Premjeras aiškino konservatoriams, kaip skaičiuoti dujų kainą

Aiškėja 288 milijonų, sutaupytų „Gazprom“ atpiginus dujas, detektyvas. Premjeras Algirdas Butkevičius Seime aiškino, kad sutaupytų milijonų niekas negrąžins, nes nuolaida įtraukta į būsimą dujų kainą.

„Kai pirksime naujas dujas, tai permoka bus įskaičiuojama į kainą“, - tvirtino A.Butkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
„Kai pirksime naujas dujas, tai permoka bus įskaičiuojama į kainą“, - tvirtino A.Butkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Sep 25, 2014, 2:33 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 5:09 PM

Artėjant šildymo sezonui konservatoriai Seime surengė pasirodymą. Premjero jie kamantinėjo, kada bus grąžinta permoka nebuitiniams dujų vartotojams.

Įskaičiuos į kainą

Rusijos koncernas pritaikė 20 proc. nuolaidą dujoms, kurios buvo suvartotos anksčiau - nuo 2013 metų sausio 1 dienos iki 2014-ųjų balandžio 30 dienos.

Paskaičiuota, kad tai sudaro 288,2 milijonai litų. Permoka priklauso šilumos gamintojams, kurie piktinasi, kad niekas nesiruošia tokios sumos grąžinti. Tiesa, gyventojai, kurie savo namus šildosi dujomis, jau pajuto sumažėjusias kainas.

„Niekas „Lietuvos dujoms“ jokių pinigų nepervedė. Buvo pasirašyta nauja sutartis, kad nuo šių metų liepos mėnesio dujų kaina mažinama vidutiniškai 20 procentų“, - sakė premjeras, atsakydamas į iš anksto parengtus klausimus.

Pasak jo, nuolaida bus įskaičiuota į būsimą dujų kainą. „Kai pirksime naujas dujas, tai permoka bus įskaičiuojama į kainą“, - tvirtino premjeras.

„Lietuvos dujos“ dujas tiekia šilumos gamintojams. Konservatoriai stebisi, kodėl Vyriausybės valdomos „Lietuvos dujos“ jau keturis mėnesius atidėlioja paskelbti tvarką, kaip bus grąžinta permoka.

Skaičiavimai – skiriasi

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos vadovas Vytautas Stasiūnas anksčiau yra sakęs, kad jeigu permoka bus grąžinta, gyventojams šiluma vidutiniškai gali atpigti iki 25 proc. ateinantį sezoną. Kitu atveju, sąskaitos sumažės 8 procentais.

Tuo tarpu premjeras Seime sakė, kad šilumos kaina vidutiniškai turėtų sumažti „daugiau nei dešimt procentų“.

„Šiais metais šilumos gamintojai, mūsų paskaičiavimais, kainą turėtų sumažinti dešimt ir daugiau procentų, priklausomai nuo savivaldybės“, - teigė premjeras. Galutinės kainos bus patvirtintos Valstybinėje Kainų ir energetikos kontrolės komisijoje.

Atsiimti ieškinio nežada

Tačiau A.Butkevičius neslėpė, kad dalis sutaupytos permokos gali patekti statomo Suskystintų dujų terminalo statybą.

Pasak premjero, stengiamasi, kad 2-3 metus dujų kaina vartotojams nedidėtų dėl SGD terminalo infrastruktūros kaštų.

Konservatoriai teiravosi premjero, ar Vyriausybė neketina atsiimti pretenzijų koncernui „Gazprom“ Stokholmo arbitraže. A.Butkevičius teigė, kad dėl to nevyksta jokių derybų. O tai, kad „Lietuvos dujos“ atsiėmė pretenzijas, naudą pajuto vartotojai.

„Pasiektas rezultatas – pigesnės dujos“, - sakė premjera, pridūręs kad jokių užkulisinių derybų su „Gazprom“ nevyksta, ir jis pasitiki „Lietuvos energijos“ vadovu.

Tiesa, jei Kauno termofikacinė elektrinė ir „Dujotekana“ negaus dujų nuolaidos iš „Gazprom“, kai kurie vartotojai mažesnių sąskaitų gali ir nesulaukti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.