Atominio milžino laidotuvių vietoje - daug neatsakytų klausimų

Dėl Ignalinos atominės elektrinės (IAE) likučių šiuo metu pešasi metalo laužo supirkėjai, o šio monstro vadovai jau laužo galvą, kas jį ardys po kelerių metų, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Aug 7, 2014, 7:33 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 12:17 PM

Trys vyrai su suvirintojų kaukėmis pjausto milžinišką vamzdį. Kai dar elektrinė pulsavo energija, čia buvo reaktoriaus avarinio aušinimo sistema. Dabar tai – paprastas metalo laužas.

Ten, kur kažkada buvo galingos turbinos, – irgi tik metalinių šiukšlių krūva.

Elektrinę ardo maždaug septintadalis jos darbuotojų – 300.

Tik IAE reaktoriuose kol kas ramybė, nes yra likę daug neiškrauto branduolinio kuro. Visas jis bus išgabentas 2019 metais.

„Kol baseine yra tas kuras, visos sistemos veikia taip, tarsi būtų veikianti elektrinė“, – sakė IAE vadovas Darius Janulevičius. Tai brangiai kainuoja – kasmet po 40 milijonų litų.

Metalo gabalai – į Suomiją

Per metus IAE parduoda 6 milijonų litų vertės metalo, bet šis skaičius kasmet didės, nes elektrinės pjaustymas į gabalus tiktai įsibėgėja.

Metalo laužo supirkėjai jau seniai mina slenksčius, varžosi dėl geriausių kąsnių. Stambiausia supirkėja – Suomijos kompanija „Kuusakoski“, laužą gabenanti iš Klaipėdos laivais.

Lietuvoje nėra kam perdirbti tiek metalo, o ir poreikių tokių nėra.

Du RBMK tipo reaktorius turinti Ignalinos AE galingumu pranoko beveik visas konkurentes, bet kaip tokį monstrą saugiai išardyti, niekas neturi patirties, nes iki šiol niekas to nedarė.

Pavyzdžiui, ką daryti su dūmais, atsirandančiais pjaustant metalą? Patys IAE inžinieriai sukūrė ventiliacijos sistemą, ištraukiančią tuos dūmus.

Pritrūks darbo jėgos

Nors IAE ardoma lyg ir sklandžiai, elektrinės vadovui D.Janulevičiui vis tiek neramu: kas bus po šešerių ar septynerių metų?

Trečdalis elektrinės darbuotojų tada bus jau pensinio amžiaus, pusė – priešpensinio. O ardymas bus gal net neįpusėjęs.

„Galime turėti rimtų problemų dėl darbuotojų – jų gali pritrūkti. Todėl galvojame apie laikiną įdarbinimą, paslaugas iš šalies“, – kalbėjo D.Janulevičius.

Dabar čia tebedirba 2200 žmonių – perpus mažiau nei geriausiais elektrinės laikais.

Specialistų jau netgi nereikia gąsdinti dėl atleidimo – jie išeina patys sulaukę pensinio amžiaus arba anksčiau.

O kai kurie, IAE praleidę gražiausius savo metus, senatvės nesulaukia. Pagrindiniame pastate, skelbimų lentoje, užvakar kabojo informacija apie staigią cecho viršininko mirtį ir būsimas laidotuves.

Kad ir kaip būtų, tiems porai tūkstančių specialistų čia dar ilgai bus ką veikti.

Neatsakytų klausimų – daug

Tačiau storo metalo pjaustymas – niekis, palyginti su tuo, kas laukia IAE specialistų ateityje.

Kaip saugiai pergabenti panaudotą branduolinį kurą? Kaip išimti dar pulsuojančias branduolinio kuro kasetes, kurios vandenyje telkšo jau daugiau kaip dešimt metų? Tų kasečių yra per 7 tūkstančius.

Pagaliau nuo ko pradėti reaktoriaus ardymą, ką daryti su grafitu? To dar niekas negali pasakyti.

Saugos pusę amžiaus

Šalia elektrinės, už dvigubos tvoros griežtai saugomojoje teritorijoje, baigiamos statyti saugyklos. Čia jau po poros metų turėtų būti gabenamas panaudotas branduolinis kuras. Jis čia turėtų būti saugomas tik laikinai – 50 metų.

Kur vėliau tą kurą reikės dėti, kol kas tik nedrąsiai spėliojama. Išgabenti į kitas šalis būtų labai brangu. Švedai tas atliekas laidoja olose po vandeniu, bet Lietuva tokių sąlygų neturi.

Todėl pavojinga ir aktyvi medžiaga 2017 metais bus kraunama į 190 konteinerių ir saugoma kontroliuojamoje temperatūroje. Konteineriai bus užlydomi milžiniškais betoniniais dangčiais ir, kaip minėta, saugomi pusę amžiaus.

Panaudoto branduolinio kuro saugyklą, primenančią logistikos sandėlį, vokiečių bendrovė „Nukem Technologies“ jau baigia statyti. Šiais metais tikimasi išbandyti konteinerius.

Saugykla turėjo būti pastatyta dar prieš trejus metus, tačiau niekaip nesibaigė konfliktas tarp statančios bendrovės ir Ignalinos AE. Vykstant žodžių karui čia darbavosi „Ranga IV“, „Vėtrūna“, dabar saugyklą užbaigia Visagino darbininkai.

Radioaktyviosios ir ne tokios pavojingos atliekos maždaug po trejų metų keliaus į čia pat statomą dar vieną saugyklą. Metalo likučiai, kurių negalima atiduoti į laužą, bus saugomi 30 metų. Susmulkintos detalės bus užliejamos cementu.

Briuselio grasinimai padėjo

Kelerius metus trukusiame kare tarp „Nukem Technologies“ ir IAE, regis, paskelbtos paliaubos. Dar pernai rusų kapitalo valdomą kompaniją siekta apskritai išstumti iš Visagino, nes ji darbus atlikti vėluoja daugiau kaip ketverius metus.

Milijardus eurų kainuojantis IAE uždarymas galėjo būti užkonservuotas, nes pinigus skirianti ES reikalavo, kad konflikto dalyviai taikytųsi. Kitaip grasinta įšaldyti finansavimą.

„Abipusių kaltinimų politika nutraukta“, – sakė daugiau kaip metus elektrinei vadovaujantis D.Janulevičius.

Jis pripažino, jog griežtas Briuselio tonas padėjo grįžti prie normalaus darbo.

Ignalinos atominė elektrinė veikė 26 metus

* 1983 m. pradėjo dirbti IAE pirmasis RBMK tipo reaktorius, 1987 m. – antrasis. Pirmasis buvo uždarytas 2004 m., antrasis – 2009 m.

* Per 26 eksploatavimo metus Ignalinos AE pagaminta 307,9 mlrd. kilovatvalandžių elektros energijos.

* Statant IAE buvo nutiesta 142 km kelių, 50 km geležinkelio bėgių, 390 km ryšio, 334 km elektros energijos perdavimo ir 133 km kanalizacijos linijų, 164 km šilumos tinklų vamzdynų.

* Darbams sunaudota 3 544 000 kubinių metrų gelžbetonio konstrukcijų, 76 480 tonų armatūros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.