Ruošiasi naikinti lengvatą šildymui?

Dėl permokų Rusijos dujų milžinei „Gazprom“ šilumos kaina Lietuvos vartotojams turėtų sumažėti 10-20 proc. Taip tvirtina premjeras Algirdas Butkevičius.

Anot A.Butkevičiaus, atpiginti šilumą mažiau nei 10 procentų gali tik kuo didesnio pelno siekiantys gamintojai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Anot A.Butkevičiaus, atpiginti šilumą mažiau nei 10 procentų gali tik kuo didesnio pelno siekiantys gamintojai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-09-25 10:12, atnaujinta 2018-01-29 18:34

Pasak Vyriausybės vadovo, dėl naujojo šildymo sezono kainų jau yra atlikti paskaičiavimai, tačiau galutinius sprendimus turi priimti Valstybinė kainų kontrolės ir energetikos komisija.

Šilumos gamintojams 20 proc. nuolaida dujų kainai taikoma nuo gegužės 1 dienos ir pastarieji iki sausio 1 dienos turi pasiskaičiuoti, kokia bus šilumos kaina.

„Mūsų skaičiavimais, šilumos kaina turi sumažėti nuo 10 iki 20 proc., tačiau kiekvienai savivaldybei reikia skaičiuoti atskirai. Tai ir yra daroma, bet apie 8-7 proc. kainos sumažėjimą negali būti jokios kalbos, nes mūsų ekspertai yra atlikę paskaičiavimus“,– ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė Ministras Pirmininkas.

A. Butkevičiaus teigimu, šilumos kainos sumažinimas nuo 2013 m. sausio 1 d. iki 2014 m. liepos 1-osios, bus pradėtas taikyti nuo ateinančių metų sausio 1 dienos. Tuomet esą jau veiks Suskystintų gamtinių dujų terminalas ir Lietuvos rinkoms bus taikoma vienoda dujų kaina.

„Mūsų tikslas - kad vartotojams (tiek buitiniams, tiek šilumos, elektros gamintojams) dujų kaina ateinančiais metais nepadidėtų. Tų, kurie šilumos kainą bandys nustatyti mažesnę negu iki 10 proc., tikslas, galiu pasakyti, yra gauti kuo didesnį pelną“, – pabrėžė premjeras. Anot jo, ilgalaikėje perspektyvoje siekiama, kad Vilniaus ir Kauno miestuose šiluma atpigtų iki 49 proc.

Komentuodamas pasirodžiusią informaciją, jog ketinama atsisakyti PVM lengvatos centralizuotam šildymui, šį klausimą Premjeras vadina ankstyvu. Kaip ketvirtadienį rašo „Verslo žinios“ , ketinama šios lengvatos atsisakyti ir su būsimu kitų metų valstybės biudžetu galbūt nebus teikiama dabartinė 9 proc. lengvata šildymui.

„Kol kas nėra tokių planų atsisakyti. Kaip žinote, šita lengvata baigiasi šių metų gruodžio 31-ąją. Penktadienį mes Politinėje taryboje turime diskusiją apie ateinančių metų biudžeto projektą. Aš manau, kad mes šitą klausimą svarstysime ir priimsime sprendimą, kuris būtų naudingas Lietuvos žmonėms ir verslui“, – kalbėjo premjeras.

Tačiau finansų ministras Rimantas Šadžius kalba apie tai, jog dabar galiojančiame įstatyme numatyta, kad šildymo lengvata galioja iki 2014 m. gruodžio 31-osios. Finansų ministerija pratęsti šios datos nesiūlo.

Suskaičiuoja, kad šildymo lengvata kasmet Lietuvos biudžetui atsieina 212 mln. litų.

Nežino, ką daryti su NT mokesčiu

Kaip teigė R.Šadžius, Vyriausybė kol kas tik svarsto, ką daryti su nekilnojamojo turto (NT) mokesčiu. Kitąmet jis turėtų pasikeisti - siūloma sumažinti NT apmokestinimo ribą nuo 1 mln. litų iki 750 tūkst. litų. Finansų ministerija tokiems pokyčiams pritaria, tačiau kol kas verdiktas nepaskelbtas. Finansų ministras įsitikinęs, jog sumažinus ribą, nuo kurios privalu mokėti NT mokestį, išsiplės mokestį mokančiųjų ratas, todėl sumenks manipuliavimo galimybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.