Investuotojams į skalūnus – palankus Vyriausybės sprendimas

Anot premjero, jau yra bendrovių, kurios domisi būsimu konkursu.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 17, 2014, 3:22 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 4:17 PM

Tačiau Aplinkos ministerijos parengtas Naftos ir dujų išteklių mokesčio įstatymo pataisas dar turės įvertinti Konkurencijos taryba. Pataisos numato, kad pirmus trejus metus, bet ne ilgiau nei iki 2020 metų pradžios, skalūnų dujų gavyba neapmokestinama, o vėliau jai taikomas 15 proc. tarifas.

Konkurencijos tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas siūlė pataisų priėmimą atidėti, nes Ūkio ministerijai kilo abejonių, ar siūlymas trejus metus taikyti nulinį bazinį mokesčio tarifą gali būti pripažintas valstybės pagalba.

„Šis klausimas su mumis nebuvo iš anksto derintas. Siūlytume skirti laiko, kad galėtume į tą klausimą atsakyti, nes kitaip yra rizika, kad tai galėtų būti Europos Komisijos pripažinta valstybės pagalba“, - Vyriausybės posėdyje sakė Š.Keserauskas.

A.Butkevičiaus siūlymu Vyriausybė pritarė kompromisiniam siūlymui - pakoreguoti pataisas, jei Konkurencijos taryba pateiktų kokių nors rekomendacijų.

Savivaldybėms - 30 proc. mokesčių

Premjeras A.Butkevičius teigia, kad ateityje savivaldybės, kurių teritorijoje būtų išgaunamos skalūnų dujos, galėtų gauti 20-30 proc. surenkamų mokesčių.

Pirmadienį Vyriausybė pritarė, kad savivaldybės gautų 10 proc. mokesčių.

„10 proc. bus skiriama nuo išteklių mokesčio į savivaldybių biudžetus. Galima bus ir padiskutuoti, gal ir iki 20 ir iki 30 proc. padidinti, tada atsiranda motyvacija savivaldybėms dirbti su vietos bendruomenėmis“, - trečiadienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė A.Butkevičius.

Jo teigimu, savivaldybės nori gauti didesnę dalį surenkamų mokesčių.

„Žinome tokį pageidavimą arba norą iš asociacijos narių, kad jie pageidautų, kad šitas procentas būtų padidintas, bet aš manau, mes tikrai neprieštarausime“, - sakė ministras pirmininkas.

Anot premjero, jau yra bendrovių, kurios domisi būsimu konkursu.

„Kol nėra paskelbto konkurso, tokių oficialių pranešimų neturime, bet įvykusių pokalbių yra įvairių ir tikimės, kad tikrai atsiras norinčių dalyvauti“, - aiškino premjeras.

Jis tikisi, kad skalūnų dujų ištekliai Lietuvoje galėtų būti išžvalgyti per metus: „Lietuva nėra didelė šalis, kur galėtume atlikti daug žvalgybos darbų. Geologijos tarnyba maždaug žino, kuriose vietovėse Lietuvoje gali būti skalūnų dujų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.