Ar Rusija vykdys teismo sprendimą dėl „Jukos“?

Nuolatinio arbitražo teismo sprendimą, kad buvusiems „Jukos“ akcininkams privalo sumokėti milijardus dolerių, Rusijos valdžia ketina skųsti. Tačiau jau aišku, kad valstybei tai smogs itin skausmingai.

Buvęs „Jukos“ savininkas M.Chodorkovskis pareiškė, kad Rusijos valdžia seniai žinojo, jog tarptautinių institucijų sprendimai nebus palankūs.<br>„Reuters“ /„Scanpix“ nuotr.
Buvęs „Jukos“ savininkas M.Chodorkovskis pareiškė, kad Rusijos valdžia seniai žinojo, jog tarptautinių institucijų sprendimai nebus palankūs.<br>„Reuters“ /„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka, specialiai LR, Maskva

Jul 30, 2014, 9:42 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 3:51 PM

Lyg perkūnas iš giedro dangaus trenkė Rusijai žinia apie Nuolatinio arbitražo teismo Nyderlanduose sprendimą: ši šalis turi dabar jau nebeegzistuojančios bendrovės „Jukos“ buvusiems akcininkams sumokėti per 50 mlrd. JAV dolerių (128,85 mlrd. litų) kompensaciją, rašo „Lietuvos rytas“.

„Jei teks sumokėti tokius pinigus, tai bus didelis smūgis Rusijos biudžetui“, – pareiškė Europos universiteto, kuris įsikūręs Sankt Peterburge, Tyrimų centro mokslinis vadovas Dmitrijus Travinas.

„Tai daugiau negu 2014 metų valstybės biudžeto dalis, skirta švietimui ir sveikatos apsaugai“, – pridūrė politologas Leonidas Radzichovskis.

Kiti ekspertai šią sumą lygina su Rusijos valstybės išlaidomis olimpinėms žaidynėms Sočyje, rašo „Lietuvos rytas“.

Sprendimą skųs

Komentuodama Hagos teismo nutartį, Rusijos žiniasklaida pabrėžia, kad Rusijos Federacija turės sumokėti 50 mlrd. dolerių iki kitų metų sausio 15 dienos. Antraip pradės kapsėti delspinigiai.

Tačiau Rusijos Federacijos finansų ministerija pareiškė, kad „Nuolatinis arbitražo teismas neturėjo teisinio pagrindo nagrinėti jam pateiktų klausimų“, juolab kad „Rusijos Federacija nėra ratifikavusi Energetikos chartijos sutarties“.

Tačiau ministerijos pareiškime neužsimenama, kad Rusija nepripažįsta teismo Hagoje nutarties.

Tiesa, rašoma, kad „Rusijos Federacija ginčys tokį Nuolatinio arbitražo teismo sprendimą Nyderlandų teismuose ir tikisi pasiekti teisingą rezultatą“.

Tą patį pasakė ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Į tai atkreipė dėmesį ir autoritetingas Rusijos ekspertas, Ekonomikos aukštosios mokyklos prorektorius Konstantinas Soninas: „Per pastaruosius metus Rusija užtrenkė daug durų.“

Jis vardijo tuos atvejus, kai Rusija atsisakė vykdyti Tarptautinio jūrinio arbitražo teismo nutartį, taip pat šalies atsisakymą vykdyti kai kuriuos paskelbtus Europos žmogaus teisių teismo sprendimus.

„Ar sumokės Rusija 50 milijardų dolerių, ar gaus buvę akcininkai tuos milijardus – kur kas sudėtingesnis klausimas.

Tikrai daug pinigų gaus teisininkai“, – sakė K.Soninas.

Džiaugiasi sprendimu

Michailas Chodorkovskis, kuris iki šiol Rusijoje vadinamas pagrindiniu buvusio „Jukos“ savininku (nors teisiškai taip ir nėra), pareiškė, kad Rusijos valdžia jau seniai žinojo, kad tarptautinių institucijų sprendimai nebus palankūs šaliai.

„Akivaizdu, kad jie žinojo tai nuo 2009-ųjų, mat tais metais Rusijoje buvo priimtas sprendimas atsisakyti narystės Energetikos chartijoje“, – sakė M.Chodorkovskis.

Tačiau jis sakė visiškai neabejojantis, kad prezidentui Vladimirui Putinui niekas nepranešė, kiek sprendimas Hagoje bus pritrenkiantis, rašo „Lietuvos rytas“.

„Esu labai patenkintas. Juolab teismas nurodė ir tuos, kurie gavo naudos iš kompanijos išgrobstymo, – „Rosneft“.

Tai visiškai teisinga. Tad Igoriui Sečinui (buvęs V.Putino pagalbininkas, o dabar „Rosneft“ prezidentas, kurį M.Chodorkovskis laiko pagrindiniu „Jukos“ sužlugdymo ir išgrobstymo iniciatoriumi) problemų gerokai padaugėjo“, – kalbėjo M.Chodorkovskis.

Rūpi tik šeimos reikalai

M.Chodorkovskis tikina dar 2004-aisiais nusprendęs perduoti savo turimas „Jukos“ akcijas Leonidui Nevzlinui.

„Kadangi tai vyko Vakaruose, tad jokių žaidimų: pardavei, vadinasi, pardavei. Tad aš negausiu jokios naudos iš pastarojo laimėjimo“, – apie palankų Nuolatinio arbitražo teismo Nyderlanduose sprendimą kalbėjo buvęs „Jukos“ savininkas.

Jis apgailestavo, kad kompensacija buvusiems „Jukos“ akcininkams bus mokama iš valstybės biudžeto, o ne iš „apie valdžią besisukančios mafijos kišenės“.

M.Chodorkovskis tikino šiuo metu sprendžiantis tik savo šeimos problemas ir pabrėžė iki rugsėjo neturintis jokių visuomeninių reikalų. „O vėliau pažiūrėsime“, – sakė jis.

Našta – po lygiai

„Už „Jukos“ sumokėsime mes. Ir tai teisinga“, – radijo stoties „Echo Moskvy“ laidoje pareiškė politikos apžvalgininkas Antonas Orechas.

Jis apskaičiavo, kad kiekvienam Rusijos piliečiui, tarp jų ir vos paeinantiems senukams ir motinų žindomiems kūdikiams, teks sumokėti po 12 tūkstančių rublių.

„Tačiau tai visiškai teisinga. Jei mes leidžiame, kad mūsų šalyje valdžią turėtų banditai ir kad grobstymas tampa valdymo forma, mes turime už tai ir sumokėti. Visi kartu. Ir 12 tūkstančių broliui – ne tokia didelė kaina“, – kalbėjo apžvalgininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.