Degalų kainos šiemet svyruoja daug rečiau

Kova su kontrabandiniu dyzelinu duoda vaisių – prekyba juo šįmet išaugo penktadaliu. Nebemažėja net benzino pardavimas. Užtat suskystintosios dujos gerokai atpigo, tačiau jas perka vis mažiau vairuotojų, rašo „Lietuvos rytas“.

Automobilinės dujos gerokai atpigo, tačiau jų šalyje perkama vis mažiau.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Automobilinės dujos gerokai atpigo, tačiau jų šalyje perkama vis mažiau.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Jul 18, 2014, 8:09 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 9:44 PM

Benzinas ir dyzelinas brangsta, dujos pinga. Degalų kainos Lietuvoje juda skirtingomis kryptimis, tačiau prekybininkai negali paaiškinti priežasties.

Anksčiau jautriai reagavusi į tarptautinius krustelėjimus naftos kainos kreivė įvykius Ukrainoje ignoruoja. Sankcijos Rusijos naftos kompanijoms taip pat nedaro jokios įtakos.

Tiesa, vakar naftos kaina pakilo 37 dolerio centais už barelį, tačiau tik dėl sumažėjusių JAV atsargų.

Dujų reikia vis mažiau

Lietuvos degalų prekeiviai sunkiai prisimena metus, kad būtų buvusi tokia stabili kaina. Tiesa, ši vasara ilgai džiugino dujomis varomų automobilių vairuotojus. Vasaros pradžioje dujų kaina smuko nuo 2,45 iki 2,10 už litrą.

„Visi norėjo pritraukti klientų. Be to, ir didmeninė kaina buvo smukusi“, – paaiškino „Lukoil Baltija“ mažmeninės prekybos direktorius Romas Turlinskas.

Tačiau statistika rodo, kad dujų suvartojimas Lietuvoje mažėja. Valstybinės mokesčiu inspekcijos duomenimis, praėjusį birželį dujų nupirkta 14,6 milijono litrų, pernai tuo pat metu – 15,5 milijono, o prieš trejus metus – daugiau nei 18 milijonų litrų.

Pokyčiai nesuprantami

Degalų prekeiviai neabejojo, kad dujų vartojimas ir toliau mažės, nes gatvėse rieda vis mažiau automobilių su dujine įranga.

Beje, dujos pastarosiomis dienomis vėl pradėjo brangti, nors dyzelinas ir benzinas pinga. Kodėl taip yra, negali paaiškinti ir prekeiviai.

„Mažeikių gamykla didina kainą, tad ir mes priversti tai daryti. Benzinas nuo mėnesio pradžios atpigo jau dešimt centų ir toliau pinga. Kodėl visos kainos juda skirtingomis kryptimis? Aš to negaliu paaiškinti“, – teigė R.Turlinskas.

Degalų lyderiu tapo dyzelinas. Per pirmąjį šių metų pusmetį jo parduota beveik 20 procentų daugiau nei pernai tuo pat metu. Net pastarąją žiemą vairuotojai dyzeliną pirko panašiai kaip vasarą, nors šiltuoju metu vartojimas visada išauga.

„Galime sakyti, kad kova su kontrabanda duoda vaisių – dyzelino parduodama daugiau“, – neabejoja „Neste Lietuva“ Mažmeninės prekybos vadovas Audrius Miežys.

Drąsiai pildo bakus

Šiais metais po truputį stabilizuojasi benzino pardavimas, nors Lietuvoje ir toliau sparčiai daugėja automobilių su dyzeliniais varikliais.

Nepaisant to, benzino šiais metais parduota tik 0,4 proc.mažiau nei pernai tuo pat metu.

Tačiau kai kuriais mėnesiais – sausį, vasarį ir balandį – benzino paklausa netgi didėjo. Galima spėti, kad Lietuvos gyventojai vis drąsiau vartoja ir dažniau pildosi automobilių bakus.

„Šie metai kainų atžvilgiu yra stabilūs. Jų neišjudina net įvykiai Ukrainoje, nors anksčiau naftos kaina šokinėdavo dėl mažesnių krustelėjimų“, – aiškino „Lukoil Baltija“ atstovas R.Turlinskas.

Tiesa, tarptautiniai analitikai pastebėjo, kad vartojimas Europoje neauga taip, kaip tikėtasi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.