetas, kurio tikslas – elektros rinkos plėtra ir koordinavimas, balandį įkurtas Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ iniciatyva, jam vadovauja „Litgrid“ generalinis direktorius D. Virbickas. Tarp komiteto narių yra Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos, Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos, asocijuoto verslo atstovai, elektros gamybos ir skirstymo įmonių, elektros rinkos dalyvių atstovai. Numatyta, kad Elektros rinkos komitetas rinksis ne mažiau kaip keturis kartus per metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.