Elektros energijos kaina: rugsėjį dramatiškų pokyčių nebus

Nuo balandžio nuolat augusi vidutinė elektros energijos kaina „Nord Pool Spot“ elektros biržos Lietuvos kainų zonoje (NPS LT) rugpjūčio mėn. pakeitė kryptį ir, lyginant su liepa, sumažėjo 3,5 proc. – nuo 19,8 ct/kWh (5,73 EUR) iki 19,1 ct/kWh (5,53 EUR).

Nors vidutinei rugpjūčio kainai, lyginant su liepos, biržoje leido nukristi meteorologinės sąlygos, lyginant su praėjusiais metais, mažėjimą stabdė nepakankama elektros energijos pasiūla.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nors vidutinei rugpjūčio kainai, lyginant su liepos, biržoje leido nukristi meteorologinės sąlygos, lyginant su praėjusiais metais, mažėjimą stabdė nepakankama elektros energijos pasiūla.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 8, 2014, 1:23 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:22 PM

Lyginant su 2013 m. rugpjūčiu (17,72 Lt/kWh, 5,13 EUR), vidutinė kaina buvo 7,8 proc. didesnė, o visų 8 mėn. vidutinė kaina siekė 16,85 ct/kWh (4,88 EUR) ir buvo 3,8 proc. didesnė nei atitinkamą praėjusių metų laikotarpį.

Pasak didžiausio lietuviško kapitalo nepriklausomo elektros energijos tiekėjo „Energijos tiekimas“ generalinio direktoriaus Algirdo Juozaponio, nors vidutinei rugpjūčio kainai, lyginant su liepos, biržoje leido nukristi meteorologinės sąlygos, lyginant su praėjusiais metais, mažėjimą stabdė nepakankama elektros energijos pasiūla.

Dėl visą mėnesį tvarkomos jungties Rusijoje pralaidumas tarp Latvijos ir Estijos sumažėjo nuo 1000 MW iki 500 MW. Jau keletą mėnesių eksportą į Lietuvą riboja ir elektros energijos trūkumas Kaliningrado srityje - maksimalus pralaidumas rugpjūtį neviršijo 363 MW.

Taip pat daugiau nei savaitę buvo tvarkoma „Estlink2“ jungtis tarp Suomijos ir Estijos, dėl ko jos maksimalus pralaidumas siekė vos 342 MW. Eksportuojamos elektros energijos pasiūlą iš Estijos mažino ir savaitę remontuota Narvos gamykla.

Pasak A.Juozaponio, pasiūlos Lietuvoje užtikrinimui visą mėnesį pakaitomis dirbo bent vienas iš „Lietuvos energijos gamybos“ blokų Elektrėnuose. Be to, rugpjūtį 26 proc. padidėjo elektros energijos generacija vėjo jėgainėse – jos pagamino 4,7 proc. viso Lietuvoje suvartojamo kiekio. Vis dėlto „Energijos tiekimo“ vadovo teigimu, rugpjūčio mėn. meteorologinės sąlygos vidutinę elektros energijos kainą rugpjūtį įtakojo mažėjimo linkme: dėl vėsios antros rugpjūčio pusės bendra mėnesio temperatūra, palyginti su liepa, nukrito 1,1 C° iki 17,6 C°, o elektros energijos suvartojimas Lietuvoje sumažėjo 0,5 proc. iki 0,78 TWh. Mažesniam suvartojimui įtakos taip pat turėjo ir didesnis nedarbo dienų rugpjūčio mėn. skaičius, t. y. 11, lyginant su 8-iomis liepą.

„Nepaisant praėjusį mėnesį pasireiškusios vidutinės kainos biržoje mažėjimo tendencijos, rugsėjį radikalaus mažėjimo tikėtis neverta – net jei mėnuo būtų lietingas ir padidėtų hidroenergijos Latvijoje generacija, kainai mažėti ir toliau trukdys planuojami perdavimo jungčių apribojimai“, - sako „Energijos tiekimo“ generalinis direktorius.

Perdavimo tinklo operatoriaus „Litgrid“ duomenimis, paskutinėmis rugsėjo savaitėmis suplanuoti remontai tarptautinėse Rusijos-Estijos ir Rusijos-Baltarusijos jungtyse, be to, nuo rugsėjo 27 d. planuojamas nepilną savaitę truksiantis elektrinės Karaliaučiuje remontas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.